Partly cloudy16 °C
2020. szeptember 29. kedd Mihály
Menü

Google Arts & Culture: múzeumlátogatás a fotelből

Google Arts & Culture: múzeumlátogatás a fotelből
A Google egyik érdekes fejlesztése a múzeumok otthonról történő virtuális látogatása (Fotó: unsplash.com)

Az idei év nemcsak azért különleges, mert a járvány okozta helyzet teljesen átszabott mindent, mindenhol. Az élet azonban nem áll meg, olyan megoldások és lehetőségek születtek, melyeket nem is gondoltunk volna. Erre lehet egy jó példa a kanapémúzeum.

A Google mindenhol ott van. Persze lehet ezt kicsit vagy nagyon is aggódva figyelni, ellenben kétségtelen tény, hogy amihez hozzányúlnak, ott valami jó születik, még akkor is, ha az indulás döcögős.

Ennek egyik lehetősége a Google által indított virtuális múzeumi séta, mely nem csak múzeumokba, de akár egy-egy népszerű turisztikai helyszínre is elkalauzolja az otthon ragadt felhasználók millióit.

A Google Arts & Culture weboldal nem mást tűzött a zászlajára, minthogy virtuális múzeumlátogatás formájában minél több műalkotást megcsodálhassunk, akár kedvenc karosszékünkben ülve is. Az oldal segítségével nemcsak végig sétálhatunk egy-egy világhírű múzeum folyosóján, hanem egyenesen a szobánkba varázsolhatjuk a híres műtárgyakat, akár életnagyságban is. 

A weboldalnak létezik dedikált alkalmazása is, melyet a honlapról navigálva akár okostelefonunkra is letölthetünk. Az alkalmazás használhatósága, az okostelefonokban rejlő lehetőségek miatt jóval szélesebb, mint azt gondolnánk, ezáltal egészen egyedi felhasználói élményt érhetünk el. 

A Google Arts & Culture okostelefonos alkalmazás bemutató videója (Forrás: YouTube)

A honlap megjelenése hétköznapi, ennek ellenére rengeteg művészeti alkotást tudunk segítségével megismerni. Az oldal igaz nem lokalizált, tehát a magyar nyelvű ismertetők elég hézagosak, de a honlapba integrált Google Fordító megbirkózik ezzel is. Fantasztikus élményt nyújtanak a híres festmények legapróbb részleteibe is bepillantást engedő nagyító és a történelmi helyeken, turisztikai látványosságokon végigvezető túrák egyaránt.

A mobiltelefonos applikációban további érdekes lehetőségek rejtőznek. Ilyen érdekesség például, hogy az alkalmazásban a kiterjesztett valóság segítségével szinte élőben megcsodálhatunk  barlangrajzokat, vagy éppen régi épületeket. Sőt, akár a híres, sokak által ismert festményeket egy pár mozdulattal a szobánkba varázsolhatjuk, életnagyságban. Természetesen nem csak a látvány adott. Bőséges információs anyag is a rendelkezésünkre áll, igaz jellemzően angol nyelven, de a programmal ez könnyen fordítható magyarra.

A tematika rendkívül széles, az őslényektől, a művészeteken át, az űr felfedezéséig minden témakört érint az összeállítás, mindemellett a Google nem hagyja magára a fejlesztést, folyamatosan bővítik a kínálatot. Ráadásul nemcsak a jelenleg esetleg elérhetetlen távoli helyekre juthatunk el az oldal és az appok segítségével virtuálisan, hanem a közelünkben található múzeumokról is részletes információkat találunk bennük.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Jogosítvány nélkül részegen vezetett egy férfi Gárdonyban
  Jogosítvány nélkül részegen vezetett egy férfi Gárdonyban
 • Koronavírus - 851 új fertőzött, 8-an elhunytak
  Koronavírus - 851 új fertőzött, 8-an elhunytak
 • Adóügyi könnyítések jönnek
  Adóügyi könnyítések jönnek
 • Folytatódnak az útfelújítások
  Folytatódnak az útfelújítások
 • Szlávik – a maszk véd a fertőzés ellen
  Szlávik – a maszk véd a fertőzés ellen
 • Lázasan nem mehetnek iskolába a gyerekek
  Lázasan nem mehetnek iskolába a gyerekek
 • Sokan nem hordják szabályosan a maszkot
  Sokan nem hordják szabályosan a maszkot
 • G20 – novemberben lesz a következő találkozó
  G20 – novemberben lesz a következő találkozó
 • Újabb emlékérmet bocsát ki a jegybank
  Újabb emlékérmet bocsát ki a jegybank