4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: több tízezer kisvállalkozó kap adómentességet, készpénzmentes jegyvásárlás a Volánbusz járatain - 20. nap
Koronavírus: több tízezer kisvállalkozó kap adómentességet, készpénzmentes jegyvásárlás a Volánbusz járatain - 20. nap

81 480 kisvállalkozónak kap június 30-ig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól, a Volánbusz valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol a Volánbusz a szolgáltató, elérhetővé válik az applikációban történő, készpénzmentes jegyvásárlás.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 167-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, 21-re nőtt a gyógyultak száma és újabb két idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el.

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Lakatos Tibor ezredes a kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik. 

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 167 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 153 magyar állampolgár.

Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak. (MTI)

Spanyolországban meghaladta a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. Az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest. (MTI)

 

További kisvállalkozók kapnak adómentességet

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatti első gazdaságvédelmi akciótervet.

A kormányfő a kata-mentességi körbe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, így azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része továbbá, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik - a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni -; a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

A kormányfői bejelentés része volt az is, hogy kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos és ápoló sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, azok azonnal sebészi maszkot kapnak.

 

Közel 200 idős ember kérte a város segítségét, és már több mint 220 önkéntes jelentkezett Fehérváron 

 

Változik a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati rendje

Március 23-tól Székesfehérvár Polgármesteri Hivatala – csökkentve a személyes ügyfélkapcsolatok számát – az alábbi ügyfélszolgálati rendben működik:

  • az Ügyfélszolgálat (Kossuth utcai bejárat)
    szerdai napokon 8.00-12.00 és 13.00- 16.00 óráig,
    pénteki napokon 8.00-12.00 óráig tart nyitva;
  • a munkatársak a hét további munkanapjain telefonon (22/537-200), valamint elektronikus úton (ugyfelszolgalat@pmhiv.szekesfehervar.hu) elérhetőek munkaidőben;
  • az ügyfélszolgálati térben egyidejűleg legfeljebb 10 fő személy tartózkodhat.

Az Adóiroda munkatársai kizárólag telefonon (https://www.szekesfehervar.hu/hivatali-telefonkonyv-1), valamint elektronikus úton (adoiroda@pmhiv.szekesfehervar.hu) érhetőek el munkaidőben.

Az Anyakönyvi és Vállalkozásigazgatási Irodához (Városház tér 2.) az anyakönyvikivonat-kérelmeket, valamint a hagyatékileltár-nyilatkozatokat a hivatal portája mellett kihelyezett gyűjtődobozba lehet belehelyezni. A helyszínen írásos kitöltési útmutatót és tájékoztatót biztosítanak.

 

Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

A Wizz Air legújabb repülőgépével március 20-án szálltak fel azok a tapasztalt pilóták, akik hat országon át összesen 50 óra alatt több, mint kilencezer kilométert megtéve érték el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi  egészségügyi segédeszközt repítsenek Budapestre.  Az orvosi eszközöket szállító W6 9012 járatszámú Wizz Air repülőgép a fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 000 darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba.

 

Rövidített rendelési időben csak sürgős eseteket látnak el az alapellátó fogászatok Székesfehérváron

Összefogtak az alapellátásban dolgozó székesfehérvári fogorvosok, hogy a koronavírus-járvány idején is gondozni tudják a betegeiket. Megrövidített rendelési időben valamennyi körzet betegeit ellátják a következő időszakban.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott egyik első állami döntés volt, hogy korlátozták a fogorvosok feladatellátását. A sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.

A székesfehérvári alapellátásban dolgozó orvosok összefogtak annak érdekében, hogy fogadhassák a pácienseiket, ugyanakkor mentesítsék a 65 év feletti, a várandós, illetve a beteg kollégáikat. Valamennyi körzetet ellátják úgy, hogy a rendelési időt 6-ról 4 órára csökkentették, és vannak olyan orvosok, akik több körzetet is ellátnak a sajátjukon kívül.

 

Készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán

A járványügyi helyzetre tekintettel az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán, továbbá március 25-én üzemkezdettől pedig tanszüneti menetrend lép érvénybe - közölte a Volánbusz Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel közös közleményében hétfőn.

  • A tájékoztatás szerint a Volánbusz Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megállapodása alapján az autóbuszközlekedési társaság valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol a Volánbusz a szolgáltató, elérhetővé válik az applikációban történő, készpénzmentes jegyvásárlás.
  • A megállapodás szerint azokat az utasokat, akik az applikációban vásárolják meg jegyeiket a Volánbusz járataira, nem terhelik pluszköltségek, vagyis az elektronikus jegyek ára megegyezik a hagyományos, papíralapú jegyekével. A teljes árú jegyek mellett elérhetők lesznek az 50 és 90 százalékos kedvezménnyel válthatók is - írják a közleményben.
  • A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei azon dolgoznak, hogy legkésőbb a hónap végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás.
  • A mobilalkalmazás segítségével a jegy bárhol, bármikor megvásárolható, akár közvetlenül a járat indulása előtt is. A mobiljegy használatához az utasnak iOS vagy Android operációs rendszerű mobiltelefonjára le kell töltenie az Nemzeti Mobilfizetési Zrt., vagy valamely viszonteladója - jelenleg az OTP Simple - által működtetett közlekedési mobiljegy-alkalmazást, és abban regisztrálnia kell magát.
  • A jegyvásárlás során az utasnak meg kell adnia az utazásához használni kívánt járat tervezett indulási időpontját. A kiválasztott terméket a felhasználó egyenlegéről vagy bankkártyája segítségével tudja kifizetni. Az alkalmazások elérhetőek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján.
    A mobiljegyek vásárlásához és felhasználásához az utas készülékének minden esetben mobil adatkapcsolattal kell rendelkeznie, ahogyan a megvásárolt jegy ellenőrzése alkalmával is.
  • A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a mobilalkalmazásban nem választhatók ki az indulási és célállomások, a helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni. Az adott távolsághoz tartozó adatok - az indulás és az érkezés helyét beírva - a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg, amely az applikációból közvetlenül is elérhető.
    A közlekedési mobiljegyek használata a veszélyhelyzeti időszakban nagyban segíti a gépjárművezetők és a pénztárosok jegy- és bérletértékesítési tevékenységének csökkentését, kiváltását.
  • A helyi és helyközi viszonylatokban továbbra is válthatók papíralapú jegyek a szokásos elővételi módokon, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz azt kéri, hogy kormány tanácsának megfelelőlen csak az vegye igénybe a közösségi közlekedést, akinek halaszthatatlanul szükséges. Az autóbusz-társaság kéri továbbá, hogy aki csak teheti elektronikus úton váltsa meg jegyét.
  • A mobiljegyvásárlás bevezetésével egyidőben a társaság minden helyi, országos, regionális és távolsági járatán felfüggeszti az első ajtónál történő felszállást, a járművezetőket szalagkordonnal határolják el az utastértől.
  • Március 25-én, szerdán üzemkezdettől tanszüneti menetrend lép érvénybe a Volánbusznál.
  • Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a társaság autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról az utasok a volanbusz.hu/koronavirus oldalon tájékozódhatnak.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: Facebook/Orbán Viktor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek