4 évnél régebbi cikk

Miért veszélyes a horkolás?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Miért veszélyes a horkolás?

Magas vérnyomás, szívinfarktus, szélütés - akár ezek is lehetnek a következményei, ha éveken át, napi rendszerességgel horkolva alszunk. Tegyünk ellene!

Sok kellemetlen mellékhatása lehet az állandó horkolásnak. Az, hogy a horkoló ember családtagjainak is komoly alvási nehézségekkel kell megküzdeniük, és az illető is állandóan kimerült lehet, sajnos csak az enyhébbek közé tartozik. A tartós horkolás komoly, akár egyperces légzéskimaradásokhoz, úgynevezett apnoéhoz vezet, ami viszont már kifejezetten veszélyes is. Csökken a vérben az oxigénszint, a szén-dioxidé és az adrenaliné ellenben nő, ez megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot. Mindez hosszú távon akár szívinfarktust és szélütést is eredményezhet. A légzéskimaradás miatt az agy vérellátása is romlik, ez a stroke kockázatát is növeli, vagy mentális zavarokhoz vezethet. A kimerültség miatt pedig még a közlekedési balesetek esélye is nagyobb lehet.

Kik horkolnak leggyakrabban?

Többnyire a férfiak. Egyes felmérések szerint a férfiak negyven, a nőknek nagyjából huszonöt százaléka küzd a problémával. Gyerekkorban egy sima megfázás vagy arcüreggyulladás miatt megnagyobbodott orrmandula is lehet a horkolás kiváltója. Ha a kicsiknél a horkolás rendszeres, orrsövényferdülés vagy orrpolip is állhat a háttérben.

Mi okozza a horkolást?

Az alvás közben kiadott jellegzetes hangot a nyelvcsap, a szájpad vagy a garatívek szöveteinek rezgése okozza. Ugyanis amikor alszunk, ahogy minden izmunk, szövetünk, ezek is ellazulnak, a kiáramló levegő pedig mozgásba hozza őket.
Rendszeressége, erőssége alapján a horkolásnak különböző típusait különböztetjük meg. A hármas fokozat a legsúlyosabb, amikor valaki minden egyes éjszaka, szinte folyamatosan és nagyon hangosan horkol. Ennek a következményei lehetnek a gyakori légzéskimaradások, a légutak teljes, vagy részbeni elzáródása egy-egy percre. Ez felületes alváshoz, állandó fáradtsághoz vezet.
Ilyen komoly esetben természetesen már orvosi segítséggel érdemes felvenni a harcot a probléma ellen: fül- orr-gégészeti vizsgálat döntheti el, milyen szaksegítségre van szükség.

Tipp: Így enyhítsük a horkolást!
Ha javítunk a közérzetünkön, kímélőbb, egészségesebb életet élünk, az az alvásunkra is pozitív hatással lesz. Vegyünk búcsút a cigarettától, mozogjunk sokat a levegőn és kerüljük a zsíros vacsorákat. Már ezzel is sokat tehetünk a pihentetőbb éjszakákért.

További ajánlatok:
 www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek