4 évnél régebbi cikk

Szőlősi Tibor: Futsal NB1 és Foci EB-től a kempo VB-ig
Szőlősi Tibor: Futsal NB1 és Foci EB-től a kempo VB-ig

Harminc éven át rúgta a labdát a Szőlősi Tibor, majd elcsábította a kempo. Korábban az NB1-ben futsalozott a Cső Montage csapatában, tagja volt a magyar Minifoci kispályás válogatottnak, részt vett a horvátországi EB-n is – most pedig világbajnoki címet szerzett a páston a UWSKF-n indulva.

Szőlősi Tibor először az öt éves fiát vitte el kempo edzésre, hogy ily’ módon növelje önbizalmát, s hozzájáruljon a gyermek mozgáskordinációjának fejlesztéséhez. Az emlékezetes edzést végig nézte kilenc éves lánya is, aki a teremből hazaérve egyből el kezdte gyakorolni a család nappalijában az edzéseken látottakat.

Akkor ezen jót mosolyogtam, mert álmomban sem gondoltam volna, hogy a lányom egyszer kempozni fog!” – emlékezett vissza Tibor – „Előtte próbálkoztunk kézilabdával, tánccal, balettal, de egyik sem tetszett neki. Persze, a kempoba egyből beleszeretett, és végül ő is a tatamin kötött ki. Ennek a bizonyos első edzésnek immár egy éve, és a gyerekeim azóta is imádják!  Minden reggel úgy indulunk óvodába és iskolába, hogy megkérdezik: „Ugye lesz ma kempo?” Az, hogy ennyire jól érzik magukat az edzésen, köszönhető az ottani légkörnek és a közösségnek, valamint edzőiknek, Burián Bencének, Burián Bendegúznak és Koza Márknak. Hihetetlen munkát végeznek, a gyerekek rajonganak értük!”

A kempo egyébként nemcsak a kicsiket ragadta magával, hanem az apukájukat is! Egy hónapja jártak a gyerekek az edzésre, amikor az egyik átöltözésük ideje alatt a kőszárhegyi fiatalember akaratlanul is végig nézte a „nagyok” óráját – Polgár Tamás vezetésével.

„Elsőre megfogott!” – mesélte – „És mivel tél volt, a fociban pedig szünet, gondoltam, a telet itt a teremben is eltölthetném egy kis mozgással. Így, egy gyors döntés után, a következő edzésen már én is ott álltam a sorakozónál. Tavaly decemberben kezdtem el ezt a sportot és márciusig terveztem űzni, amíg a foci-szezon el nem indul. Ebből a „visszaváltásból” persze nem lett semmi, mert hatalmas szerelem született ebből a találkozásból és nem tudtam abbahagyni.”

Itt meg kell jegyezni, hogy a 38 éves apuka 8 éves kora óta rendszeresen sportol és a labdarúgás töltötte be eddig a „sport” kategóriát az életében. Játszott Ausztriában, futsalozott az NB1-ben a Cső Montage csapatában és 2015-ben bekerült a magyar Minifoci kispályás válogatottba is, mely tagjaként részt vehetett a horvátországi Európa Bajnokságon is!

A kempo tehát igencsak megérinthette: megpróbálta párhuzamosan űzni e két műfajt, de ahogy vége lett a focibajnokságnak, a sarokba gurította a labdát, mert megterhelő volt mindkét fronton helyt állni, s a kempo nyert.

Idén februárban levizsgázott a gyermekeivel a fehér övre és ígéretet tett nekik, hogy a kékig elkíséri őket.
„Jó érzés otthon együtt gyakorolni velük, amikor megmutatják, hogy az edzésen milyen új fogásokat tanultak.” – mondta – „Jó, hogy van még egy kapcsolódási pont, amit együtt tudok csinálni velük. Ez még szorosabbra fonja a köteléket közöttünk.”

Március végén aztán sor került Tibor első versenyére is: földharcban és bunyóban is megmérettette magát, mely egy arany és egy bronz érmet hozott neki.

„Érdekes és felemelő érzés volt, hogy ott vagyok a tatamin, az edzőtársaim hangosan biztatnak, s a gyerekeim is teli torokból kiabálnak, hogy „Hajrá apa!” Hihetetlen erőt adott!”

Innentől kezdve minden megrendezésre kerülő versenyen ott volt, s így jutott el a UWSKF United World Sport Kempo Federation Világbajnokságra is.

„A megnyitón vettem észre, hogy az egész felnőtt induló mezőnyben rajtam kívül csak egy fehér öves van, mindenki más haladó, mester vagy mesterjelölt fokozattal bír. Gondoltam is magamban, hogy ez érdekes lesz…”

Három versenyszámban indult:

Stop-Semi kontaktban második lett – egy francia fekete öves harcossal döntőzött és 3:1 arányban alul maradt. – De az ezüst megszerzése is remek teljesítményt jelent!

B-viadalban egy magyar fekete övessel bunyózott az arany éremért. - Itt elég korán, az első menet végén vége lett a meccsnek. Egy belső combra irányuló rúgásába emelte bele a lábát az ellenfele, mely után nem tudta folytatni a küzdelmet.

 „Én eddig minden bunyómat úgy kezdtem, hogy a bíró jelzése után egyből rámentem az ellenfelemre, és mivel erőnléttel elég jól szoktam bírni, folyamatosan próbálom ütésekkel-rúgásokkal nyomás alatt tartani őket. Itt a VB-n lassan indult a meccs, már eléggé fájt a lábam is, és gondoltam, hogy mivel fekete öves a srác, nem rontok ajtóstól a házba, nehogy beleszaladjak egy-két nagyobb pofonba.” – mesélte – „Alacsonyabb volt nálam jó egy fejjel, s ebből következik, hogy távolabbról is el tudtam érni. Elég hamar megtaláltam a távolságot, ahonnan egyenesekkel és combrúgásokkal be tudtam vinni a találatokat egészen addig, amíg jött a már említett belső combra irányuló rúgás, mely a küzdelem végét jelentette.”

Tibor így 77kg-os kategóriában világbajnok lett!

Földharcban visszalépett az indulástól, mert a VB második meccsén megsérült és a nap végére, mire a földharcra került volna a sor, a lábfeje iszonyatosan megdagadt, belilult, bekékült.

„Hihetetlen élmény volt a VB!” – áradozott a fiatalember – „Különös volt a külföldieket harcolni látni. Nézni a stílusukat, mentalításukat, hogy ők hogyan oldanak meg egy-egy szituációt. Az ukrán versenyzők igencsak kiemelkedtek a mezőnyből, vérprofi volt mindegyik versenyzőjük. Úgy gondolom, hogy azok a sikerek, amelyeket a bajnokságokban, illetve itt a VB-n elértem, azt együtt értük el a mesteremmel, Polgár Tamással. Amilyen teljesítményt nyújtok a tatamin, abban az ő munkája, ideje és fáradsága is benne van. Ezúton is köszönöm neki, hogy végig ott állt és áll mögöttem!”

 A 2019-es évet Tibor a házi öv-vizsgával zárta, ahol együtt szerezte meg gyermekeivel a citromsárga övet.

Borítókép: Szőlősi Tibor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek