3 évnél régebbi cikk

Ultra Tisza-tó: futás 65 és 126 kilométeren át
Ultra Tisza-tó: futás 65 és 126 kilométeren át

Kelet-Magyarország egyik legszebb természetvédelmi övezetében, a Tisza-tó környékén várták idén is az Ultra Tisza-tó szervezői a sportolókat. A 126 km-es távon két székesfehérvári fiatalember is célba ért: Vízer Dániel és Csingár István. Soós Péter egy kört, azaz 65 km-t teljesített.

Csodálatos környezetben rendezik meg minden évben az Ultra Tisza-tó versenyt. A feladat az, hogy a résztvevők egyedül vagy csapatban körbefussák vagy körbetekerjék Kelet-Magyarország legnagyobb és legszebb tavát. A 126 km-t vállaló versenyzőknek 16 óra áll rendelkezésére a táv teljesítésére, mely 18 váltópontot és több, mint 20 frissítőpontot foglal magába. Azok, akik 65 kilométert szeretnének futni, 8 órát kapnak arra, hogy célba érjenek.

A kör mindig Tiszafüredről indul, déli irányba halad, majd Poroszlónál megfordul. A pontos útvonal: Tiszafüred – Tiszaörvény – Tiszaderzs – Abádszalók – Abádszalók kikötő – Kisköre – Kiskörei strand – Dinnyéshát – Sarud – Poroszló – Sarud – Dinnyéshát – Kiskörei strand – Kisköre – Abádszalók kikötő – Abádszalók – Tiszaderzs – Tiszaörvény – Tiszafüred.


A 126 km-es távon idén több székesfehérvári fiatalember is célba ért: Vízer Dániel és Csingár István. Soós Péter egy kört, azaz 65 km-t vállalt – s teljesített.  

Nagyon fontos volt, hogy részt vegyek az idei versenyen. Egyrészt azért, mert végre rajthoz állhattam a vírushelyzet után, másrészt azért, mert a bakancslistámon volt egy teljes Tisza-kör. Nagyon kíváncsi voltam az útvonalra, az új kerékpáros szakaszra és a hidakra. Tavaly Vízer Dani barátom kerékpáros kísérőjeként voltam csak az UTT-n.” – mesélte Soós Péter, aki egyéniben vágott neki a körnek.

Mint mondta: a vírushelyzet miatt viszonylag keveset tudott most edzeni és sok verseny kimaradt a felkészüléséből. Az utolsó „hivatalos” megmérettetése március 15-én volt. Azóta hetente 80 kilométeres futásokkal edzette magát és ötször megkerülte a Velencei-tavat. 

Az UTT-ra folyamatosan trenírozta magát, közvetlenül a verseny előtt pedig immár hagyományosnak mondható „tókerülésre” hívta a sportbarátokat. A Péter-Pál napi közösségi futás 28 kilométeres távján bárki részt vehetett futva vagy kerékpárral a Velencei-tó körül. Tavaly harmincan csatlakoztak hozzá, s idén sem voltak kevesebben – a rekkenő hőség ellenére sem.

Az ultrafutó egyébként rutinos sportolónak számít: általános és középiskolás korában már leigazolt versenyző volt: atletizált a Videoton SC-nél, majd öttusázott az Alba Volánnál. 22 éve fut folyamatosan: 16 évesen lefutotta a 28 kilométeres maratont, és 1995 óta aktívan részt vesz a magyar futóéletben.

Az elmúlt 20 évben az összes budapesti maratont lefutotta: mind a 16 Budapest Nike Félmaratont, 13-szor a Budapest Maratont. A legjobb ideje 1:32 volt félmaratonban, és 3:26 maratonban. Ultrában 50-es és 100-as futásokat csinált. A 6 napos futások alatt 504,22 kilométeres tett meg. Az Ultrabalatonon is többször részt vett egyéniben. Most az Ultra Tisza-tón a 65 kilométeres táv 135 indulójából a 81. helyen végzett 7:38-as eredménnyel.

„Szeretem a tófutásokat.” – vallotta be – „Minden tavat körbefutok, ami csak elém kerül. Furcsán hangozhat, de lelkileg felfrissít a 221 km-es Balaton, a 29 km-es Velencei-tó, a 127 km-es Fertő-tó, a 11 km-es Szelidi-tó és a 34 km-es Kis-Balaton kör. Az idei évben sajnos nehéz előre tervezni a versenyeket, mert minden bizonytalan a COVID miatt. Ennek ellenére remélem, hogy lesz lehetőségem elindulni az októberre csúsztatott Ultrabalatonon három fős váltóban, és kisebb versenyeket is meg lehet majd rendezni, hogy ezzel is népszerűsíthessük ezt a remek sportot.”

Borítókép: Soós Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek