4 évnél régebbi cikk

Így tervezik az illegális hulladéklerakás megszüntetését Feketehegy-Szárazréten
Így tervezik az illegális hulladéklerakás megszüntetését Feketehegy-Szárazréten

Gondot okoz a szemét Feketehegy-Szárazrét néhány területén: hulladékokkal teli zsákokat tesznek le ismeretlenek. A városrész önkormányzati képviselője és a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője keresi a megoldást a problémára.

Az Új Csóri úti buszfordulóban, a megálló kis kukája mellett halmokban helyezik ki a szemetet a környéken lakók, de a városrész más területein is előfordul az illegális tevékenység.

Hogy megoldást keressenek az illegális hulladéklerakás megszüntetésére, Szigli István, Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője és Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője járták körbe azt a környéket, ahol még nincs szemétszállítás: a Kőrösi és az Iszkaszentgyörgyi út melletti területeket.

"Több mint ezer ingatlan van, amely külterületi és zártkerti, itt meg kell oldani a hulladék begyűjtését és elszállítását. A lakókkal közösen gondolkodva megpróbálunk olyan feltételeket teremteni, amely lehetővé tenné a hulladékszállítást" - fogalmazta meg Szigli István önkormányzati képviselő.

A szemétlerakás megszüntetése érdekében a Depónia a lakott, de eddig el nem látott utcákat is bevonná a hulladékszállításba. Az ügyvezető mint mondja, kötelező szolgáltatásról lenne szó.

"Jogszabály teszi kötelező érvényűvé, de mi nem fogjuk ráerőltetni azokra az ingatlantulajdonosokra sem a szerződéskötést, ahol láthatóan nincs rendszeres tartózkodás és jellemzően nem keletkezik hulladék. Ahol viszont egyértelmű a rendszeres tartózkodás vagy állandó lakhatás, abban az esetben valamilyen megoldást kell találnunk" - emelte ki Steigerwald Tibor ügyvezető, Depónia Nonprofit Kft.

A szolgáltatás megkezdéséhez önkormányzati rendeletmódosításra, és a lakossági szerződések megkötésére van szükség.

Az illegális hulladéklerakás egyébként büntetendő. Az elkövető ellen bejelentés tehető az illetékes hatóságoknál. Az illegális szemételhelyezés három év, veszélyes hulladék esetén egytől-öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Borítókép: Zsiday Ádám
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek