4 évnél régebbi cikk

Augusztus 20-ig látogatható az Osszárium
·KultKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaAugusztus 20-ig látogatható az Osszárium
·KultKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

A Székesfehérvári Királyi Napok hagyományait folytatva ismételten megnyitották a Nemzet Emlékhelyen található Osszáriumot. Néhai királyaink földi maradványait is őrző csontkamra augusztus 20-ig ingyenesen látogatható.

A Székesfehérvári Királyi Napok első reggelén ünnepélyesen is megnyitották a Nemzeti Emlékhely területén kialakított Osszáriumot, amely az egykori királyi bazilikából előkerült, hányatott sorsú csontleleteket őrzi, egyben közös síremléket állít az itt eltemetetteknek.

A Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikában tizenöt királyunkat temették el, köztük az államalapító Szent István királyt, továbbá uralkodói családtagokat, rangos egyházi és világi személyeket is. Legtöbbjük azonban nem azonosítható, vagy mára máshol nyugszik. István király és fia, Imre herceg maradványait például még 1083-ban, szentté avatásukkor emelték ki a sírból. A várost 1543-ban megszálló törökök, majd később a várost visszafoglaló császári zsoldosok pedig végigrabolták a bazilika gazdag sírjait: a kincseket elvitték, a csontokat szétdúlták, kidobálták.

A Szent István által emelt templom a keresztény magyar nemzet bölcsője, éppen ezért a hajdani uralkodó halálának 975. évfordulóján, 2013-ban Magyarország prímása szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony bazilika egykori helyén, néhány nap múlva pedig szertartásjáték idézte fel a koronázást. Ezzel elindult és azóta is tart a katedrális szellemi és lelki újjáépítésének folyamata. Ennek ékes példája az Osszárium is, amely a Királyi napok alatt, egészen augusztus 20-ig minden nap kilenc és nyolc óra között ingyenesen látogatható.

Rácz Piroska antropológus szakvezetésével még három alkalommal nézhetik meg az Osszáriumot az érdeklődők:

- augusztus 11-én, vasárnap 15:00-kor
- augusztus 17-én, szombat 15:00-kor
- augusztus 18-án, vasárnap 15:00-kor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek