Partly cloudy16 °C
2020. október 21. szerda Orsolya
Menü

Így ellenőrzik a hatósági házi karantént okostelefonnal

Így ellenőrzik a hatósági házi karantént okostelefonnal
Telefonra telepíthető app-pal is ellenőrizhetik a karantén betartását (Fotó: pexels.com)

A technológia bekúszott már nemcsak a hétköznapjainkba, de egyenesen a koronavírusos karanténokba is. Az elmúlt hét érdekessége, hogy a hatóság már nemcsak személyes jelenléttel, hanem a technológia segítségével is ellenőrizheti a karantén betartását.

A hatósági házi karantén fogalmát és annak lényegét szerintem már nem kell bemutatni senkinek sem. Sajnos úgy lett ez is az életünk része, mint az állandóan frissülő Windows. Napról napra többször és többet hallunk róla, míg nem odáig jutottunk, hogy már fel sem kapjuk a fejünket, ha a szomszéd lépcsőház ajtajában napi rendszerességgel megjelenik a rendőrjárőr.

Az elmúlt hetekben, ha valakit a hatóság házi karanténra kötelezett, akkor az azzal járt, hogy a karantén betartását a rendőrség akár naponta többször is ellenőrizhette. Sőt, nem hogy csak tehette, de tette is. Volt, hogy éppen a kijárási korlátozás ideje alatti családi, kerékpáros körünk egyik útvonalán botlottunk bele éppen egy karanténos ellenőrzésbe, valahol a Csutora temető magasságában.

A 2020. május 4-én megjelent Magyar Közlöny szerint - amelyről az elmúlt héten az Operatív Törzs is tájékoztatott -, a házi karanténra kötelezettek ellenőrzése történhet okostelefonra telepített célalkalmazás használatával is. Az alkalmazást a karanténra kötelezett önkéntes alapon telepítheti, és ezzel kiválthatja a személyes ellenőrzéseket.

Azonban fontos tudni, hogyha egyszer már a szoftveres ellenőrzés mellett döntöttünk, akkor annak használata kötelező. Tehát az ellenőrzés a szoftveres lehetőséggel sem bliccelhető el, annak szabálysértési következménye van, amely pénzbírsággal szankcionálható.

A szoftver a nagykorú, cselekvőképes állampolgárok mozgását tudja követni, valamint segítségével a hatóság az arcképhez és egészségügyi adatokhoz férhet hozzá, amelyet önkéntes alapon a szoftver használata során szükséges megadni. A szoftver telepítését a rendőrség ellenőrzi és ebben az érintettnek együtt kell működnie a hatósággal.

Maga a szoftver telepítése nem nagyobb kihívás, mint például a Messenger telepítése okostelefonunkra, de ha ezzel problémánk lenne, a telepítésben is segítenek. Az első használat során nyilván regisztrálnunk kell magunkat a rendszerbe, ahol szükség lesz személyes adatainkra, e-mail-címünkre, telefonszámunkra, valamint arra, hogy engedélyezzük az alkalmazásnak, hogy hozzáférjen készülékünk helyadataihoz.

Így ellenőrzik a hatósági ház karantént okostelefonnal

A szoftveres karantén ellenőrzés folyamatához a Házi Karantén Rendszer nevű alkalmazást kell telepíteni a Play Áruházból. Sajnos a fejlesztő cég honlapja (https://hazikaranten.hu/) szerint iPhone-okra egyelőre nem elérhető a rendszer (Fotó: play.google.com)

A szoftver használata során a hatóság a szoftveren keresztül érkező mozgási adatokat elektronikus úton összeveti a hatósági házi karanténra kijelölt helyadataival. Továbbá a hatóság és a rendőrség a felhasználó által készített, a szoftver útján továbbított arcképet ellenőrzi a személyi igazolványban, útlevélben, jogosítványban szereplő fotókkal, hogy ellenőrizze: valóban az használja a szoftvert, aki letöltötte.

Hogy a karanténra kötelezett ne játszhassa ki az ellenőrzést, a rendszer véletlen időközönként SMS-üzenetekben szólít fel arra, hogy a szoftver segítségével igazoljam magam (fényképes, videós élő bejelentkezés), amelyet összevetnek a GPS-adatokkal, így kizárva annak trükközését, hogy telefon nélkül menne el otthonról bárki is.

Amint lejár a hatósági házi karantén ideje, a szoftver törölhető, a rendőrség megszünteti az ellenőrzést, a begyűjtött adatokat pedig 60 nap elteltével törli a hatóság. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben felvetődik a gyanú, hogy valaki ki akarja játszani a szoftvert, vagy elmulasztja annak használatát, akkor a rendőrség helyszíni ellenőrzést foganatosít.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Sanofi - a háziorvosoknál lesz elérhető az influenza elleni vakcina
  Sanofi - a háziorvosoknál lesz elérhető az influenza elleni vakcina
 • Koronavírus - kijárási korlátozás Írországban
  Koronavírus - kijárási korlátozás Írországban
 • A véradást ösztönző kampányt indít a Vöröskereszt
  A véradást ösztönző kampányt indít a Vöröskereszt
 • Indul a középiskolai felvételi
  Indul a középiskolai felvételi
 • Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot
  Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot
 • Tiszta szoba program – versenyben a Szeder Bölcsőde
  Tiszta szoba program – versenyben a Szeder Bölcsőde
 • Fontos a rendszeres karbantartás
  Fontos a rendszeres karbantartás
 • Toborzót tart hétvégén az Enthroners
  Toborzót tart hétvégén az Enthroners

Eseménynaptár

 • Mindenszentek – püspöki mise a Szent Imre templomban
  Mindenszentek – püspöki mise a Szent Imre templomban
 • Koncert az Öreghegyi Közösségi Házban
  Koncert az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Vízhiány lesz a Gáz utcában
  Vízhiány lesz a Gáz utcában
 • Gyermekfoglalkoztató a Gárdonyiban
  Gyermekfoglalkoztató a Gárdonyiban