4 évnél régebbi cikk

Magyarországon debütál a Viber új funkciója, az azonnali pénzküldés
Fehérvár Médiacentrum fotójaMagyarországon debütál a Viber új funkciója, az azonnali pénzküldés

Az, hogy az informatika és a technológia akár napi szinten fejlődnek, már nem újdonság. De az, hogy velük kéz a kézben a pénzügyi szektor is fejlődik, azt még azért szoknunk kell egy kicsit. Ennek eredményeképpen hazánkban mutatkozik be először a Viber új, Moneytou nevű pénzküldő szolgáltatása.

Arról már korábban is írtam, hogy a fintech milyen szinten kúszik be már az átlag ember hétköznapjaiba is. Nyakunkon a másodperces utalások hazai bevezetése: itt a Revolut, a Curve, a Monese és még lehetne sorolni napestig a pénzügyi szektor újdonságait.

És amikor arra gondolnánk, hogy ezt már nem lehet tovább gondolni, akkor jön a Viber, mely eddig csak az azonnali üzenetküldések és a cukifaktoros matricák küldéséről volt ismert.

Napokon belül a Viber már nem csak üzenetküldő alkalmazás lesz. Hazánkban, a világon elsőként fogja a Viber elindítani Moneytou néven elérhető, személyek közötti pénzküldő szolgáltatását. Az új funkció a fintech gondolkodás és fejlesztés komoly része, melynek erős hazai kötődései vannak ez esetben. A funkciót egy hazai fintech fejlesztő vállalkozás, a NeoPay fejlesztette, mely a MasterCard MoneySend technológiáján alapul.

A Moneytou tulajdonképpen új funkciója lesz a Vibernek. Működése az alkalmazást használó összes felhasználó számára elérhető lesz, de az indulás pillanatában, melyre a cégek nyilatkozatai alapján már csak napokat kell várni, elsőnek a magyar felhasználók Viberén fog aktiválódni. Segítségével a felhasználók egymás közt tudnak majd pénzt küldeni, azonnali pénzküldési lehetőséggel.

Használatához már meglévő bankkártyára lesz szükségünk, melyet az alkalmazásban regisztrálva, akár azonnal használni is tudunk. Fontos, hogy a Moneytou nem mobiltárca, nincs egyenlege, így pénzt sem kell rá feltöltenünk. A Moneytou tulajdonképpen csak egy pénzküldő, továbbító felület, mely a nap bármely percében, azonnali pénzküldést tesz lehetővé két, az alkalmazást használó között.

A Viber pénzküldő funkciójának használatához bármely hazánkban is működő nagy bankkártya kibocsátó cég bankkártyáját használhatjuk majd. Az indulás pillanatában pár hazai bank kivételével (Cetelem, MKB, K&H) az összes bank kártyája regisztrálható lesz. A most még nem használható kártyák várhatóan a jövő év elején lesznek használhatóak. 

Az alkalmazás használata igen egyszerű, akárcsak maga a Viber üzenetküldése. Regisztrált bankkártyánkkal nem csak küldeni tudunk majd pénzt, de fizetési kérést is küldhetünk a szintén regisztrált Moneytou felhasználónak.

A Viber új funkciójával az EU pénzmosás elleni szabályozásának megfelelően a felhasználók havonta legfeljebb 125 000 forintot küldhetnek. A szolgáltatás nem lesz ingyenes, de nyilván ez nem is elvárható. Az árazás nem túl bonyolult, de hogy maga a díj sok vagy kevés, majd a felhasználók száma és a küldött összegek igazolják, vagy cáfolják. Az indulás pillanatában egy 3000 forintos pénzküldés 79 forintba fog kerülni a felhasználónak. Ha ennél többet küldenénk, akkor ehhez a 79 forinthoz még hozzá kell számolnunk a 3000 forint feletti rész másfél százalékát.

A Moneytou használata egyszerű és gyors. A küldött pénz még hétvégén is, akár az esti órákban is perceken belül megérkezik. Használatához elég, ha a partner is regisztrált a Moneytouba, és más egyéb, esetleg a partner bankszámlaszáma nem is kell. Az alkalmazással klasszikus módon fizetni - például egy üzletben a kártya terminálnál - nem tudunk, de nem is erre lett kitalálva. 

A fejlesztők szerint a Moneytou előnye másban rejlik. Például, ha egy közös éttermi számlát szeretnének a társaság tagjai közt személyekre bontani, esetleg a gyerkőcnek készpénz használata nélkül zsebpénzt adnánk, de a netes apróhirdetések tekintetében is lehetnek előnyei. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, a lényeg, hogy a Moneytou segítségével a pénz pár perc alatt célba ér.

Érdemes figyelni a Play Áruház és az AppStore értesítéseit, ugyanis a napokban érkezik a Viber frissítése az új funkcióval.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek