Partly cloudy16 °C
2020. május 25. hétfő Orbán
Menü

Az országban elsőként professzionális konténerekben fertőtlenítik a mentőautókat Székesfehérváron

Az országban elsőként professzionális konténerekben fertőtlenítik a mentőautókat Székesfehérváron
A speciális konténereknek később is lesz haszna (Fotó: Molnár Artúr)

Az országban elsőként a székesfehérvári mentőállomásnál alakították ki azt a professzionális konténeregységet, ahol a koronavírusos és fertőzésgyanús betegeket szállító mentőautókat fertőtlenítik és töltik fel védőfelszereléssel.

A vadonatúj mentesítő zóna kialakítását több mint 18 millió forinttal támogatta a város Önkormányzata, az alkatrészeket a járvány után más célokra tudják hasznosítani. A speciális egységet dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is megnézte pénteken délután.

A COVID-19 betegeket, illetve fertőzésgyanús pácienseket szállító mentőautókat eddig a Börgöndi úti VOLÁN telepen sterilizálták. A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben szükségessé vált, hogy ezt a speciális feladatot a székesfehérvári mentőállomáshoz közeli ponton végezhessék el, biztosítva a mentőegységek gyors és folyamatos bevethetőségét.

A három részből álló Fejér megyei mentesítő zónát a székesfehérvári mentőállomás mellett alakították ki. Az első egységben kívül fertőtlenítik a mentőket, a másodikban az ózongenerátoros belső fertőtlenítés, takarítás zajlik, míg a harmadik egységben feltöltik a járműveket védőfelszerelésekkel.

Mentesítő zóna Székesfehérváron (Fotó: Molnár Artúr)
Mentesítő zóna Székesfehérváron (Fotó: Molnár Artúr)

A pénteki bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki az összefogás, a támogatás kapcsán. Úgy fogalmazott: „Bízunk abban, hogy országos tekintetben sikerült mintát adnunk, és hasonló kezdeményezések más megyékben is megvalósulnak. Mi városként 18,3 millió forint támogatást biztosítottunk. Azt a megállapodást kötöttük, hogy ha az állam később megfinanszírozná a beruházást, akkor a visszajövő pénzt a mentőállomásra lehet fordítani.”

A beruházáshoz az RBD is hozzájárult. Rotter Balázs RBD szurkolói tag elmondta, csináltattak Székesfehérvár- és Videoton-címeres védőmaszkokat, majd a befolyt félmillió forintot célirányosan átutalták a város adományszámlájára.

Dr. Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója arról szólt, hogy a székesfehérvári egység teljesen egyedülálló az országban, hiszen nincs még egy olyan professzionális rendszer, melyet speciálisan erre a célra fejlesztettek ki. A teljes fertőtlenítő és eszközpótló művelet 45-60 percet igényel.

(Szerkesztő: Szabó Petra)

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Újból pályázhatnak bérlőként piaci alapú önkormányzati lakásokra a fehérváriak
  Újból pályázhatnak bérlőként piaci alapú önkormányzati lakásokra a fehérváriak
 • Pszichológus: felerősödtek a mentális betegségek a vírus miatt
  Pszichológus: felerősödtek a mentális betegségek a vírus miatt
 • Békefenntartókra emlékeznek
  Békefenntartókra emlékeznek
 • Bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a korlátozásokat
  Bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a korlátozásokat