3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Fejér megyében terjed leggyorsabban a vírus - 39. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
koronavirus.gov.hu
Koronavírus: Fejér megyében terjed leggyorsabban a vírus - 39. nap

A járvánnyal kapcsolatos mulasztás miatt menesztették a fehérvári kórház főigazgatóját. Megyénkben terjed leggyorsabban a koronavírus, Fejér megyében hétszeresére ugrott a fertőzöttek száma március vége óta. A fővárosban újabb idősotthonban harapózott el a járvány. A szombati nap eseményeinek összefoglalója.

Több megyében is sokkal gyorsabban terjed a koronavírus, mint Budapesten. -  írja mai cikkében a g7.hu -  Arányaiban hat megyében is nagyobb volt a növekedés azóta, hogy az operatív törzs március utolsó napjaiban elkezdte megyei bontásban is közölni a számokat. Hozzátették:  a leggyorsabban Fejér megyében terjedt a koronavírus, itt majdnem hétszeresére emelkedett a kimutatott esetek száma. Nem véletlen, hogy a megyeszékhely, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András az elsők között szigorította a kijárási korlátozásokat.

Az MTI hírei szerint a a járvánnyal kapcsolatban mulasztott a leváltott székesfehérvári kórházigazgató.  Ahogy azt mi is megírtuk, Csernavölgyi István április 9-én adta át hivatalát, Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kérésére. A pontos okoknak és összefüggéseknek az elkövetkező napokban igyekszünk utánajárni. 

 

 

 "A neheze még csak most jön" 

A koronavírus ott lehet minden településen, ott van minden megyében, mindenki lehet fertőzött - mondta a kormányszóvivő szombaton, a Facebookon közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, tudja, hogy nehéz, de arra kér mindenkit: tanuljanak más országok példájából, vegyék komolyan a helyzetet, legyenek fegyelmezettek, tartsák be az előírásokat, és aki teheti, maradjon otthon. Kiemelte, "Magyarországon is tombol a koronavírus okozta világjárvány, aminek a neheze még csak most jön". Szentkirályi Alexandra aláhúzta, a kormány minden eszközt megragad, hogy az emberéleteket mentse. "Egyre több a fertőzött, egyre több az elhunyt, ezért is fontos, hogy még több időt nyerjünk" - mondta. Hangsúlyozta, országszerte készülnek a kórházak a tömeges megbetegedésekre, az egészségügyi és szociális dolgozóknak képzések indultak, folyamatos a további egészségügyi eszközök megrendelése.

Szentkirályi Alexandra azt kérte, senki ne próbálja meg kijátszani a kijárási korlátozást, mert ezen emberek élete múlik.

Sportolásnál például próbáljanak 2 méternél is nagyobb távolságot tartani másoktól. Arra is kérte az embereket, hogy kerüljék a távolabbi kirándulásokat, például a Balatonra utazást, hiszen minden ilyen helyváltoztatás csak újabb lehetőség a fertőzés továbbadására. "Maradjunk a saját otthonunk környezetében" - tette hozzá.

 

Újabb idősotthonban terjed a járvány

A budapesti Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje a főváros saját forrásból végzett szűrésén - közölte szombaton a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták: négy embernek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak. Az intézmény - a tiszti főorvossal egyeztetve - szigorú karanténszabályokat vezetett be. Hangsúlyozták: az intézményben is megtesznek mindent az előírásoknak megfelelően az idős emberekért és a járvány terjedésének megakadályozásáért. A közlemény szerint Karácsony Gergely főpolgármester azt a tájékoztatást kapta, hogy a Rózsa utcába - miként a Pesti úti idősotthonba is - küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet.

Eközben a járványügyi hatóság megkezdte a Pesti úti idősotthonban előírt intézkedések végrehajtásának ellenőrzését - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

Azt írták: az országos tiszti főorvos utasítására ellenőrzést tartott a Budapesti Kormányhivatal járványügyi hatósága a Pesti úti idősotthonban. A járványügyi szakemberek már az elmúlt napokban is segítették az idősotthon munkáját, de szombaton azzal a céllal érkeztek az intézménybe, hogy ellenőrizzék: a fenntartó fővárosi önkormányzat elkezdte-e végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tiszti főorvos kötelezte az önkormányzatot azután, hogy csütörtökön személyesen is bejárta az intézményt.

 A kormányhivatal dolgozói újabb védőeszközöket, sebészi maszkot és fertőtlenítőszereket is vittek a helyszínre.

Az otthonban a szombat reggeli adatok szerint 198 fertőzöttet igazoltak és 8 idős ember elhunyt. A fertőzötteket kórházba szállították. 

 

Még mindig sok a szabálysértés

Több mint tízezer szabálysértést észlelt a rendőrség a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: 6451 esetben figyelmeztetéssel éltek, 2062 helyszíni bírságot szabtak ki, 2082 feljelentést tettek. Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: azokon a településeken, amelyeken a polgármesterek kérik, a rendőrség segíti a közterületek, nyilvános helyek lezárására vonatkozó helyi rendelkezések betartását.

A bevásárlóközpontok rendjére vonatkozó felvetéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy magánterületeken az üzemeltetők feladata a szabályok betartatása, ugyanakkor hangsúlyozta, a rendőrség mindenkitől a korlátozások betartását kéri.

 

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek