4 évnél régebbi cikk

Egészséges karácsonyi menü két óra alatt
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Egészséges karácsonyi menü két óra alatt
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Az év egyik legnagyobb és legnehezebb feladata a karácsonyi menüsor összeállítása. Feltéve, ha nem ragaszkodunk a töltött káposzta, a halászlé és a rántott ponty szentháromságához. Most egy kicsit klasszikus, de mégis modern, háromfogásos, egészséges ételsort mutatunk be, amit a kezdő szakácsok is bátran kipróbálhatnak.

A receptet négy főre körülbelül két óra alatt el lehet készíteni. Plusz jó pont, hogy a vacsora végén nem lesz olyan nehéz a gyomrunk, hogy partra vetett cetként terüljünk el a fa alatt. Ráadásul a cukorbetegek, a gluténérzékenyek valamint a laktóz- és tejfehérje-érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

 

Gyömbéres-almás céklakrémleves citromos habgaluskával

Hozzávalók:

A leveshez: két-három darab nagyobb cékla, két közepes alma, két deci rizstejszín (aki nem tejérzékeny vagy paleós, az használhat sima főzőtejszínt is), egy közepes fej vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, egy kávéskanál bors, egy csipet gyömbér, az ízesítéshez só, a sütéshez kókuszzsír (lehet olívaolajat is használni)

A galuskához: két tojásfehérje, két evőkanál nyírfacukor (lehet sima cukor vagy eritrit is attól függően, ki mit használ), egy citrom reszelt héja


A fazékban az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a megtisztított, kockára vágott céklát és a felaprított almát. Pár perc kevergetés után felöntjük az egészet nagyjából egy liter vízzel. Belerakjuk a fokhagymát, a borsot, és hagyjuk tizenöt-húsz percig rotyogni.

Megszúrjuk villával a céklát és az almát, ha elég puhának érezzük, akkor jöhet bele a rizstejszín és a gyömbér. Még pár percig főzzük, majd ízlés szerint sózzuk. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Amíg a leves hűl, belevághatunk a habgaluskagyártásba! A tojásfehérjét robotgéppel habosra verjük. Akkor tökéletes, ha megfordítjuk a tálat és a hab nem folyik ki belőle. Ezután vizet melegítünk. Két evőkanál segítségével hosszúkás gömböket formázunk, majd a galuskákat oldalanként egy-egy percig főzzük. A tetejükre egy kis citromhéjat reszelünk.

 

Fokhagymás busafilé borsmártással és fehérrépapürével

Hozzávalók:
A halhoz: egy kiló busafilé, két kávéskanál halfűszersó, négy gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, a sütéshez kókuszzsír (lehet olívaolajat is használni)
A mártáshoz: két evőkanál zöld bors, két evőkanál szegfűbors, egy deci rizstejszín (vagy főzőtejszín), egy evőkanál kókuszzsír (vagy vaj), egy kávéskanál mustár, egy kávéskanál étkezési keményítő

A körethez: egy kiló fehérrépa, egy nagyobb fej vöröshagyma, négy deci rizstejszín (vagy főzőtejszín), a sütéshez kókuszzsír (vagy olívaolaj), három darab babérlevél, egy kávéskanál szerecsendió, egy késhegynyi bors. ízlés szerint só

Először megpucoljuk, felkarikázzuk a hagymát, és a kókuszzsíron egy lábasban megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd beletesszük a karikára vágott fehérrépát. Ismét hozzácsurgatunk annyi vizet, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Hogy finomabb legyen az íze, néhány babérlevelet is tehetünk a főzővízbe. Nagyjából negyedóra alatt a fehérrépa puhára fő. Egy levesszűrő segítségével a karikákat beletesszük a turmixba. A főzőléből annyit öntünk hozzá, amennyi a harmadát ellepi. Beletöltjük a turmixba a rizstejet is. Összeturmixoljuk az egészet, majd a szerecsendióval, a sóval és a borssal ízesítjük. Halmokban tálaljuk. Akinek sok ideje van, vagy nagyon ad a látványra, egy habzsák segítségével kis csavart tornyokat is készíthet a tányérra. A tetejére jelképesen szórhatunk vékonyra szeletelt póréhagymát.

A köret után a mártást főzzük meg. Az egész borsokat egy mozsárban apróra törjük, majd kis lángon némi kókuszzsíron vagy vajon elkezdjük melegíteni. Mikor elkezd pattogni, gyorsan nyakon öntjük a tejszínnel és a mustárral, és pár percig főzzük. Végül a mártást étkezési keményítővel besűrítjük.

A busafilét a halfűszersóval, a sóval és a durvára összetört fokhagymával alaposan bekenjük, majd hagyjuk fél órát állni. Ezt a fázist előző nap is elvégezhetjük, ugyanis a halszelet minél tovább áll a sós pácban, annál finomabb. Ezután egy serpenyőben bő kókuszzsírban vagy olívaolajban a bőrös oldalával lefelé elkezdjük sütni, közben ide-oda mozgatjuk a szeleteket, nehogy odaégjen az alja. A hal tetejét közben locsolgassuk a forró kókuszzsírral. Amikor látjuk, hogy a busa húsa fehéredik, megfordítjuk. Akkor van készen, amikor a nem bőrös rész teteje szép pirosas. A szeletek tetejére kis adagokban teszünk a mártásból, majd a fehérrépahalmokkal tálaljuk.

 

Házi máktejes panna cotta meggyöntettel

Hozzávalók:
A panna cottához: 100 gramm mák, 4 deci forró víz, 3 evőkanál nyírfacukor (lehet sima cukor vagy eritrit is), egy rúd vanília kikapart magja, egy csomag expressz zselatin (vagy három darab lapzselatin)

A meggyöntethez: 300 gramm meggy, egy teáskanál étkezési keményítő

A díszítéshez: néhány szál mentalevél


Ezt a desszertet legjobb 23-án megcsinálni! Először a máktejet készítjük el. A mákot egy hőálló tálban vagy kancsóban leforrázzuk a vízzel. A tetejét lefedjük, és legalább négy órán keresztül állni hagyjuk. Utána az egészet összeturmixoljuk és egy levesszűrőn átszűrjük. A „tejbe” belekeverünk valamilyen cukrot, attól függően, mit használunk otthon, illetve beletesszük a kikapart vaníliamagokat. Egy edényben lassú tűzön az expressz zselatinnal öt perc alatt csomómentesre keverjük. Fontos: csak melegítjük, nem forraljuk! A végeredményt poharakba töltjük. Hagyjuk kihűlni, majd legalább négy órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük. Végül nekiállhatunk a meggyöntetnek! Ez sem nehéz művelet: a kimagozott meggyet egy lábasban elkezdjük főzni. Éppen csak annyi vizet csurgassunk hozzá, amennyi a gyümölcsöket ellepi. Amikor már rotyog, keverjük el benne az étkezési keményítőt. Pár perc alatt az öntet szépen besűrűsödik. Ízlés szerint lehet ebbe is cukrot tenni, attól függően, milyen a meggy. A panna cottát lehet tányéron vagy pohárban is tálalni. Ha a tányér mellett döntünk, akkor egy kis tálba forró vizet öntünk. Ebbe helyezzük bele óvatosan a poharat. Pár percig állni hagyjuk. Majd egy gyors és laza mozdulattal a poharat a tányérra fordítjuk. A pohár tetejét addig ütögetjük, hogy a panna cotta kicsússzon belőle. A halom tetejére bőven rakunk a meggyöntetből, majd egy szál mentalevéllel díszítjük.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek