4 évnél régebbi cikk

Néhánynak megint csak haszonszerzés, vagy tényleg sikerül felülemelkedni? A koronavírus margójára
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Néhánynak megint csak haszonszerzés, vagy tényleg sikerül felülemelkedni? A koronavírus margójára

Ha valamikor, hát most jött el a pillanat, hogy a segítség és az összefogás túllépjen az anyagi haszonszerzés csábításán.

Legtöbbünk még soha sem szembesült azzal az érzéssel, hogy milyen az, amikor a mindennapjaink, a megszokott életünk egy külső erő miatt megváltozik. Mert bár Magyarországon most, március 15-én, vasárnap, még nem gyökeresen borult volna fel minden, amit eddig biztosnak hittünk, ám a változás szele jócskán befújt az utcákra, végigfutott a házak között, és besiklott az otthonok ablakain.

Talán még a leghangosabban hitetlenkedők is belátják, ha rettegni nem is szabad, most van szükség a fokozott figyelemre, a megelőzésre és a mértéktartásra. Szükség van rá, hogy összefogjunk és segítsünk. Szeretteinknek, és ha kell, a szomszéd néninek, bácsinak, anyukának, apukának, ismerősnek és akár ismeretlennek is. Akkor is, ha azt gondoljuk – vagy éppen megszoktuk – az ő életük: oldják meg ők.

Az eddigi statisztikák alapján egyértelműen látszik, a koronavírus elsősorban az idősekre jelent súlyos veszélyt. De senki sincs védve tőle, az pedig egyértelműen közös felelősség, hogy a leginkább veszélyeztetetteket védjük, óvjuk és segítsük.

Most jött el a pillanat, hogy felülemelkedjünk, az anyagi, erkölcsi haszonszerzés csábító lehetőségén, és próbáljunk tényleg közösséggé válni.

Vannak, akik persze megint csak azt látják: jó üzlet a félelem. Az első magyarországi megbetegedésekkel párhuzamosan azonnal színre lépett olyan is, aki lecsapott a jó biznisz lehetőségére, és közel 15 ezer forintos áron hirdetett koronavírus elleni autófertőtlenítést. Itt a közösségnek köszönhetően hamar pont került a nyerészkedés végére, és a fogyasztóvédelmi hatóság is gyorsan intézkedett.

Ugyanakkor születtek már pozitív kezdeményezések is. Éppen itt, Székesfehérváron készült olyan, egyszerű A4-es papírra nyomtatott szórólap, amire az adott lépcsőházban lakó idős összeírhatja, hogy mire van szüksége – az ott lakó fiatalabb pedig elintézi neki a bevásárlást. Egyszerű gesztus, de életet menthet. Csak remélni tudom, hogy senki sem lesz, aki ebben is meglátja a pénzszerzési lehetőséget.

Mert az is egyértelmű a koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi problémát, de gazdasági nehézséget is jelent majd.

Ezért is lenne fontos a mértéktartás minden szinten: nem félelmet kelteni, de teljes körűen felvilágosítani. Nem kiüríteni a családi kasszát, de feltölteni a kamrát. Nem hagyni, hogy a rettegés átitassa a mindennapjainkat, de felkészülni, összefogni és kinyitni a szívünket – most muszáj!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek