Partly cloudy10 °C
2021. március 1. hétfő Albin
Menü
Házhozszállítás

Új év – új élet, avagy edzés az ünnepi túlevés után

Új év – új élet, avagy edzés az ünnepi túlevés után
Év elején mindenki elszántabban áll neki edzeni (Fotó: flickr.com)

Bezsírosodtál a karácsonyi vendégjárás során? Szeretnéd eltüntetni a hirtelen megjelent zsírpárnákat? Volt már olyan, hogy az újévi „Egészségesen fogok élni!” -fogadalmadat egy hónap után elfelejtetted? – Akkor ez a cikk neked szól!

Véget ért a karácsonyi időszak, s a szilveszteri mulatozások „kaja-mámora” is messzire került. Míg az ünnepek alatt általában elfelejtjük az egészséges étkezést, a minőségi ételek fogyasztását, január elején/közepén már mindenki azon gondolkozik, hogy miért is evett annyi édességet / „rossz szénhidrátot”, és sírva nézegeti a gyorsan felkapaszkodott zsírpárnákat a tükörben. Ilyenkor persze fogadkozunk, hogy jövőre tudatosabban készítjük majd el az ünnepi menüt, és határozottabban fogjuk elutasítani a rokonok / barátok csokoládés-fehér lisztes – cukorban úszó sütemény-kínálását.

„Az ünnepek alatt nehéz kimaradni a finomságok élvezetéből, mert az ember, ha családdal ünnepel, nem várhatja el, hogy mindenki rá legyen tekintettel.” – mondta Lakatos Péter táplálkozási szakértő – „Alapvetően én az ünnepek alatt is próbálok két szabályt betartani. Egyrészt próbálok kevesebb szénhidrátot enni, ám ez sokszor lehetetlen. Másrészt, ha mégis elcsábulok, próbálom nagyon rövid ablakban tenni ezt. A normál étkezéseim eleve nyolc órásak naponta, karácsonykor egy négy órás volt csak. És mivel ezt tudtam előre, így készültem 5 gramm glicinnel arra, hogy a vércukrom gyorsan stabilizálódjon.”

Lakatos Péter - 50 évesen, remek formában! (Fotó: Lakatos Péter)
Lakatos Péter - 50 évesen, remek formában! (Fotó: Lakatos Péter)

 A népszerű sportember / edző / coach szerint nagyon fontos, hogy ha tudjuk, hogy nagy lesz a csábítás és meg fog nőni a szénhidrát-bevitel, akkor igyekezzünk 8 órába szorítani az étkezés időtartalmát, mert 8-12 óra kell ahhoz, hogy a szervezet észlelje az energiában beálló változást, és átváltson az autofágia folyamatára, vagyis takarításba kezdjen.

Ha „túlzásokba” estünk az étkezés terén, akkor ez a 8-12 óra 8 órára való csökkentést indokolt. Ennek ellenére persze még mindig előfordulhat, hogy a testünkön nem kívánt változásokat tapasztalhatunk, ám ennek mértéke sokkal kevesebb, mintha nem ügyelünk az autofágiára.  

Aki kissé – vagy nagyon – bezsírosodott a decemberi vendégjárás során, az januárban mindig bőszen megígéri magának (esetleg a párjának), hogy változtatni fog az életmódján, s még azok is gyakrabban járnak el az edzőtermekben az év első hónapjaiban, akik egyébként nem estek át jelentős testi változásokon, mert az új év valamiért mindig megkívánja a fogadalmakat.

Ilyenkor megtelnek a konditermek, alig lehet hozzáférni a különböző gépekhez, nincsen hely a csoportos edzéseken, aerobik-on is szinte egymásba ütköznek az izzadó hölgyek, a spinning kerékpárokat is hamar lefoglalják hetekkel előre, a kettlebelleket is sokkal több kéz izzítja és mindenki tényleg hinni akarja, hogy most aztán edzeni fog egész évben, hiszen „új év, új élet”, egészséges lesz és a táplálkozására is ügyelni fog. – Mindez kitart maximum két hónapig. Aztán visszatér minden a korábbi állapotba, s aki az előző októbert is a fotelben töltötte a tévé előtt, az újra visszaveszi a megszokott, kényelmes pozíciót.

Minden fronton azt látjuk, hogy a január és a február a „fellendülés” időszaka, aztán elvész a lendület. Kiderül, hogy a célok csak álmok voltak, melynek sem realitása, sem tervezettsége nem volt – így hogy is sikerülhetett volna? Pedig jó tervezéssel nem is biztos, hogy lehetetlen a megfogalmazott cél.

A többség persze túlvállalja magát, és kiég 2-3 hét alatt. Ha a tapasztalat az, hogy gyakran elbuksz ezen, érdemes lehet egy szakemberrel beszélni, aki nem csak több edzést és kevesebb evést tanácsol, de érti azt is, hogy mi az a tervezés és hallott már a motivációs interjú fogalmáról.”

– fejtette ki Lakatos Péter

A motivációs interjúról Michael V. Pantalon, a Yale Orvosi Egyetem tanári karának díjnyertes tagja publikált már több cikket is a New England Journal of Medicine-ben és a Journal of the American Medical Association-ben. Egy könyve is megjelent e témában „Instant Influence: How to Get Anyone to Do Anything – FAST” („Azonnali befolyásolás: Hogyan vegyünk rá bárkit, hogy megtegyen bármit – GYORSAN”) – címmel.

Ezt a könyvet Péter is elolvasta, s röviden össze is foglalta a lényeget: a szerző hat lépést vázol fel, pontosabban hat kérdést, melyet fel kell tennünk:

- Mitől változnál meg? (Vagy ha magunkat akarjuk befolyásolni, például rávenni arra, hogy életmódot változtassunk, eddzünk, jól étezzünk stb: Mitől változnék meg?) – Így megismerhető a személy motivációja, s látni lehet a választási lehetőségeket is.

- Mennyire állsz készen a változásra egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol az 1 jelenti az „egyáltalán nem állok készen”-t, a 10 pedig a „teljes mértékben készen állok”-ot? – Ilyenkor nem döntést kérünk, csupán egy szám kiválasztását, mely széles választási spektrumot ad.

- Miért nem választottál kisebb számot? (Vagy ha a befolyásolandó személy 1-est választott, akkor fel kell tenni neki még egyszer a második kérdést, de ezúttal kisebb lépéssel a változás irányába, vagy megkérdezni, hogy mire lenne szükség az 1-esről a 2-esre történő ugráshoz?) – Fontos, hogy nem a szám a lényeges, hanem a mögötte lévő indok, motiváció!

- Képzeld el, hogy megváltoztál. Milyen pozitív hatásokkal járna ez? – Ez segít abban, hogy elmélyüljön az adott tevékenységgel kapcsolatos elkötelezettség, hiszen elképzeljük a változást.

- Miért fontosak számodra ezek a pozitív hatások?

- Mi a következő lépés (ha van ilyen)? – Ez azért lényeges, hogy az alany lássa, hogy van választása, és a változás eredménye boldogabbá fogja tenni.

Ha változtatni akarunk az életünkön, figyelnünk kell arra, hogy nem lehet csak a mérleg egyik serpenyőjébe tenni.” – hívta fel a figyelmet Lakatos Péter –

„Mozogni akarsz és egészségesebben enni? Szuper! Hány órát alszol és milyen minőségben? Milyen a légzésed? Napi öt óra töredezett alvással egyetlen diéta és edzésprogram sem működik. Előbb - vagy a folyamat közben - ezeket rendbe kell tenni, és gyorsabban jönnek az eredmények.”

A szakértő szerint az újévi fogadalmakkal az a legnagyobb gond, hogy a legtöbbször tarthatatlan kihívásokba vágunk bele, mely így eleve kudarcra van ítélve. Ha sikert akarunk elérni, akkor:

- Először is válasszunk ki egyetlen dolgot, legyünk specifikusak!

- Haladjuk lépésről lépésre! (Ha még soha sem edzettünk felesleges hetente ötször edzeni hirtelen!) A hirtelen, masszív változás nagy kockázatot rejt magában!

- Jól jön, ha beszélünk másoknak a terveikről. Meg fogunk lepődni, milyen sok segítséget, támogatást kapunk majd!

- Tervezzük meg, hogy hogyan fogunk változtatni! – Ehhez jól jön egy szakember, aki keretet tud adni. (Egy személyi edző, táplálkozási tanácsadó stb.)

- Készüljünk fel arra, hogy nem lesz egyszerű a változás!

Ha betartjuk az imént felvázolt tanácsokat, minden esélyünk meglesz arra, hogy sikert érjünk el!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Intenzíven terjednek Európában a koronavírus új variánsai
  Intenzíven terjednek Európában a koronavírus új variánsai
 • Külön díjazás a hétvégén is oltó hátziorvosoknak
  Külön díjazás a hétvégén is oltó hátziorvosoknak
 • Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma
  Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma
 • Üres ampullákkal oltottak az ápolók Brazíliában
  Üres ampullákkal oltottak az ápolók Brazíliában