4 évnél régebbi cikk

Így kerüld tudatosan a műanyagot
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy kerüld tudatosan a műanyagot

A Greenpeace Magyarország nyolc pontból álló listát adott ki azoknak, akik tudatosan csökkentenék háztartásuk műanyag felhasználását. Érdemes megfogadni!

Ne szépítsük, Földünk egyre inkább belefullad a szemétbe, nem véletlen, hogy környezetvédő szervezetek mindent megtesznek, hogy tudatos felhasználókká neveljenek minket. Így tesz most a Greenpeace Magyarország is, amely egy nyolc pontból álló lista összeállításával segít abban, hogy csökkentsük műanyag felhasználásunkat.

Érdekes adattal kezdődik a felsorolás, amit valószínűleg sokkoló hatása miatt sem hagyhattak ki, ez pedig nem más, mint a Duna által a Fekete-tengerbe hordott műanyag mennyisége. Ez nem kevesebb, mint 4,2 tonna, méghozzá naponta! A Greenpeace Magyarország felhívása ennek kapcsán arra figyelmeztet, legyünk tudatos vásárlók, lehetőleg kerüljük az áruházak nejlon szatyrait és vigyük magunkkal saját bevásárlótáskánkat, hiszen már ezzel tehetünk egy apró pici lépést környezetünk megóvása érdekében.

A lista kitér a műanyag szívószálak és poharak, illetve a PET palackok mellőzésére. Ezt is melldöngető adatokkal támasztja alá a cikk, az évente Magyarországon elhasznált szívószálakkal ugyanis két és félszer körbe lehetne rakni a Földet! A műanyag palackok pedig az egyik legnagyobb szeméttermelő árunak számítanak, hazánkban évente több mint egymilliárd(!) kerül forgalomba belőlük, de jelenleg mindössze 10 százalékuk kerül újrahasznosításra.

A Greenpeace Magyarország kisokosa az ételrendeléseket is előhozza, hiszen mint írják, a kiszállított élelmiszerek csomagolása szintén komoly környezetkárosító hatást jelent, a rendelés helyett érdemesebb egy finomat főzni otthon, egyrészt minőségibb ételhez jutunk, másrészt jóval kevesebb műanyag szeméttál járhat egy-egy étkezés.

A teljes kisokost ide kattintva olvashatjátok el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek