3 évnél régebbi cikk

Tudtad, hogy az ölelés immunerősítő?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Tudtad, hogy az ölelés immunerősítő?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Tudtad, hogy az ölelés stresszoldó, erősíti a szívet, ránctalanít, enyhíti a depressziót, csökkenti a magány érzését, fájdalomcsillapító, immunerősítő, s boldogabbá tesz?

A COVID-os időszakban sokan megtapasztalhatták, hogy mennyire tud hiányozni az ölelés. Kénytelenek voltunk nélkülözni a távolban élő szeretteink fizikai közelségét. Az unokák csak az utcáról nézhettek fel az ablakokban, erkélyekről integető nagyszülőkre, akik végtelenül szomorúak voltak attól, hogy nem érinthették meg őket.

múltkor szó volt arról, hogy a kisgyermeknek elemi léte az ölelés, a testi érintés. A testi érintkezés hatására az édesanyában oxitocin termelődik, mely segíti a tejtermelést, megnyugtatja az anyukát – és a kisgyermekre is hasonlóképpen hat. Ahogy nőnek fel a gyermekek, úgy változik meg az igényük az öleléssel kapcsolatban. A kamaszok egy időre eltávolodnak a szüleiktől, nem engedik, hogy megöleljék őket. 

Ez egy természetes serdülőkori személyiség fejlődési folyamat része. Kicsit hátra kell húzódniuk ahhoz, hogy önálló személyiséggé váljanak. A leválás minden területet érinti – így a fizikálisat is. Aztán, amikor kialakul az egyéni személyiségük, akkor újra „visszatérnek”, s átölelnek, mintha ez mindig is így lett volna.

Az ölelés élményére felnőttkorban meg kell érni, fel kell hozzá nőni - lelkileg.” – tudtam meg Háry Ildikótól – „Ha egy számunkra kedves személy megölel minket és nekünk az inkább kínos, mint kellemes, akkor még nem vagyunk készek rá. Viszont, ha felnövünk az ölelés művészetéhez, akkor a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy hihetetlen dolgokra képes.”

 

Hogy mire is?

Ellazít

Az ölelés pillanatában teljesen ellazulnak az izmaink. Szinte azonnal érezhetjük, hogy megnyugszunk, hiszen csökken a stressz és a feszültség a szervezetünkben. A testi közelség pillanatában az érzelmek is szabadabban áramolnak. A fizikai kontaktus során egyre jobban megbízunk a másik emberben, ezzel az empátiára való hajlamot is nagyban erősítjük.

 

Ránctalanít

Bizonyára hihetetlennek tűnik, de tényleg igaz! Az ölelés során az idegrendszert olyan pozitív hatást éri, mely következtében javul a bőr nedvességtartalma. Sőt, mivel közben lelkileg is kiegyensúlyozottabbá válunk, egyértelműen elsimítja a stressz okozta jeleket az arcunkról.

 

Boldogabbá tesz

Az előző gondolatsorból következik, hogy az ölelés boldogabbá tesz. A folyamat közben endorfin termelődik a testünkben. Ennek a hormonnak köszönhetően javul a lelkiállapotunk, ezáltal jobb kedvünk lesz és boldogabbá válunk.

 

 

Erősíti a szívet

Az ölelés során csökken a pulzusszámunk - pozitívan hat a vérnyomásunkra, s ezáltal edzi a szívünket. Így csökken a szívproblémák kialakulásának veszélye is.

 

Enyhíti a depressziót

Ha megöleljük azt, aki szeretünk, akkor növekszik a dopaminszintünk, ami a depressziós embereknél alacsony. Ez az anyag felel a rossz hangulatért. Termelődik még oxitocin és endorfin hormon is, melyek köztudomásúlag felelősek a boldogságunkért.

 

Csökkenti a magány érzését

Ölelés során oxitocin termelődik. Ez a szeretethormon felel azért, hogy jobban kötődjünk a szeretett személyhez. Ha megölelünk valakit, akkor közelebb érezzük magunkat hozzá, ezáltal csökken a félelem és a magány érzése. Mindeközben nő az önbecsülésünk is.

 

Fájdalomcsillapító hatású

Az ölelés során felszabaduló endorfin hormon csillapítja a fájdalmat. Ha bármilyen testi vagy lelki tünetünk van, azonnal megnyugszunk. Képzeljünk csak el egy kisgyereket: amikor megüti magát, odaszalad az anyukájához, aki megöleli és a síró gyerek azonnal megnyugszik.

 

Immunerősítő

A testi kontaktus csökkenti a stresszhormonok termelődését és növeli a jótékony hormonok mennyiségét. Ennek köszönhetően egészségesen tud működni az immunrendszerünk, és ellenállóbbak leszünk a vírusokkal, betegségekkel szemben.

 

Stresszoldó

Ölelés hatására csökken szervezetünkben a kortizol nevezetű stresszhormon. A folyamat során testünk kiadja a benne lévő feszültséget és megnyugtató üzenetet küld az agyba. A következmény a teljes ellazulás élménye lesz.

„Mint párkapcsolati tanácsadónak, muszáj egy kicsit beszélnem arról, hogy a férfiak és a nők között mennyire más jelentősége van az ölelésnek.” – hívta fel a figyelmet egy fontos tényre Háry Ildikó.

A mentálhigiénés segítő kifejtette, hogy a hozzá forduló párok között sokszor feszültséget okoz ez a probléma.

Míg a hölgyek a gyengédség, támogatás, védelem érzését várják az öleléstől, addig a férfiak inkább a szexuális együttlét előszobájaként élik meg.

Ez nagy különbség. Számtalanszor panaszkodnak a hölgyek, hogy miért nem tudja csak úgy megölelni őket a szerelmük.

Mint mindenről, így erről is nyíltan kell beszélnünk a társunkkal! Mondjuk el neki, hogy milyen elvárásaink vannak felé. Hogy miért nem tud „csak úgy” megölelni minket, hogy miért nem elég neki egy ölelés?

„Örüljünk, hogy egy ölelés szexuális vágyat indít el a párunkban, de mondjuk el neki, hogy per pillanat nem arra van szükségünk, és pontosan fejtsük ki, hogy mit várunk el tőle.” – tanácsolja a szakértő – „Tudassuk vele, hogy támogatást, empátiát, védelmet, szeretetet, az összetartozás érzését szeretnénk érezni a testi kontaktus során. Ahol nincsen benne az ölelés a napi rutinban, ott mindenképpen érdemes a fent említett jótékony hatásai miatt rászoktatni a családot. Ölelkezzünk sokat a párunkkal, a gyermekeinkkel (ha még nincsenek tini korban és hagyják), a szüleinkkel, a barátainkkal. Ölelésre fel!”

Borítókép: Kupits Barbara
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek