4 évnél régebbi cikk

Forint App: bankjegyellenőrzés vagy játék a forinttal?
Fehérvár Médiacentrum fotójaForint App: bankjegyellenőrzés vagy játék a forinttal?

Az elmúlt pár évben az összes hazai bankjegyünk megújult. Ennek zárásaként most megjelent egy érdekes, általam még más országban sem látott új mobiltelefonos alkalmazás, mely arra hivatott, hogy segítségével a földi halandó is ellenőrizhesse a bukszájában lapuló címleteket: ez lenne a Forint App.

A Forint App első hallásakor azon agyaltam, vajon mire is lehet jó? Hogyan is tud egy telefonos alkalmazás bankjegyeket ellenőrizni, mikor egy komoly bankjegyeket ellenőrző készülék több tízezer forintba is kerülhet? Ráadásul a modern pénzvizsgálók már UV-A fény segítségével szűrik ki a hamis a bankjegyeket.

Nos, a Forint App nyilván nem vetekszik egy professzionális céleszköz tudásával, de nem is erre lett kitalálva. Nagy valószínűséggel én sem a telefonommal fogom az Excomban a gyanús címleteket vizsgálni. Erre maradnak a komolyabb vagy egészen profi pénzvizsgáló eszközök. Azonban a Forint Appot sem kell azért az első mozdulattal a sutba vágni. Annak ellenére, hogy nem professzionális megoldás, mégis egy jó dolog.

Egy speciális algoritmus segítségével, melyet az Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakembereivel közösen fejlesztettek, az alkalmazás fotót készít a bankó előoldaláról és azt veti egybe a tárolt adatokkal. Az algoritmus pedig a főbb grafikai motívumok elhelyezkedését, azok pontosságát ellenőrzi - ennek alapján dönti el az alkalmazás, hogy adott pénzjegy valódi vagy hamis. Nyilván ez otthon pont elégséges lehet.

A Forint App játéknál kicsit több, a valóságnál kicsit kevesebb. Arra viszont pont elegendő lehet, hogy az egyszerűbb hamisítványokat ki lehessen vele szűrni.

Az alkalmazás használata nem bonyolult: kiteszünk az asztalra egy kisimított bankjegyet - lehetőség szerint ne a leggyűröttebbet, mert azzal kicsit nehezen bánik a szoftver -, majd a telefonunk kameráját a bankóra irányítjuk, és már indul is a szkennelés. A szoftver folyamatosan segít a helyes pozicionálásban. Amint sikerült, az alkalmazás ellenőriz és visszajelzést ad a pénz valódiságáról.

A Forint App bankjegyek elsődleges biztonsági elemeinek, a grafika elemzésével állapítja meg az alkalmazás a bankjegyek eredetiségét. (Fotó: play.google.com)

Játék a kiterjesztett valósággal

A Forint App másik érdekessége, mely őszintén szólva sokkal érdekesebb, mint a bankjegyellenőrzés, az a kiterjesztett valósággal operáló szekció. Ennek segítségével az app a bankjegy hátoldali képéről, annak korstílusához igazodó, zenei aláfestéssel bővített, kiterjesztett valóság élményt nyújt. A forint bankjegy hátoldali képe felé tartva mobilunkat az AR automatikusan indul és a mobiltelefon-képernyőn megjelenő üzenetek segítségével irányítja a felhasználót a megfelelő élmény elérése érdekében.

A kiterjesztett valóság ebben a formában egy egészen érdekes élményt ad. Sőt, az alkalmazás további információt is nyújt adott bankjegy történetéről, a rajta látható történelmi eseményekről, és még apróbb játékot is kínál a felhasználónak.

Az alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra egyaránt, azonban érdemes letöltés előtt figyelmesen végigolvasni a szoftver leírását. Részben a kiterjesztett valóság miatt nem minden készülékkel kompatibilis a Forint App, illetve a fejlesztők azt is leírják, hogy a bankjegyek biztos felismerése miatt vannak minimum feltételek a telefon kamerájával kapcsolatban is. Így vannak olyan telefonok, melyeken az app nem indul el. Ha viszont készülékünkön elindul, akkor érdemes ismerkedni bankjegyeinkkel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek