Clear sky6 °C
2021. március 7. vasárnap Tamás
Menü
Házhozszállítás

2019-ben kevesebben hunytak el Fejérben, mint a korábbi évben

2019-ben kevesebben hunytak el Fejérben, mint a korábbi évben
2019-ben csökkent az elhalálozások száma az egy évvel korábbihoz képest (Fotó: pixabay.com)

A születések száma nem nőtt számottevően, de a halálozásoké csökkent Fejér megyében. A pozitív folyamat azonban csak arra volt elegendő, hogy minimálisan csökkentse a természetes fogyás mértékét.

A KSH, vagyis a Központi Statisztikai Hivatal megfogalmazása szerint a természetes fogyás, illetve a természetes növekedés fogalmai az egy adott évben történő élveszületések és elhalálozások különbözetét jelentik.

Ahogy az Egészségtudomány Fogalomtár megfogalmazta: A fejlett országokban a kezdeti lassú fejlődés időszakát - melyet magas születési és magas halálozási arány jellemzett egyszerre - gyorsuló népességnövekedés követte, amelyre a magas születési és csökkenő halálozási arány volt jellemző (népességrobbanás). Ez a folyamat mostanra egyre lassuló növekedésre/kismértékű csökkenésre váltott, csökkenő születésszám mellett tovább csökkenő halálozási mutatókkal (elöregedés). Magyarországról - a környező országokhoz hasonlóan - elmondható, hogy hosszú évek óta folyamatosan fogy a népessége. A fejlődő országokban ez a folyamat később kezdődött - ezeken a területeken jelenleg még mindig magas a születések száma, s csak lassan mérséklődik.

Nos, az elmúlt év minimálisan pozitív adatokat szolgáltatott, hazánkban szinte valamennyi megyéjében. Ami szűkebb környezetünket, Fejér megyét illeti, a 2018-ban a megyében született 3667 csecsemőhöz képest 2019-ben nagyjából hasonlóan alakult a születések száma, mely majdnem elérte a 3700-at. Ami a Fejér megyét érintő halálozási adatokat illeti, 2018-ben a megye 5748 lakója hunyt el, ezzel szemben 2019-ben ez a szám folyamatosan csökkent.

Az első félévben 16 megyei lakossal kevesebben hunytak el, mint 2018 hasonló időszakában, a harmadik negyedév után azonban ez a szám már 55 volt. Év végére további csökkenés volt megfigyelhető, összesen 5600 elhalálozás történt. Vagyis, ha mérsékelten is, de javuló számokat mutat a statisztika.

Ezzel együtt a természetes fogyás még mindig érzékeny probléma, melyet ugyan csökkentettek a javuló adatok, de megszüntetni nem sikerült. 2018-ban 2081 fővel csökkent Fejér megye lakossága, ami elég magas szám, kitesz egy falu teljes lakosságát. Ez a szám a javuló statisztikáknak köszönhetően csökkent, ám 2019-ben még így is 1900 lakost mutat a természetes fogyás.

2019-ben jelentősen nőtt a házasságkötések száma (Fotó: pixabay.com)
2019-ben jelentősen nőtt a házasságkötések száma (Fotó: pixabay.com)

A természetes fogyás megfékezésére adhat reményt, hogy 2019-ben ugrásszerűen megnőtt a házasságkötések száma. Míg 2018-ben 2193 házasság kötettett Fejérben, addig ez a szám 2019-ben majdnem elérte a 3000 házasságkötést.

Zárásként pedig egy rövid érdekesség erejéig kanyarodjunk vissza a születésekhez: ha minimálisan is, de elmozdult a kiegyenlítettség felé a nemek aránya is Fejérben, 2019-ben 1000 férfihez viszonyítva 1062 hölgy élt a megyében.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Lemondott a paraguayi egészségügyi miniszter
  Lemondott a paraguayi egészségügyi miniszter
 • Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken
  Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken
 • Megjelent a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet
  Megjelent a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet
 • Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
  Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
 • Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
  Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
 • Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
  Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
 • Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
  Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
 • Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
  Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
 • Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését
  Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését