Clear sky26 °C
2021. június 16. szerda Jusztin
Menü
Házhozszállítás

Hullócsillagra fel: októberben is káprázatos jelenségektől lesz fényes az égbolt

Hullócsillagra fel: októberben is káprázatos jelenségektől lesz fényes az égbolt
A Tauridák fénye az egész égboltot beragyoghatja (Fotó: International Meteor Organization)

Ha azt hittétek, hogy a nyár végével a hullócsillagok ideje is leáldozott, akkor nem is tévedhettetek nagyobbat, ugyanis októberben is számos égi jelenségekkel találkozhattok az éjszakai órákban: a különböző együttállások mellett (a Hold a Jupiterrel és a Szaturnusszal is összekacsint) teliholdat is láthattok, és ha ez még nem lenne elég, a napokban az őszi meteorszezon is kezdetét veszi. Jó nézelődést!

Mondjuk azt aláírom, hogy a hullócsillagok kémleléséről sokaknak a nyári éjszakák jutnak az eszükbe, ugyanis magától értetődően abban az időszakban a legjobbak a feltételek az égi csodák megfigyelésére.

És mennyire igazuk van, ugyanis július végén, augusztus elején a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák is menetrendszerűen mutatják meg magukat, a legbulisabb időszak utolsó hónapjaiban (július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül) pedig már a Perseidák meteorraj veszi át a gyeplőt.

Persze a forró hónapok után sem kell szomorkodniuk a meteorvadászoknak, ugyanis amíg végleg elfoglalná a helyét a télen állandó jelleggel fölöttünk cirkáló felhőréteg, addig számos tiszta éjszakán számolhatunk még hullócsillagokat, vagy egyéb égi jelenségeket, ugyanis októberben szinte minden napra jut valami, ami miatt érdemes a szabadban tölteni az estét - már ameddig bírjuk takaróval:

Holdsarló

Sajnos erről már lemaradtunk (október 1-én este volt látható), de azért érdemes megemlíteni: a naplementét megelőző, délnyugati ég alján a tizenkét százalékos megvilágítású sarlót már viszonylag korán megpillanthatták a kíváncsi szemek, és bár viszonylag alacsonyan helyezkedett el a horizont felett, a nagyobb fázis miatt simán észrevehették az eget kémlelők.

A holdsarló október 1-én volt látható (Fotó: kaposvarmost.hu)
A holdsarló október 1-én volt látható (Fotó: kaposvarmost.hu)

 

Őszi állatövi fény

A hónap elején, míg a holdfény nem zavarja a kilátást a hajnali órákban, sötét, a várostól távoli égről megcsodálhatjuk az őszi állatövi fény látványosan izzó vonalát. A Hold október 11-ig hagyja sötéten ezt az időszakot, így, ha a szemkápráztató jelenség megfigyelését tervezzük, akkor addig számíthatunk megfelelő körülményekre.

Az állatövi fény az őszi időszak egyik leglátványosabb égi jelensége (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)
Az állatövi fény az őszi időszak egyik leglátványosabb égi jelensége (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)

 

Hold-Jupiter együttállás 

Október 3-án alig több mint két fokra áll egymástól a harminc százalékos megvilágítású Hold és galaxisunk legnagyobb bolygója, a Jupiter. Hogy megpillantsuk az óriást, a Hold bal oldalán kell keresgéljünk, tiszta időben akár már a napnyugta előtti percekben is észrevehetjük. Viszont amint sötétedni kezd, egyre inkább szembetűnő lesz a Jupiter színesen világító impozáns fénypontja.

A Jupitert a Holdtól balra keressétek (Fotó: stellarium.org)
A Jupitert a Holdtól balra keressétek (Fotó: stellarium.org)

 

Hold-Szaturnusz együttállás 

Október 5-én a Hold ismételten összeakasztja a bajszát egy óriásbolygóval, a kíváncsi szemek ezúttal a Szaturnusz ragyogását figyelhetik meg. A Hold ekkor már ötven százalékos megvilágítású lesz, a gyűrűs bolygót pedig fölötte, kicsivel balra csodálhatjátok meg. A Hold és a Szaturnusz távolsága este nyolc óra körül még két fok lesz, azonban ez egyre csökken: holdnyugta idejére már alig egy fok választja majd el őket egymástól, ekkor a Szaturnuszt pontosan a Hold fölött láthatjátok majd.

A Szaturnusz a Hold fölött teszi tiszteletét (Fotó: stellarium.org)
A Szaturnusz a Hold fölött teszi tiszteletét (Fotó: stellarium.org)

 

A Vénusz is megjelenik

Na, ki mutatja meg magát az alkonyati látóhatáron? Hát persze, hogy az egyik bolygószomszédunk, a Vénusz. Persze ne látványos jelenségre gondoljatok, ugyanis igencsak nehéz lesz rátalálni, egy felhősáv vagy a pára is ellehetetlenítheti az észlelését, azonban tiszta időjárás esetén a hónap közepe felé akár szabad szemmel is megcsodálhatjuk.

A Vénusz fényes pontként jelenik meg az őszi égbolton (Fotó: flickr.com)
A Vénusz fényes pontként jelenik meg az őszi égbolton (Fotó: flickr.com)

 

Őszi meteorszezon

Ezzel el is érkeztünk a várva-várt égi csodákhoz, a hullócsillagokhoz, amelyek őszi fénypontjai a Taurida rajcsoport tagjai lesznek. Ezek a meteorok igencsak lassúak, ami ezúttal jót jelent, ugyanis sok esetben látványos fényeket produkálnak, nem ritkán az egész eget beragyogó tűzgömbökbe is beleakadhattok az éjszakai pásztázás folyamán.

Az óránként megfigyelhető meteorok száma nem jelentős, még a maximum idején is csak öt meteor hullik az északi és a déli Taurida rajból. A radiáns már kora este felkel, így sötétedéstől észlelhetjük a látványos hullócsillagokat. Természetesen itt is érvényes az alapszabály, miszerint a radiáns magasabb állásakor hullik több, így éjfél felé nagyobb az esélyünk a fényes meteorok fürkészésére.

A Tauridákon túl az őszi éjszaka második felében megfigyelhető az Orionidák (amelyek a Halley-üstökösből származnak) és a már kora estétől látható Drakonidák raja is.

A maximum idején óránként csak öt, de annál fényesebb meteort pillanthatunk meg (Fotó: International Meteor Organization)
A maximum idején óránként csak öt, de annál fényesebb meteort pillanthatunk meg (Fotó: International Meteor Organization)

 

Telihold

Az október 13-i telihold ideális fényviszonyokkal köszönt ránk, ugyanis napnyugta után közel fél órával, már sötétedő égen láthatjuk felbukkanni kelet felől a ragyogó csodát. A holdkelte keleti határainknál 18:07-kor,  Budapesten 18:19-kor várható, így Székesfehérváron ezen időintervallumok között a legoptimálisabb a telihold megfigyelése.

A telihold a keleti látóhatáron bukkan fel (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)
A telihold a keleti látóhatáron bukkan fel (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)

(Forrás: National Geographic)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus: ismét tíz alá csökkent az elhunytak száma
  Koronavírus: ismét tíz alá csökkent az elhunytak száma
 • Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
  Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
 • Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
  Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
 • Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
  Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
 • Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
  Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
 • Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
  Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
 • Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
  Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
 • Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
  Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
 • Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció
  Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció