4 évnél régebbi cikk

Így lesz tökéletes a bejglid karácsonyra!
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Így lesz tökéletes a bejglid karácsonyra!
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Tudni szerettük volna, mitől lesz hibátlan a karácsonyi asztalra készülő bejgli – hova máshová is fordultunk volna, mint az egyik népszerű fehérvári bejgli-lelőhelyhez.

Saveur Kávézó és Cukrászda konyhájában bepillantást és kóstolót is kaphattunk a legismertebb magyar karácsonyi édesség készítésének rejtelmeibe. Útmutatásuk alapján magunk is nekiveselkedhetünk az elkészítésnek, de ha biztosra akarunk menni, tőlük is megrendelhetjük a megálmodott mákos, diós vagy akár mogyorókrémes bejglit.

A tervek szerint alapvetően mákos és diós bejglit sütünk a vevőknek, de igény szerint akár gesztenyéset is - árulta el Karetka Katalin tulajdonos. - Megbeszélés alapján egyedi ötleteket is megvalósítunk, akár meggyel vagy mazsolával gazdagítjuk a tölteléket. Készítünk vegán bejglit is, ami kicsit másképp áll össze, mint a klasszikus. Élesztő nélkül, és speciális recept alapján készül, amit a kolléganőm dolgozott ki: főként mandulalisztből áll. Tölteléke változatosabb, mert szilvalekvár is kerül bele, illetve mogyorósat is készít. Sőt, akár mogyorókrémeset is, nyolcvan százalékos, tejmentes csokoládéból és mogyoróból.”

A cukrászdában december 16-ig várják a megrendeléseket.

Ráadásul a bejgli mellett igen változatos a karácsonyi kínálat. Szívesen váltják valóra az egyéni kívánságokat, legyen szó kakaós vagy fahéjas koszorúról, mézeskalácsról, linzerekről, zserbóról vagy mézes krémesről.

Recept:

Hozzávalók két rúdhoz: 
A tésztához: 36 dkg liszt, 14 dkg vaj, 3 dkg porcukor,  1 dkg élesztő, tej, 5 gramm só, 3 tojás sárgája
A töltelékhez: 30 dkg darált dió vagy mák, 13 dkg cukor, 3 dkg méz, 3 dkg mazsola, 2 g citromhéj, víz

Elkészítése: 
A lisztet a vajjal összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A tészta tökéletes ízének és állagának két titka: valódi vajat kell használni, és nem margarint. Tojássárgájából pedig eggyel többet, mint ahogy a nagykönyvben (klasszikus receptekben, cukrász tankönyvben) meg van írva.

Egy deka élesztőt cukros tejben megfuttatunk, és azt is hozzágyúrjuk.

Addig gyúrjuk, amíg ruganyos, sima, jól nyújtható állaga nem lesz, majd egy-két órát a hűtőben pihentetjük. 

Pihentetés után kisodorjuk téglalap alakúra, és egyenletesen szétterítjük rajta a tölteléket. (Víznél sűrűbb állagú cukorszirupot főzünk, ebben elkeverjük a darált, pirított diót vagy a darált mákot.)

A tészta két szélét (amik majd a rúd végei lesznek), behajtjuk, és addig lapítgatjuk, míg teljesen egy síkba nem kerül a töltelékkel. Ezután feltekerjük. 

A tetejét először tojássárgájával kenjük meg, majd tíz percre a hűtőbe tesszük - hogy rászáradjon, de közben ne keljen tovább. 

Száradás után tojásfehérjével is lekenjük, majd 4-5 centinként lyukakat szúrunk rá, amiken a sütés közben keletkező gőz távozni tud. 

220 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd 15 perc után levesszük a hőfokot 160 fokra, és sütőtől függően még nagyjából 40-45 percig sütjük. Dió vagy mák díszítéssel jelezhetjük, hogy melyik rúdban milyen töltelék található.

 Fotók: Kiss László

További részletek a Fehérvár Televízió Együtt magazinjának december 2-i adásában, 19.45-kor!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek