4 évnél régebbi cikk

Hogyan előzzük meg a megfázást?
·Egészségmegfázás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Renáta
Hogyan előzzük meg a megfázást?
·Egészségmegfázás·Utolsó frissítés: undefined

 Ha odafigyelünk az öltözködésünkre, sportolunk és sok időt töltünk a szabadban, sokkal jobb eséllyel spórolhatjuk meg a orrcseppre, köptetőre és papír zsebkendőre költött ezreseket.

Bár a tipikus megfázásos tüneteket (nátha, köhögés, láz vagy hőemelkedés, gyengeség),alapvetően vírus okozza, sokat tehetünk az elkerüléséért a mindennapi életmódunkkal.

Öltözzünk rétegesen!

Az indián nyár az tipikus időszak, amikor reggelente legszívesebben még sapkát, sálat is húznánk, a délutáni órákban pedig olykor egy szál pólóban sütkérezünk a napon. Ha ezt úgy oldjuk meg, hogy erre a bizonyos pólóra egyetlen dzsekit veszünk magunkra, akkor jó eséllyel előbb-utóbb csuromvizes háttal mászkálunk majd az őszi szélben, fokozva a meghűlés esélyét. Több vékony réteget vegyünk magunkra, melyeket variálni tudunk a napközben folyton változó időjárásnak megfelelően.

Mozogjunk!

A sport immunerősítő hatását nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha fittebbek vagyunk, szervezetünk ellenálló képessége a sokszorosára növekszik!

Menjünk ki a szabadba!

Ha az előbb említettek hatását még fokozni szeretnénk, azt a szabad levegőn tett sétával tehetjük meg.

Kevesebb érintést!

Ha lépten-nyomon összefutunk egy ismerőssel, akivel kezet fogunk vagy megpusziljuk, akkor szó szerint kézről kézre adhatjuk a betegséget. Az őszi-téli hónapokban jól tesszük, ha mérsékeljük az ilyen jellegű üdvözléseket.

Mossunk gyakran kezet!

A kézmosás világnapja is arra emlékeztetett a napokban: ne rutinból végezzük ezt a tevékenységet sem, hanem tudatosan és alaposan. Gondoljunk csak bele, hány kilincset, villanykapcsolót, liftgombot, bevásárlókocsi fogantyút érintünk meg több száz másik ember után! Majd a következő pillanatban önkéntelen mozdulattal az arcunkhoz, szánkhoz nyúlunk, és máris útjukra engedtük szervezetünkben a kórokozókat.

Együnk sok mézet!

A méz az egyik legjobb természetes immunerősítő, ráadásul édes íze a kedélyállapotunk is javítja. A szürke őszi napokat nem csak csokoládé falatozással dobhatjuk fel: indítsuk például mézes kenyérrel a napot.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek