Heavy rain18 °C
2020. szeptember 25. péntek Eufrozina
Menü

Megoldások, ha valami fáj

Manuálterápia, kinezio tape, gyógytorna, McKenzie – Melyik mit jelent pontosan és mire jó? Ennek jártunk most utána.

Manuálterápia

A manuálterápia olyan fogások együttese, melyek a támasztó és mozgató szervrendszer visszaállítható működési zavaraival foglalkoznak. A kifejezés a latin manus (kéz) szóból ered, vagyis „kézzel végzett kezelés”-nek is fordíthatjuk.

Egy laikus gondolhatná azt egy ilyen kezelés alatt, hogy épp csontkovácsnál jár, vagy egy jó masszőrnél – de mindegyik feltételezés nagyon téves! A cél itt a támasztó- és mozgatórendszeri fájdalmak, az akut és a krónikus elváltozások kezelése, illetve a következmények/tünetek enyhítése.

A manuálterápia a támasztó- és mozgatórendszer működési zavaraival veszi fel a harcont (Fotó: ola.grimsby.com)
A manuálterápia a támasztó- és mozgatórendszer működési zavaraival veszi fel a harcont (Fotó: ola.grimsby.com)

A terapeuta mobilizációs fogásokkal próbálja meg feloldani, ellazítani a mozgásában beszűkült testrészeket. Vagyis: speciális módon igyekszik helyreállítani a gerinc / medence statikáját.

Az előbb leírtakból kikövetkeztethető, hogy manuálterapeutához akkor fordul valaki, ha ízületi panaszai vannak, váz- és izomrendszerben tapasztal fájdalmat, ha beszűkült a mozgástere.

A manuálterápiás vizsgálat során alaposan és célirányosan kikérdezem a pácienst, jól szemügyre veszem két lábon állva, megtapintom a főbb tájékozódási pontjainál, megnézzük az aktív mozgásait, megmozgatom én passzívan is, az ízületeit szegmentálisan letesztelem és végül a szalagokat és izmokat is megvizsgálom. Így áll össze egy vizsgálat.” – árulta el a vizsgálat menetét Miklós-Turi Katalin manuálterapeuta.

A fehérvári hölgytől megtudtam, hogy a manuálterápiánál két alapvető dolgot különböztetünk meg: az egyik a mobilizáció, a másik a manipuláció. A mobilizáció az ízületi blokk lassú, ismételt mozgásokkal történő kioldása. A manipuláció pedig szintén blokk oldásra használható, de pici erővel, gyorsan végzett technika. - Katalin a mobilizációt részesíti előnyben.

Miklós-Turi Katalin munka közben (Fotó: Miklós-Turi Katalin)
Miklós-Turi Katalin munka közben (Fotó: Miklós-Turi Katalin)

Mint mesélte: jelenlegi munkájához az alapot az adta, hogy lediplomázott a Semmelweis Egyetem négy éves gyógytornász képzésén.

 

Gyógytorna

A gyógytorna a gyógyítást helyezi előtérbe, azaz adott problémák megoldására, enyhítésére alkalmazzák. Lehet preventív jellegű, panaszos stádiumban alkalmazott, valamint műtétet követő rehabilitációs eszköz is. Hosszútávon ez a fajta mozgás a leghatékonyabb kezelési módja a derékfájásnak, gerincbántalmaknak, hátfájásnak, lúdtalpnak, nyaki fájdalomnak, csontritkulásnak, illetve egyéb mozgásszervi panaszoknak.

A gyógytornász olyan gyakorlatokat végeztet a páciensekkel, amelyek segítségével a gerinc mentén lefutó paravertebrális izomzat erősödik, ezáltal a gerincre ható nyíróerők mértéke csökken, így javul a páciensek tartása is. Így a gerinc stabilabbá válik. Vagyis: a gyógytorna a gerincbetegek műtét nélküli terápiájának a kulcselemének is tekinthető.

A műtét megelőzése és a rehabilitáció során is sokat segíhet a gyógytorna (Fotó: youtube.com)
A műtét megelőzése és a rehabilitáció során is sokat segíhet a gyógytorna (Fotó: youtube.com)

Egy kicsit más a helyzet persze akkor, ha valaki megsérül vagy megműtötték, és rehabilitációs célzattal emelgeti testrészeit szakértői felügyelet mellett. Nyilván másként kell óvni és erősíteni azokat a részeket, amelyek már sérültek, mint amikor még csak ezeket a traumákat szeretnénk megelőzni.

Mindig vannak stabil gyakorlatok, egy protokoll, amelyet minden gyógytornász használ, egy tudósok által kidolgozott sorozat, amiket kottáról leénekelnek a gyógytornászok, s azt színesíthetik egyéni stílusukhoz igazítva. A gyakorlatok attól függnek, hogy prevenciós tornáról van-e szó, lehet specifikus prevenciós program (gerincstabilizációs gyakorlatok), poszttraumás program (ebben az esetben nem szabad elfelejteni, hogy a mozdulatlanságot csak mozgással lehet helyrehozni!), mozgásszervi rehabilitáció stb.

A gyakorlatok mindig az adott beteg állapotától függenek (Fotó: rock.cafe.info)
A gyakorlatok mindig az adott beteg állapotától függenek (Fotó: rock.cafe.info)

Katalin a gyógytornász szak után rögtön elkezdett utána nézni annak, hogy milyen területeken is tudná tovább képezni magát? Elsőként a kinesio tape -pel barátkozott össze: el is végezte az alap- és a haladó kurzusokat is.

 

Kinesio tape

Manapság rengeteg hivatásos és amatőr sportoló érdeklődik a kinesio tape iránt, és egyáltalán nem ritka, hogy olyanok is a gyógyulásukat remélik e módszertől, akiktől távol áll az aktív testmozgás.” – mondta – „Ezek kis színes ragasztószalagok, melyeknél a felhelyezés technikája, a tapasz nyújtottsága és a felhelyezés iránya adja a hatást. Ezek a tapaszok nem tartalmaznak sem vegyszert, sem gyógyszert. Ha szükséges, ízületet támasztanak, ha kell, fájdalmat csillapíthatunk a segítségükkel. Én csak aktív stabilizátornak szoktam nevezni.”

A kineziológiai szalag alapötlete a japán Dr. Kenzo Kase-től ered, aki az 1970-es években (kórházi tapasztalatai alapján) felismerte, hogy sok fájdalom gyökere az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiban és ezek összjátékában található meg.

Számos típusú fájdalom esetén alkalmazható (Fotó: manaphysicaltherapynj.com)
Számos típusú fájdalom esetén alkalmazható (Fotó: manaphysicaltherapynj.com)

Úgy gondolta, hogy gyakran az ízület körül kialakult izom dysbalance váltja ki az ízületi problémákat, melyet az ellen oldali izomelasztikusság és izomerő különbség idéz elő. A probléma megoldása egy speciális anyag (és felhelyezési technika) alkalmazása, mely ingerli a szervezet receptorait, és beindulnak a test öngyógyító folyamatai. (Ha az agy specifikus ingert kap, az adott terület gyorsabban regenerálódik.)

A kinezio szalag az ízületek és izmok fiziológiás mozgásait teszi lehetővé, mivel nem mereven rögzít, hanem elasztikusan. A Kinesio Tape technika alkalmazható keringési probléma, duzzanat, gyengült izom, sérült idegek, nyirokkeringési probléma esetén, fájdalom csökkentésére stb.

A kinezio szalag az ízületek és izmok fiziológiás mozgásait teszi lehetővé, mivel nem mereven rögzít, hanem elasztikusan (Fotó: pinterest.ru)
A kinezio szalag az ízületek és izmok fiziológiás mozgásait teszi lehetővé, mivel nem mereven rögzít, hanem elasztikusan (Fotó: pinterest.ru)

A kinezio tape után a fehérvári hölgy a McKenzie módszer felé fordult.

 

McKenzie

A McKenzie terápia a porckorongsérv speciális vizsgálati és kezelési módszere. Ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. A módszert Robin McKenzie, egy ausztrál fizioterapeuta dolgozta ki, aki úgy tartotta, hogy az emberek többsége képes megtanulni a számára szükséges gyakorlatot / gyakorlatokat - és így bárki gyógyíthatja magát vele.

Ez a módszer a gerincsérv (más néven porckorongsérv) kezelésére való, melytől nagyon sokan szenvednek Magyarországon. Ez valójában a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, mely erős fájdalommal, sőt bénulással is járhat. A sérv helye szerint lehet nyaki-, háti- és ágyéki szakaszon elhelyezkedő.

A McKenzie terápia a porckorongsérv kezelésére specializálódott (Fotó: healthline.com)
A McKenzie terápia a porckorongsérv kezelésére specializálódott (Fotó: healthline.com)

Ha időrendben haladunk, akkor elérkeztünk Katalin ikergyermekeinek megszületéséhez (és e cikk kezdetéhez): a GYES alatt végezte el a fehérvári anyuka a kétéves manuálterápiát, mely a Semmelweis Egyetemen egy záróvizsgával ér véget.

Miklós-Turi Katalin családja körében (Fotó: Miklós-Turi Katalin)
Miklós-Turi Katalin családja körében (Fotó: Miklós-Turi Katalin)

 

Melyik legyen?

Az, hogy valaki melyik módszert válassza (a felsoroltak közül – vagy azokon túl) a gyógyulást remélve, az mindig egyén-függő: az adott probléma pontos oka és súlyossága meghatározó a döntés során.

A megfelelő módszer kiválasztásában bátran kérjünk segítséget gyógytornászunktól. Ami nagyon fontos, hogy mindig csak szakértőhöz forduljunk probléma esetén, megfelelő anatómiai ismeretekkel rendelkező emberhez, aki igazolni tudja az adott témában való jártasságát, és be tudja mutatni a szükséges bizonyítványokat is.

Az, hogy milyen módszert / eszközt vessünk be a gyógyuláshoz, az mindig egyén-függő (Fotó: Miklós-Turi Katalin)
Az, hogy milyen módszert / eszközt vessünk be a gyógyuláshoz, az mindig egyén-függő (Fotó: Miklós-Turi Katalin)

 Ha tanácstalanok vagyunk, kérjük ki nyugodtan kezelőorvosunk véleményét!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
  Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
 • A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
  A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
 • Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
  Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
 • Első magyar dínótojás
  Első magyar dínótojás
 • Több mint 32 millió fertőzött
  Több mint 32 millió fertőzött
 • Elhalasztják a Rió-i karnevált
  Elhalasztják a Rió-i karnevált
 • Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
  Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
 • Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
  Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
 • Segítség a turisztikai cégeknek
  Segítség a turisztikai cégeknek
 • Stagnál a fertőzések száma
  Stagnál a fertőzések száma
 • A dísznövények és kertészet jegyében zajlik a hétvége a Károlyi kastélyban
  A dísznövények és kertészet jegyében zajlik a hétvége a Károlyi kastélyban
 • MAGYAROK NAGYASSZONYA - PÜSPÖKI MISÉVEL ÜNNEPLIK AZ ÖREGHEGYI TEMPLOM BÚCSÚJÁT
  MAGYAROK NAGYASSZONYA - PÜSPÖKI MISÉVEL ÜNNEPLIK AZ ÖREGHEGYI TEMPLOM BÚCSÚJÁT
 • Máig lehet pályázni az Alba Regia ösztöndíjra
  Máig lehet pályázni az Alba Regia ösztöndíjra