4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: nagy tételben fogynak a tartós élelmiszerek Fehérváron
Koronavírus: nagy tételben fogynak a tartós élelmiszerek Fehérváron

Liszt, cukor, étolaj, tartós tej, konzervek - az alapvető élelmiszerek mellett még a vécépapír fogy nagy tételben a székesfehérvári áruházakban a koronavírus miatt. Akad olyan üzlet, ahol csak az étolajos részt napközben háromszor kellett újratölteni, egy másik boltban fél nap alatt egy tonna lisztet adtak el. Messze nincs pánik, inkább csak készülődés van.

Miközben még egyetlen koronavírusos beteget sem diagnosztizáltak Magyarországon, és mindenki próbálja nyugtatni a kedélyeket, a lakosság elkezdte a tartós élelmiszerek felvásárlását. Néhány napja a kiskereskedelmi láncok székesfehérvári üzleteiben is jobban fogy a liszt, a cukor, az UHT tej, az étolaj és a különféle konzervételek. 

Szerda este az Auchan parkolójában szokatlanul sok autó állt. A hipermarketben túlnyomórészt különböző tartós élelmiszerektől, valamint alapvető higiéniai termékektől roskadozó bevásárlókocsikat tologattak az emberek. Úgy tudjuk, hogy nemcsak a fehérváriak spájzolnak be az áruházban, de sokan érkeztek Budapestről is, ahol állítólag a budaörsi üzletet szinte teljesen kifosztották már. Az első komolyabb roham éppen szerdán érte a székesfehérvári Auchant, ahol például csak az étolajos részleget háromszor kellett napközben újratölteni, de erősen megtépázott volt a lisztes polc környéke is. Az üzletben arról beszéltek, hogy több olyan vásárló is volt, aki zömmel tartós élelmiszereket vásárolt 50-60 ezer forint értékben. 

A boltban cirkáló tömeg érezhetően nem pánikol, ottjártunkkor például a konzervételeknél egy család kedélyesen beszélgetett arról, hogy inkább marhapörköltet, székelykáposztát vagy sertéspörköltet vásároljanak.

A Balatoni úti Lidlben még inkább érezhető a készülődés. Itt a búza finomliszt, az UHT tej és a kristálycukor raklapja is töküres volt, de az étolajos részen sem a megszokott termékhegy látványa fogadta a vásárlókat valamivel a zárás előtt. Ugyancsak elkapkodták a nagy kiszerelésű tésztákat, ám itt konzervből kevesebb fogyott. Állítólag szerdán déltől az esti órákig bezárólag egy tonna lisztet adtak el csak ebben az üzletben. Úgy tudjuk, hogy ide is érkeztek már budapesti vásárlók, mert a fővárosban több helyen is hiány van az alapvető élelmiszerekből.

A város másik oldalán is hasonló a helyzet: bár nincs tülekedés vagy pánikhangulat, azért az emberek többsége megkezdte a spájzolást, biztos, ami biztos alapon. Azok, akik tömött kocsival távoztak az Aszalvölgyi úti Tescóból, jobbára tartós élelmiszerrel, vagyis liszttel, olajjal, cukorral, rizzsel, illetve palackos vízzel pakoltak fel.

A nagy Tesco polcai szerdán este már meglehetősen hiányosak voltak, de ottjártunkkor még a termékek többségéből lehetett kapni. Míg a legtöbb helyen a lisztes raklapok üresen árválkodnak, addig itt még le lehetett csapni az utolsó darabokra.

Bár üres polcot nem láttunk, azért jelentős részben foghíjasok voltak sorok: kevés volt konzervből, zacskós levesből és rizsből is. Az egyetlen teljesen üres doboz a rizsé volt, de az előfőzött változatot még lehetett kapni.  

Míg a Tescóban - mérete okán - nem volt feltűnő az embertömeg és a készlethiány, addig a légvonalban alig 500 méterre fekvő Aldinál már parkolóhelyet kellett vadászni, illetve teljes gőzzel üzemeltek a pénztárak, de így is volt sor. Itt már kedden megkezdődött a nagybevásárlás, estére a lisztes fakk teljesen üres volt, szerdán estére pedig az olaj és a cukor is kifogyott a sorokban, volt aki harminc halkonzervvel töltötte fel az otthoni készletét.

Közben Székesfehérvár polgármestere tegnap közleményt adott ki a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásról és intézkedéssorozatról. Cser-Palkovics András kiemelte: tudomásuk szerint a város területén nincs koronavírustól beteg személy, Fehérvár területén pedig folyamatosak a megelőző intézkedések. A polgármester teljes közleményét ebben a cikkben lehet elolvasni:

 

Borítókép: Fiers Gábor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek