Fair25 °C
2021. május 11. kedd Ferenc
Menü
Házhozszállítás

Hősök, szentek, hódítók - épül az új kiállítás az Országzászló téren

Hősök, szentek, hódítók - épül az új kiállítás az Országzászló téren
Hősök, szentek, hódítók (Fotó: Kiss László)

IV. Béla életét és korát hozza közel a látogatókhoz a Szent István Király Múzeum szombaton nyíló kiállítása. A múzeum Országzászló téri épületében egyre több minden helyére kerül a kiállítótérben, folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Történelem, tudomány, kincsleletek és művészet – mindez fémjelzi a hamarosan nyíló kiállítást.

A Hősök, szentek, hódítók című kiállítás nyolc intézmény együttműködése mentén jött létre. Ez a legnagyobb költségvetésű kiállítása idén a múzeumnak.

„Évről évre megszokhatta a közönség, hogy a Koronázási szertartásjátékokhoz kapcsolódóan készül a múzeumunk is egy nagyszabású kiállítással. A tárgyak tekintetében nagy előrelépés mutatkozott. Az uralkodókhoz nehéz olyan tárgyakat kötni, amit be is tudunk mutatni a nagyközönség számára. Az idei kiállítással olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több mint hetven tárgy érkezik a múzeumunkba, és igazi kincsekről beszélhetünk! ” – mondta el Pokrovenszki Krisztián, a múzeum vezetője.

A kiállításra egy idővonal mentén juthatnak majd be a látogatók. A kiállítótérben több helyszínt alakítottak ki, tudtuk meg Belegrai Tamástól, a tárlat kurátorától. Az uralkodónak egy-egy emblematikus pillanatát, a karakterét és a hozzá kötődő eseményeket idézik meg, amiket a tárgyi emlékek és források felhasználásával építettek fel.

A cél, hogy IV. Bélát, az embert ismerjék meg a látogatók – fogalmazott a kiállítás kurátora, Belegrai Tamás (Fotó: Kiss László)
A cél, hogy IV. Bélát, az embert ismerjék meg a látogatók – fogalmazott a kiállítás kurátora, Belegrai Tamás (Fotó: Kiss László)

„Kevesen tudják, hogy IV. Bélának négy olyan lánya volt, akik közül kettőt boldoggá, kettőt pedig szentté avattak. Az egyikük, Szent Kinga Lengyelország védőszentje. Az is a célunk, hogy az ilyen és ehhez hasonló érdekességek, pillanatok segítségével IV. Bélát, az embert ismerjék meg a látogatók, és ne csak a tatárjárás jusson róla az eszükbe! Persze az is előkelő helyen van, hiszen fontos szegmense uralkodásának, de amit a leginkább kiemelnék, az az a pálfordulás, amit Béla uralkodásában tapasztalunk: megindul egy keménykezű uralkodóként, aki szakít apja politikájával, majd 1241-ben jön a muhi csata és ott rájön, hogy változtatnia kell az ország érdekében. Ez lenyűgöző, és ezt is szeretnénk bemutatni azzal, hogy egy-egy pillanatot felvillantunk az életéből.” – fogalmazott Belegrai Tamás.

Középen egy trónterem-installáció épül. Ide kerülnek majd a hatalmas oszlopok, keresztboltozattal. A tér látványos, már-már kiállítás a kiállításban modern képzőművészeti alkotásokkal. Emellett található oldalt egy tematikusan ettől elkülönülő, templombelsőt idéző tér, hatalmas rózsaablakokkal. A tatárjárás és azon belül is a háborúk, hadjáratok jelennek meg egy következő helyszínen, amit már nyersen, kevesebb épületelemmel igyekeztek megjeleníteni. Itt megjelennek a kincsek, amiket a tatárjárás során rejtettek el, de IV. Béla hadjárataiba is betekintést kaphatnak a látogatók. Látható lesz a nyíregyházi múzeumból a tyukod-bagolyvári kincs, ami egy nagyon szép ezüst lelet érdekes, látványos ékszerekkel. De érkezik Kecskemétről a csodálatos szanki aranykincslelet is. Itt előkerült egy vaskopja, ami valószínűleg egy kun vagy egy mongol harcosé lehetett, s az sem kizárt, hogy az utolsó áldozatába törött bele.

Az ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik (Fotó: Kiss László)
Az ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik (Fotó: Kiss László)

Belépve a kiállítótérbe, számos alkotás magával ragadja a szemlélődőt. Finom vonalak, megkapó tekintetek, erőteljes pillanatok: IV. Béla édesanyja, Gertrúd lágyan átöleli gyerekét, majd következik egy drámai alkotás a meggyilkolt anyáról. Szent Erzsébet a kötényében rózsákkal vagy éppen a szegények közt szétosztásra kerülő kenyérrel. Megannyi alkotás színesíti a kiállítóteret.

Az említett ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik, és a legtöbb egy vázlattal kezdődött, majd utána digitálisan kapott végleges formát: „A szenteket mindenki szereti ábrázolni. Meg lehet bennük jeleníteni azt az eleganciát, azt a magasztos világot, amit képviseltek mind a hajdani, mind a mai emberek számára. Igyekeztem figyelembe venni a régi ruházati elemeket, amikor dolgoztam, de igazából egy saját alkotás született.” - mondta el Belegrai Orsolya.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • HÍRADÓ 1-kor 2021. május 11.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. május 11.
 • Kilencvenezer fiatal oltását kezdik meg csütörtökön
  Kilencvenezer fiatal oltását kezdik meg csütörtökön
 • Határidőre figyelmeztet a NAV
  Határidőre figyelmeztet a NAV
 • Letöltendőt kaphat egy székesfehérvári verekedő férfi
  Letöltendőt kaphat egy székesfehérvári verekedő férfi

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
  Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
 • Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
  Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
 • Drágább lesz a gázolaj
  Drágább lesz a gázolaj