Cloudy3 °C
2019. december 13. péntek Luca
Menü

A szemünk előtt pusztuló Fejér megyei történelem: drónvideó a lovasberényi Cziráky-kastélyról

A szemünk előtt pusztuló Fejér megyei történelem: drónvideó a lovasberényi Cziráky-kastélyról
A lovasberényi Cziráky-kastély (Fotó: Youtube/John Feher)

A lovasberényi Cziráky-kastély és környéke még úgy is csodaszép, hogy lassan az enyészeté lesz. John Fehér ismét lenyűgöző drónvideót készített.

Valamivel több, mint 20 percnyi autózásra, nagyjából 19 kilométerre áll Székesfehértól Fejér megye egyik legszebb kastélya. Már ameddig áll. A lovasberényi Cziráky-kastély állapota kilátástalan, annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt bekerült Nemzeti Kastély- és Várprogramba. Majd a megújuló kastélyok végeleges listáján már nem szerepelt. Pedig a szó legszorosabb értelmében a szentlélek tartja össze az épületet.

A legenda szerint a kúriát 1945-ben hagyta sorsára a tulajdonosa. A grófnő ekkor a háború elől autóval menekült Bécsbe. A sofőrt visszaküldte Lovasberénybe azzal az utasítással, hogy zárja a kocsit a garázsba, és majd értesíti, ha mehet érte az osztrák fővárosba. Az úrnő végül soha nem tért haza, a minden értékkel egyszerűen kulcsra zárt kastélyt pedig gyorsan, még a háború alatt megtalálták a fosztogatók. A vagyontárgyakat gyorsan kipakolták, a birtokhoz tartozó parkban kivágták a fákat, a létesítményeket is a földdel tették egyenlővé, és ha mindez nem lenne elég, az ötvenes években az egyik szárny szinte teljesen leégett.

A Wikipedia szerint a Cziráky-kastély felújítása 1996 óta folyik, vagyis idén már éppen 23 éve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a főépület tetőszerkezetét rendbe hozták, néhány további belső munkálattal tulajdonképpen olyan állapotban van a kastély, hogy nem ázik be, és nem dől össze. Kívülről pedig jól áll az épületnek a távolság. 

Távolságból pedig van elég John Fehér legújabb videójában. A magyar-amerikai drónvideósról már többször írtunk: készített filmet többek között Csókakő váráról és a fehérvári Belvárosról is, a napokban pedig a lovasberényi videót töltötte fel a Youtube-ra. A láthatóan lerobbant állapotban lévő Cziráky-kastély még így is impozáns: a kert hatalmas és elképesztően zöld, a kápolna meseszerű, a legrosszabb állapotban talán a film elején és végén látható, amúgy tekintélyt parancsoló kőoroszlánok vannak. A főépület bejárati ajtaján egy odaragasztott A4-es lapon felirat hirdeti: 200 forint ellenében bárki tehet egy sétát az egykor szebb napokat látott rezidencián. Az egész látványhoz tökéletesen passzol a fenséges, de mégis végtelenül szomorú zene. 

A Seattle-ben élő videós még tavaly májusban készítette a felvételeket, de csak most lett kész a film. (Fájó, hogy az elmúlt közel egy év alatt mit sem változott a kastély állapota - a szerk.) John Fehér aznap egyébként öt másik drónvideó nyersanyagát is rögzítette, a lovasberényi volt az utolsó helyszín, közvetlenül napnyugta előtt.

– Ahogy a romos falak mellett sétáltam, bentről kitartóan ugatott egy falka kutya –  emlékezett vissza a videós. – Szegények, gondoltam készültek az éjszakai műszakra, láttam az ablakon keresztül ahogy az üres szobákban szabadon rohangásztak. Szándékosan kivágtam azokat a legszomorúbb részleteket, ahol a nyers téglákig lepusztult a fal, tátongó lyukakkal gazdagon díszítve, és az ajtók is inkább csak a kutyáknak jelentenek kihívást. Remélem, azért látható a videón is, hogy úgy az épület, mint a park is, egy nap még ismét kellemes célponttá válhat. Ez volt a lényeg! Ki tudja, mikor elkészül, egyszer talán én is szívesen visszalátogtanék...

A drónvideót itt lehet megnézni a lassan elkopó épületről és környezetéről:

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • A kobold karácsonyi titka - a Szabad Színház mesejátéka az Igézőben
  A kobold karácsonyi titka - a Szabad Színház mesejátéka az Igézőben
 • Népszerű - egyre több pulyka fogy a boltokban
  Népszerű - egyre több pulyka fogy a boltokban
 • Fehérvári Advent – mai programok
  Fehérvári Advent – mai programok
 • Székesfehérvár Gazdaságáért díj - Horváth Tamás kapta az elismerést
  Székesfehérvár Gazdaságáért díj - Horváth Tamás kapta az elismerést
 • Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Isten Pénze musical, Hiperkarma és Hősök
  Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Isten Pénze musical, Hiperkarma és Hősök
 • Inflációkövető - folytatódnak a nyugdíjemelések
  Inflációkövető - folytatódnak a nyugdíjemelések
 • A lakosság is vegye ki a részét - folytatódik az államadósság csökkentése
  A lakosság is vegye ki a részét - folytatódik az államadósság csökkentése
 • Jól teljesített a járműgyártás - tovább bővült az ipari termelés
  Jól teljesített a járműgyártás - tovább bővült az ipari termelés

Eseménynaptár

 • Változik a hétvégi vonatközlekedés
  Változik a hétvégi vonatközlekedés
 • Állatok Karácsonya - hagyományos ünnepi rendezvény a HEROSZ-nál
  Állatok Karácsonya - hagyományos ünnepi rendezvény a HEROSZ-nál
 • Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
  Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
 • Barokk freskófestészet – Fejér megye szépségei is láthatók a kötetben
  Barokk freskófestészet – Fejér megye szépségei is láthatók a kötetben