3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: korlátozottan újranyit a Sóstó, a Bregyó és a Túrózsáki úti sportpálya - 49. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Székesfehérvár Városgondnoksága
Koronavírus: korlátozottan újranyit a Sóstó, a Bregyó és a Túrózsáki úti sportpálya - 49. nap

2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejér megyében újabb 16 embernél mutatták ki a koronavírust, korlátozottan újranyitják a Sóstó Természetvédelmi Területet, a Bregyó-közi Szabadidőközpontot, valamint a Túrózsáki úti sportpályát - keddi összefoglaló.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Fejér megyében újabb 16 embernél mutatták ki a koronavírust, így 159-ről 175-re nőtt a fertőzöttek száma.

A becsült adatok úgy néznek ki, hogy míg Budapesten 100 000 főre 63 koronavírusos beteg jut, addig Pest megyében 100 000 főre 22 igazolt fertőzött jut. Ugyanezek a számok a Fejér megyében: 100 000 főre 43 fő. Székesfehérvár tekintetében a becsült adat szerint 100 000 főre körülbelül 88-93 Covid-19-cel diagnosztizált beteg jut - ezeket a számokat korábbi cikkünkben alkalmazott számolás szerint kaptuk meg.

 

 

Korlátozottan újranyitják a Sóstó Természetvédelmi Területet, a Bregyó-közi Szabadidőközpontot, valamint a Túrózsáki úti sportpályát

Kizárólag futás és séta, egyéni szabadidős sporttevékenység céljából használhatóak ezek a területek naponta reggel 8 és 20 óra között. Az óvatosságról azonban nem szabad megfeledkeznünk, a csoportosulásokat pedig továbbra is kerülni kell. Éppen ezért a területen lévő sporteszközöket, az egészség védelme érdekében, továbbra sem lehet használni. A Városgondnokság parkőrökkel felügyeli a szabályok betartását.

 Székesfehérvár polgármestere a Fehérvár Televízióban tájékoztatott az újabb intézkedésekről:

 

Autósmiséket tart a Fejér megyei Előszállás plébánosa a járvány idején

A plébános elmondta: az első autósmisét húsvétvasárnap tartották. A kicsi, ötven templomlátogatót számláló egyházközség vezetője nem akarta, hogy szétessen a közösség a járvány és a korlátozások miatt, ugyanakkor az egészségügyi előírásokat sem szerette volna megszegni.

 

Ingyenes ügyvédi segítségnyújtás a Fejér Megyei Ügyvédi Kamarától

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben sokan elveszítették a munkájukat, többen pedig azt sem tudják, hogy milyen jogaik vannak, vagy hogy milyen szerződést írtak vagy írhatnak alá. A munkajogi kérdéseken felül gondban lehetnek azok is, akik a vírus megjelenése előtt ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek foglaló megléte mellett vagy akár banki hitelszerződésük van. Széles az a kör, akiket jogilag is érint a kialakult helyzet, számukra nyújt pro bono segítséget április 20-ától, hétfőtől a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara.

 

A fogyatékos személyek is kérhetnek segítséget

A koronavírus-veszélyhelyzet időszakában a segítségre szoruló, otthonukban élő fogyatékos személyekről való gondoskodás is kiemelt feladat. Az érdekvédelmi szervezetek saját honlapjaikon is adnak tájékoztatást, és segítséget nyújtanak a sikeres ügyintézéshez, az Önkormányzat pedig az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül látja el a hozzá fordulókat.

 

Szabadalmaztatás alatt az első magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. Az akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára - jelentette be kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem a rendelkezésükre álló gépészeti, elektronikai, orvostechnikai és klinikai tudás ötvözésével március végére jutott el az első működő prototípusig. A tervezéskor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen kezelhessék. Az első funkcionális deszkamodellt 10 nap alatt építették meg. A második fejlesztés a Semmelweis Egyetemen található aktív műtüdő segítségével lefolytatott tesztsorozatnak köszönhetően sokkal kiforrottabb darab - hangsúlyozta dr. Rózsa Balázs, a cég alapító-tulajdonosa.

A fejlesztők csak olyan alapanyagokból építkeztek, amelyek megfelelnek az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírásoknak, ugyanakkor nem minősülnek hiánycikknek. A mintegy 4-500 komponens gondos kiválasztásának köszönhetően az alkatrészek beszerzése gördülékeny, ami a gyártási folyamatot is lényegesen leegyszerűsíti.

A szabadalmaztatást követően megkezdődhet a magyar találmány sorozatgyártása is, amelyet az egyik legnagyobb hazai orvostechnikai eszközgyártó, a 77 Elektronika Kft. saját kapacitásaival kész segíteni.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek