Partly cloudy22 °C
2020. szeptember 24. csütörtök Gellért
Menü

Fehérvári kultúrkalandok - öt kihagyhatatlan állandó kiállítás

Akadnak köztük olyan gyűjtemények, melyekkel nagyjából tíz éve gazdagítják a fehérvári kiállítások palettáját, és több évtizede látogatható gyűjtemények is: a közös bennük, hogy látványos és egyedi érdekességei Székesfehérvárnak.

 

Mindent a repülésről

A Titkok Házáról nemrégiben számoltunk be, azóta több újdonsággal is bővültek. Havonta kétszer ingyenes családi nap keretében látogatható, ha pedig felsétáltunk az emeletre, egy egészen ritka kinccsel találjuk szembe magunkat. Itt található ugyanis a Albatrosz Repülő Egyesület által nyolc évvel ezelőtt létrehozott repüléstörténeti kiállítás. A repülés történetének 95. évfordulójára létrehozott tárlat az évek során rengeteg dokumentummal és tárgyi emlékkel bővült: pilótaegyenruhák, fekete dobozok és számos más érdekesség megtalálható benne. Pilótafülke szimulátoruk pedig a legkisebbek kedvét is meghozza felfedezéshez.

A kiállítás hétfőtől péntekig 15 és 18 óra között látogatható.

 

Vasútmodell kiállítás

Nemcsak a járművek szerelmeseinek, és természetesen nem is csak gyerekeknek lehet akár több alkalommal is izgalmas program az egyedi fehérvári gyűjtemény felfedezése. A város vasútállomásához kapcsolódó épületek valósághű miniatűr másaiban gyönyörködhetünk, az állomásépület, a fűtőház, a fordítókorong és még a Balatoni úti felüljáró aprócska változata is megtalálható a tárlaton. A várost elhagyva a szerelvények fantáziavilágban haladnak tovább, hegyi utakon kanyarogva érik el újra az állomást.

A kiállítás megtekinthető a Táncsics Mihály utca 6. szám alatt, szombaton 10 és 18, vasárnap pedig 10 és 14 óra között.

A fehérvári vasútállomás élethű mása (Fotó: facebook.com/Vasútmodell-Székesfehérvár)
A fehérvári vasútállomás élethű mása (Fotó: facebook.com/Vasútmodell-Székesfehérvár)

 

Óramúzeum

Egy valódi székesfehérvári különlegesség a Kossuth utca 9-ben, a Kossuth-udvarban rejtőző óramúzeumKovács Jenő legendás órásmester gyűjteménye. Antik, fali- és asztali órák utolérhetetlen gyűjteménye a tárlat, mely hosszú évek kitartó munkájával jött létre. A vitrinekben patinás zsebórák, karórák és régi órás szerszámok is szemrevételezhetők, sőt, még egy tizenhetedik századi óraszerkezetet is megcsodálhatunk. 

Az Óramúzeum (Fotó: Az Óramúzeum Facebook-oldala)
Az Óramúzeum (Fotó: Az Óramúzeum Facebook-oldala)

 

Patikamúzeum

A Fő utca 5. szám alatt található barokk épületben már az ezerhétszázas évek második felében is gyógyszertár működött. Egészen 1971-ig üzemelt is műemlék patikaként. A lélegzetelállító vörös márvány bejárattal bíró hely réges-régi titkokat rejt: aprólékosan faragott és aranyozott tölgyfa patikabútorzaton kenőcsös tégelyek, mozsarak, ódon patikamérleg idézik meg a hajdanvolt idők patikáinak hangulatát.
A gyűjtemény nemrégiben új műtárgyakkal is gazdagodott, egyik különlegessége az a babapatika, amely egy nagymúltú vajdahunyadi gyógyszertár modelljeként készülhetett a 19–20. század fordulóján, és amelyet a múzeum tavaly vásárolt meg gyűjteménye számára.

Nyitva keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. 

Ötven éve még gyógyszertárként működött (Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu)
Ötven éve még gyógyszertárként működött (Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu)

 

Hetedhét Játékmúzeum

Moskovszky Éva nevén híresült el a páratlan baba és játékgyűjtemény, melyet valójában az édesanyja, Auer Erzsébet kezdett el eredetileg gyarapítani. Moskovszy Éva régész és történész tudása jól kiegészítette édesanyja szépérzékét, így tudták létrehozni a polgári szalonok csodálatos barokk szobabelsőinek miniatűr másolatát, vagy éppen régi idők szatócsboltjait, konyháit. Meisseni, bécsi porcelánok, szinte láthatatlanul aprócska távcső és megannyi különleges kellék idéz egy valódi mesevilágot.  A babaszobák mellett kirakók, társasjátékok, katonák, mozdonyok és várak is találhatóak a játékgyűjteményben, mely a Réber László rajzaiból készült kiállítással együtt várja a látogatókat a Hetedhét Játékmúzeumban.

 Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

Aprócska részlet a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményéből (Fotó: facebook.com/hetedhetmuzeum)
Aprócska részlet a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményéből (Fotó: facebook.com/hetedhetmuzeum)

További infók a fehérvári múzeumokról és kiállításokról:
www.szekesfehervar.hu/muzeumok
szikm.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár