Rain showers14 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Biztonságos lesz az azonnali banki átutalás?

Mérföldkő az online bankolásban - De vajon biztonságos?

Biztonságos lesz az azonnali banki átutalás?
(Fotó: unsplash.com)

2020. március 2-a neves dátum a hazai online bankolás világában. Ezen a napon ugyanis elindul a már tavalyra ígért azonnali fizetés lehetősége. A bankolás sokkal gyorsabb és talán kedveltebb is lehet általa, mint a készpénzes fizetés. De vajon biztonságos is lesz?

Lassan rendszeresen visszatérő téma itt a Kocka Blogban is az online világ és a pénzügyi szektor folyamatos, együttes fejlődése. Ahogy változik a technológia, úgy megy utána a pénzügyi világ fejlődése is. Az elmúlt hónapokban többször olvashattunk már a fintech cégek újabb és újabb lehetőségeiről, a bankkártyás fizetések változásairól, a szupermarketekben telefonnal történő fizetés újdonságáról, és gyanítom, lesz még a közeli vagy távoli jövőben éppen elég újdonság, csak bírjuk kapkodni a fejünket.

Most éppen küszöbön áll annak lehetősége, hogy az eddig egy napon belül teljesülő online utalások akár pár másodperc alatt célba érjenek. Ennek lehetősége nyilván hatalmas technológiai fejlesztést igényelt a bankok informatikai rendszerében, de legfőbb előnyét mi, felhasználók érezzük majd. Március 2-től az év bármely napján indított (10 millió forint alatti) online utalásunk pár másodperc alatt jóváíródik a kedvezményezett számláján.

Ez így leírva nem sokat mond. Azonban az üzleti világban, amikor például az üzleti felek egy telefonos megbeszélés alatt 5 másodpercen belül kiegyenlíthetik a számláikat, és azt még a telefonban történő illedelmes elköszönés előtt a nyugtázó SMS értesítéséből látom is… Nos, igen. Van az az élethelyzet, amikor ez tényleg hasznos és praktikus.

De nyilván nem áll meg itt a felhasználási terület lehetősége. Szakértők egyenesen a bankkártyák alkonyát vetítik előre, lévén az azonnali fizetés lehetősége szinte azonos lehet a bankkártyás vásárlással. Annyi technológiai különbséggel, hogy simán elképzelhető, akár még az Excomban is, hogy a kedves vevőnek átutalásos számlát írjak, melyet ő a mobilján használható banki applikációban még ott az üzletben, távozás előtt azonnal ki is egyenlít.

Ezt természetesen pár másodperc alatt meg is kapom az Excom bankszámlájára, melyről értesítést is kapok. A tranzakció rettentően gyors, és nem utolsó szempontból sokkal kevésbé körülményes, mint a bankkártyás fizetés. Ezt leginkább azok a vállalkozók fogják értékelni, akik most még külső pénzügyi cég bankkártyaterminálját használják, melynek a kereskedőre nézve nem csekély költsége van, másrészt a bankkártyával fizetett összeghez csak pár nap elteltével jutnak hozzá.

Online utalás e-mail-címre, mobilszámra?

A bevezetésre kerülő új rendszer egyik legérdekesebb, de egyben talán leginkább odafigyelésre szükséges újdonsága, hogy a bankszámlaszámokhoz lesz lehetőségünk másodlagos azonosítók megadására.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankban történő egyeztetés során bankszámlánkhoz megadhatjuk másodlagos azonosítónak e-mail címünket, mobilszámunkat vagy akár adószámunkat is. Ez a kifejezetten kényelmi szolgáltatás ott jelent újdonságot, hogy az online utalások során nem feltétlen kell ismernünk a másik fél háromszor nyolc karakterből álló, igen hosszú és nehezen megjegyezhető bankszámlaszámát.

Utaláskor elegendő lehet csak az e-mail cím vagy a mobilszám megadása, és az utalandó összeget így is megkaphatja a kedvezményezett. Ennek kényelméről sem kell sokat győzködni a felhasználókat, azonban hatalmas odafigyelést igényel!

Az azonnali fizetés indulásáról és annak lehetőségeiről az MNB is sok helyen tájékoztatja a felhasználókat, például saját YouTube csatornáján is (Forrás: Magyar Nemzeti Bank YouTube csatornája)

A biztonság

Online biztonsági szakértők arra hívják fel a felhasználók és a bankok figyelmét is, hogy az új rendszerben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítani a biztonságra és az odafigyelésre.

Ezt a bankok, pénzintézetek nyilván komolyan is veszik, és megtesznek mindent az ügyfelek érdekében. Ez elemi érdekük is. De ránk, felhasználókra is nagyobb felelősség hárul. Sajnos mindig voltak és lesznek is olyan rosszindulatú csalók, akik egy-egy rendszer gyenge pontjait, de leginkább a felhasználók figyelmetlenségeit kihasználva megpróbálnak visszaélni a lehetőségekkel.

Ennek egyik lehetősége a másodlagos azonosítókban rejlik. Az első időkben biztos lesz olyan eset, amikor valaki téves mobilszámra vagy elgépelt e-mail címre utal. Ez persze abban az esetben nem jelent problémát, ha nincs is olyan e-mail cím vagy mobilszám. De mi a helyzet, ha mégis van és másnak utaltam el az összeget?

Vagy mi történik akkor, ha az új rendszer másik újdonságára, a fizetési kérelem küldésére gondolunk? A fizetési kérelem lehetősége abban rejlik, hogy a sárga csekkek helyett a szolgáltató elektronikus kérelmet (páldául QR-kódot) küld nekünk, melyet jóváhagyva azonnal ki is egyenlíthetem azt. Itt is elképzelhető, hogy a bankok legnagyobb odafigyelése ellenére is olyan manipulatív, csaló fizetési kérelmek érkezhetnek, melyek legalább annyira megtévesztők, mint a bankok nevében napjainkban is érkező megtévesztő e-mailek.

Összességében azt lehet mondani, persze nyilván némi cinizmussal, hogy online banki-ügyleteinkre legalább annyira kell figyelnünk, mint a pénzzel és bankkártyával teli pénztárcánkra. Sőt, talán még jobban is! Az újdonságokban lévő lehetőségek modernek és előremutatók, de a biztonság és az odafigyelés nem elhanyagolható semmilyen formában sem.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?