Heavy rain23 °C
2020. június 5. péntek Fatime
Menü

Mi történik a Haleszban, miért vágják a fák ágait?

Mi történik a Haleszban, miért vágják a fák ágait?
Új rekortános futópálya készül a Haleszben (Fotó: Bácskai Gergely)

Szerdán és csütörtökön dolgozik a Haleszban a Városgondokság parkfenntartási egységének faápolási csoportja.

A fák gallyazásának és főként a fakivágásoknak a szükségessége rendszerint nagy vitát kavar a Székesfehérváriak körében. Ezúttal a Halesz parkban szúrhatták ki a szemfülesek a Városgondnokság munkatársait, akik a fákat gallyazzák. De miért is?

Mert most kezdődött az új, egy kilométer hosszú, százméteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése, amelynek nyomvonalán végzik a gallyazást a fasorfenntartást ellátó szakemberek.

A  munka nem találomra történik, hiszen első körben a futópálya teljes nyomvonalán megvizsgálták, hogy vannak-e balesetveszélyes ágak, és azt is, hogy melyikben van madárodú vagy fészek.

Az egyik fában denevérodú és fészek is volt, amit természetesen nem is vágtak ki, mindössze a balesetveszélyes ágakat távolították el.
Az egyik fában denevérodú és fészek is van (Fotó: Bácskai Gergely)
Az egyik fában denevérodú és fészek is van (Fotó: Bácskai Gergely)

Összesen egyébként két elszáradt fára van hatósági fakivágási engedélye a Városgondnokságnak a mostani, Halsz parkban végzett munkák kapcsán.

„Ebben az időszakban az elsődleges cél a balesetveszély és a károkozás elhárítása. Minden komolyabb koronaalakítási munkát csak a növények nyugalmi időszakában végzünk. A kiszáradt fákra ugyanúgy hatósági engedélyt kell kérnie a Városgondnokságnak is, de egy fa kivágása minden esetben a legutolsó lehetőség, mindig kell egy utolsó esélyt adni ezeknek az élőlényeknek, ha van rá lehetőség, mert létünket biztosítják” – mondta el a szekesfehervar.hu-nak Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője.

A levágott, száraz gallyakat felaprítják, és a város közterületein, az ágyásokban használják fel mulcsozásra a Városgondnokság parkfenntartói.
A száraz ágakból mulcs lesz (Fotó: Bácskai Gergely)
A száraz ágakból mulcs lesz (Fotó: Bácskai Gergely)

Fehérvár mintegy nyolcvanezres faállományában többször, több helyen van szükség különböző beavatkozásokra, ezzel kapcsolatban szinte folyamatosan kap bejelentéseket a Városgondnokság. Ilyenkor először a kertészmérnökök a törzstől a lombkoronáig átvizsgálják a fát, és ebben a vizsgálatban a természetvédelmi szempontok is kiemelt szerepet töltenek be.

"Sokszor találkozunk lakossági véleményekkel a munkánk során, de minden esetben a szakmérnökök döntenek a beavatkozás mértékéről és indokoltságáról. A faápolási csoport szigorúan dokumentálva csak engedélyekkel dolgozik, és a munka során minden esetben készül fotódokumentáció is, jegyzik az állapotát, sérüléseit és betegségeit a fáknak, ahol a beavatkozás történik" – nyilatkozta ugyancsak a város honlapjának Dewalt Tibor, a Városgondnokság faápolási csoportjának vezetője.

Ez egy erősen balesetveszélyes ág volt (Fotó: Bácskai Gergely)
Ez egy erősen balesetveszélyes ág volt (Fotó: Bácskai Gergely)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Megemlékezések ma Székesfehérváron
  Megemlékezések ma Székesfehérváron
 • Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
  Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
 • Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
  Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
 • Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
  Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain