3 évnél régebbi cikk

Lassan időcsapdába kerül a fehérvári foci és kézilabda
·Sportkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alba Fehérvár KC Facebook / Horváth Gyula
Lassan időcsapdába kerül a fehérvári foci és kézilabda
·Sportkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Önhibáján kívül, tegyük hozzá gyorsan. A játékosok otthon edzenek, a szövetségek egyenlőre nem fújják le a koronavírus miatt félbeszakadt bajnokságokat. Kérdés, meddig lehet, meddig érdemes várni ezzel?

A mindennapi élet valamennyi szegletének napi rutinját és menetrendjét szilánkokra törte a koronavírus-járvány, ez természetesen a sportra is igaz. Sőt, talán mondhatjuk, hatványozottan igaz, hiszen a versenysport teljes tilalmat kapott, így a fehérvári sportolók, csapatok számára is megállt most az élet.

Néhányuk esetében ez a megállás a szezon végét is jelenti. A Hydro Fehérvár AV 19 a "kakukktojás", a csapat nem jutott be az EBEL-rájátszásába, amelynek végül a vírus vetett véget: a liga lefújta a szezont, de addigra már a fehérvári csapat nem volt érdekelt a küzdelmekben.

Az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata számára is befejeződött a szezon, a hazai szakszövetség szintén befejezettnek tekinti a 2019/2020-as idényt, amelyben nem hirdetnek végeredményt, így sem bajnok, sem kieső nincs. A következő szezon (papíron) szeptember végén-október elején startolhat, a felkészülés valamikor augusztus elején, így a kosárlabdacsapatnak most üres hónapok jönnek.

A fehérvári öttusázók számára is jelentősen átalakul az idény, a már kvótával rendelkező Kovács Saroltának és Demeter Bencének nem kell készülnie az olimpiára, amelyet egy évvel elhalasztottak. A világbajnokság és a fehérvári kontinenstorna új időpontja is bizonytalan még, ám ezek még beleférhetnek az évbe, öttusázóink így edzésben maradnak.

Visszatérve a csapatsportágakra: az amerikai futball hazai bajnokságának (HFL) küzdelmeit halasztották, így az Enthroners sem léphet egyenlőre pályára. Szünetel a labdarúgó- és a kézilabda-bajnokság, a kosárlabdával ellentétben itt még nem fújta le a szezont egyik szövetség sem. Az Alba Fehérvár KC és a MOL Fehérvár FC játékosai így otthon, egyénileg készülnek. Valljuk be, ez nem túl életszerű egy csapatsportág életében. Deli Rita, az Alba Fehérvár KC vezetőedzője szerint a kézilabdában lassan végleges döntésre lenne szükség a szezon kapcsán.

- Ez az a sportág, amit egy ideig lehet - ahogy megfogalmaztad - home office-ban csinálni, de most már a negyedik hétben járunk, amikor a lányok egyéni edzésprogram alapján otthon dolgoznak. Ahogy telik az idő, egyre kevésbé beszélhetünk szinten tartásról, és egyre inkább mínuszba kerülnek a játékosok, hiszen az erőnléti gyakorlatok jók, de ez mégis egy csapatsportág, ahol a közös, labdás edzéseket nem lehet pótolni.

A mienk most abszolút bizonytalan állapot, várjuk, hogy valamilyen döntés szülessen.

Sportolóként türelmesnek, kitartónak, fegyelmezettnek kell lennünk, de nyilván mindenki szeretné tudni, mi lesz a szezon sorsa. Így, hogy hetek óta közös edzés nélkül vannak a csapatok, egyre kevésbé látom a realitását annak, hogy folytatni lehessen ezt a bajnoki idényt. Április elejét írunk, hogy a csapatok megfelelő formába lendüljenek, legalább háromhetes közös munkára lenne szükség.

Ha most kezdenénk ezt, akkor is májusban folytatódhatna a bajnokság. Más sportágakban, így a kosárlabdában észszerű döntés született, olyan helyzettel találkozott most a társadalmunk, amellyel korábban még nem, most az egészség mindennél fontosabb. A realitás azt mondatja velem, hogy ezt a bajnokságot le kellene zárni.

Egyetért edzőjével Szarka Adrienn is, az Alba Fehérvár KC balszélsője, aki szerint lassan a két szezon közötti nyári szünetre emlékeztető szintet ér el a leállás, ez pedig ellehetetleníti a folytatást.

- Szerintem ez a szezon már nem fog folytatódni. Az a baj, hogy telik az idő, nem látjuk, hogy a járványügyi helyzet javulna, így azt sem látjuk, mikor jöhetne el az az idő, amikor ismét csapatedzést lehet tartani. A labdás edzéseket pedig nem lehet pótolni, az rendben van, hogy fizikálisan keményen készülünk itthon, de

egy kézilabdázónál a labdát nem tudja pótolni semmi.

Két szezon között, a nyári szünetben nagyjából van 4-5 hét pihenőnk, de ebből csak 1-2 hét olyan, amikor teljes a leállás, utána már egyéni edzésterv alapján elkezdünk fizikális edzéseken végezni. A felkészülés rajtja után pedig el kell telnie bizonyos időnek, míg minden játékos formába lendül. Ha ezt nézzük, lassan elérjük azt a pihenési mennyiséget, ami két teljes szezon között szokott lenni, labda nélkül. Így szinte egy teljes alapozásra lenne szükség, hogy érdemi meccseket játszanak a csapatok, erre én most elég kevés esélyt látok.

Egyenlőre úgy fest azonban, a kézilabda és a labdarúgás európai szövetsége is kitart a folytatás mellett, ehhez pedig igazodnak a hazai szakszövetségek is. Ezek mögött természetesen gazdasági okok állnak, ám kérdés, hogy hosszú távon megéri-e ezeket az emberi szempontok elé helyezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek