4 évnél régebbi cikk

Fehérváron nem kapható a magyarok kedvenc banánja
·Gasztrobanán·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
The Telegraph
Fehérváron nem kapható a magyarok kedvenc banánja
·Gasztrobanán·Utolsó frissítés: undefined

Egyszerűen azért, mert a városban nincs CBA. A Nébih banántesztjén egy olyan ecuadori banán lett a legjobb, amit ebben az üzletláncban lehet kapni. Kétségbeesni azonban nem kell: a mezőny első felében zárt az Aldi, a Spar, az Auchan, a Penny Market, a Metro, a Tesco és a Lidl banánja is.

Székesfehérváron nincs CBA. Ezt most igazán azok bánhatják, akik odáig vannak a banánért. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ugyanis még április végén tesztelte a Magyarországon kapható banánokat, és a CBA-ban kapható ecuadori típust találta a legjobbnak. Az Excelban matricával ellátott gyümölcs kedveltségi pontszáma 39,7 lett, ami a legmagasabb a megvizsgált fajták közül.

A teszt során megmérték a gyümölcsök penész és növényvédőszer-maradék tartalmát, de kíváncsiak voltak a cukor, kálium és kalcium szintjükre is. Zárásképpen szakértők és laikusok vakon kóstolták végig a banánokat, így alakultak ki a végleges pontszámok. 

A hivatal nagy banántesztjén várakozáson felül teljesített a 14 különböző déligyümölcs. A 10 üzletláncban beszerzett 1 baby, 3 bio és 10 sima banán a biztonsági és minőségi vizsgálatok során is jól szerepelt, sőt, meglepő módon a gyümölcsök káliumtartalma elég magas volt. Az ásványi anyag fontos szerepet tölt be többek között sejtjeink megfelelő működésének biztosításában, illetve a vércukorszint és a szervezet vízforgalmának szabályozásában.

Míg az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) tájékoztatása szerint a magyar káliumbevitel ajánlás napi mértéke 3500 mg, addig a vizsgált fajták átlagosan 3450 mg-ot tartalmaznak kilónként, vagyis egy teljesen hétköznapi, Magyarországon kapható 125 grammos banán káliumtartalmát 430 mg környékére saccolják a szakértők. Mivel a magyar nők napi szinten 2557 mg, a férfiak pedig 3020 mg káliumot visznek be, könnyen kiszámolható, hogy az ajánlott értéket előbbiek napi két, utóbbiak pedig napi egy plusz banán elfogyasztásával el is érhetik a normál étrend megtartása mellett.

A Nébih tesztje alapján ez most a kiskereskedelemben kapható banánok toplistája az országban:

Aki szeretné kipróbálni a legtöbb pontot elérő gyümölcsöt, annak utaznia kell. Mivel Fehérváron nincs CBA, ezért legalább Kápolnásnyékig vagy Dégig kell eljutni egy Excelban matricás banánért, már ha éppen nem fogyott el. A két településen kívül további egy tucat Fejér megyei településen lehet megtalálni a kiskereskedelmi hálózatot, és vélhetően az ország legkedveltebb banánját is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek