Cloudy7 °C
2021. április 16. péntek Csongor
Menü
Házhozszállítás

Óvatosan a mobilokkal mínuszok idején!

Óvatosan a mobilokkal mínuszok idején!
A nagy hideg nem tesz jót a mobilok aksijának (Fotó: pixabay.com)

Ismeritek a legendát a fagypont alatt gyorsabban lemerülő mobilokról? Nos, a legenda valóság, zimankós időben jobb odafigyelni a telefonokra.

Lassan a reggeli kávét is megfőzi, sőt, előbb-utóbb már Fifikét is leviszi sétálni a mobiltelefonunk, a folyamatos fejlődés azonban egy területen nem halad olyan ütemben, mint például a beépített kamerák egyre fejlettebb képalkotási funkciói: ez a terület pedig az akkumulátor. Persze nem mondhatjuk, hogy nincs előrelépés a telefonokba rejtett delej terén, de egy nagy ellenséggel, a hideggel továbbra sem sikerül dűlőre jutni.

Ezen persze nem is lehet csodálkozni, a kémiát ugyanis nehéz legyőzni. A legtöbb elektronikai eszközben dolgozó lítiumion-akkumulátor működési elve ugyanis alapból nem rajong a zimankóért, a hidegben a kémiai reakciók, például a kisülés nem úgy zajlik, ahogy például szobahőmérsékleten, ráadásul a töltési funkció is sokkal nehezebb.

Jómagam is találkoztam már a problémával, amikor a hidegben lehűlt telefont szobahőmérsékleten töltőre téve a pára lecsapódására figyelmeztetett a telefon. Ilyenkor érdemes várni, míg a készülék valamennyire felmelegszik, ha ezt az időt nem várjuk ki, akár végzetes sérüléseket is szerezhet a mobilunk.

Íme egy remek grafikon, így hat a hőmérséklet az aksik teljesítményére (Fotó: batteryuniversity.com)
Íme egy remek grafikon, így hat a hőmérséklet az aksik teljesítményére (Fotó: batteryuniversity.com)

A Battery University egy remek grafikát is készített arról, milyen hatással van telefonunk akkumulátorára a hideg idő. Ha huzamosabb ideig szabadban vagyunk, lehetőleg ne a kezünkben lengessük a mobilkommunikációs kütyünket, jó helyen lesz az a zsebben vagy a táskában is, ezzel plusz időt nyerhetünk a következő töltésig. A becslések szerint -20 fok környékén egy teljesen feltöltött telep kevesebb mint másfél óráig bírja, függetlenül attól, milyen idős és milyen gyártmányú az akkumulátor.

Az elkövetkező napokra az idokep.hu ugyan felmelegedést jósol (értsd: 5-6 fok pluszban), de az éjszakák fagyosak lesznek, január közepén pedig újabb lehűlés várható, így próbáljuk megóvni régebbi és alig néhány napos, mondjuk karácsonyra kapott telefonjaink aksijának élettartamát.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár