3 évnél régebbi cikk

2,5 milliót kaphat, ha most olcsó elektromos autót szeretne venni!
2,5 milliót kaphat, ha most olcsó elektromos autót szeretne venni!

2,5 millió forintos támogatást kaphat, aki 11 millió forint alatt vesz elektromos autót – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdai tájékoztatóján. A tisztán elektromos motorok és robogók vásárlását is támogatja a kormány.

A program részleteit Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára ismertette szerdai tájékoztatóján – olvasható Portfolio.hu-n.

 

„Húzóágazat a magyar járműipar a gazdaságban. Nem titkolt célunk, hogy a gazdaság újraindítása környezettudatos és zöld módon valósuljon meg a lehetőségekhez képest.18 ezer zöld rendszámos autó futott az utakon az első negyedévében”– ismertette az államtitkár.

A pályázatot várhatóan már ma kiírják.

Mutatjuk a részleteket:

  • A támogatás mértéke sávos lesz: 11 millió forintos beszerzési ár alatt elérheti a 2,5 millió forintot az eddigi 1,5 helyett. 11-15 millió forintos áru autók esetén pedig 0,5 millió forint. 15 millió forintnál drágább autókra nem jár támogatás.
  • Elektromos robogó: csak nem természetes személyek (pl. futárcégek) számára érhető el. 100 ezer és 1 millió forint között a támogatás mértéke elérheti az 55 százalékot.
  • A pályázati keret 5 milliárd forint. A taxi alprogram 2 milliárd forintot tehet ki legfeljebb. Ha ez az összeg nem lesz kihasználva, akkor a fennmaradó összeg várhatóan átcsoportosítható a többi pályázó számára.
  • Újdonság, hogy a pályázat benyújtását követően saját felelősségre az elektromos jármű megrendelhető, azonban a jármű továbbra sem vehető át a támogatói okirat nélkül.
  • A dokumentumokat ügyfélkapus és cégkapus azonosítást követően lehet csak benyújtani, elektronikus formában.
  • A pályázat 2020. június 15. reggel 8 órakor nyílik meg és 2022. június 1-én éjfélig vagy az összeg kimerüléséig fut.

Kaderják Péter kifejtette az elektromos autók számával kapcsolatban kifejtette, hogy sok tényező miatt térhet el a tényleges szám a tervtől majd elismerte, hogy összességében az elektromos autók értékesítése elmaradt a tervezettől.
A tiszta elektromos meghajtású gépjárművek értékesítésének növekedése látványos volt az elmúlt időszakban Magyarországon és Európában is” - hangsúlyozta a kérdés kapcsán az ITM államtitkára.

2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet üzembe helyezni, erre 36 milliárd forintot fordít a kormány.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk, hogy a fehérvári Ikarus is bekapcsolódott a kormány elektromos busz programjában.

"A huszonötezernél nagyobb lélekszámú városokban szeretnénk azt elérni, hogy három év múlva már csak olyan buszokat helyeznének üzembe, amelyek abszolút környezetkímélőek – vagy elektromos buszokat, vagy bizonyos feltételek mellett gázhajtású buszokat, semmiképpen nem Diesel-járműveket. A kormány támogatást biztosít az elkövetkező három évben, hogy új autóbuszokat tudjanak a közösségeink vásárolni.” - fejtette ki  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tavaly májusban fehérvári látogatásán.

Az Ikarusnál világviszonylatban egyedülálló paraméterekkel bíró elektromos buszt fejlesztettek ki, amely 250 km-t tesz meg egyszeri feltöltéssel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek