3 évnél régebbi cikk

Fröccs: Jedlik feltalálta, Vörösmarty elnevezte
·Gasztrobor·Utolsó frissítés: undefined
Fröccs: Jedlik feltalálta, Vörösmarty elnevezte
·Gasztrobor·Utolsó frissítés: undefined

A fröccsnek is kijár a minőségi alapanyag! A fanatikusok szerint érdemes a legfrissebb évjáratú, nem túl illatos, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbort választani.

Bár nem hiszem, hogy valaki ne tudná, mi is a fröccs, azért engedjétek meg, hogy kicsit okoskodjak: a régies nevén spriccer, a bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. Német nyelvterületen Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzterként ismerik.

A borecet és víz különféle arányú és ízesítésű, posca néven ismert keveréke, több évszázadon át volt a Római Birodalom hűsítő, üdítő, egészségmegőrző itala.

A borecetes nedű sokkal biztonságosabbnak számított a víznél, amelyben melegebb, meghódított területeken a kórokozók hamar elszaporodtak. A savas és feltételezhetően enyhe alkoholtartalmú posca ezt megakadályozta. A szennyezett víz sokszor jobban pusztította a római hadsereget, mint a csaták. De az sem volt ritka, hogy az ellenség mérgezte meg a kutakat, ezért óvatosnak kellett lenni, mit is isznak szomjoltóként.

De térjünk vissza a mi fröccsünkhöz! 1842. október 5-ét írunk. Fáy András fóti pincéjébe hívta szüretre - no meg kis kóstolgatásra - Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos mellett néhány barátját.

Jedlik, akinek nevéhez köthető az elektrodinamika kutatása és oktatása, egyben a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is.

Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem olyan üveget is kellett találnia, amelyből a szódavíz fröccsenthető.

Jedlik a szüretre magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a Fáy-birtokon a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a legelső fröccsöt, amelyet spriccernek nevezett el.

Vörösmartynak nem tetszett ez a szó, túl németesnek találta a hangzását. Kis gondolkodás és ízlelgetés után azt mondta, legyen fröccs a neve! Hazánkban azóta is mindenki ezen a néven ismeri.

A fröccsetikában szentírásként van jelen, hogy borba ásványvizet nem töltünk, csak friss, szúrós szikvizet. Aki vizet tölt a borba vagy jégkockát dob bele, egyéb galádságokra is képes!

A fröccsnek jár a minőségi alapanyag! Készülhet bármilyen borból, de a fanatikusok szerint érdemes a legfrissebb évjáratú, nem túl illatos, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbort választani. Figyeljünk arra, hogy frissek, üdék, jó savúak legyenek.

Fröccsöt inni bárhol lehet, de vannak olyan alkalmak, amikor nem ajánlatos: borfesztiválon, borkóstolókon vagy olyan gasztronómiai élményt nyújtó éttermekben, ahol a bor - étel párosításnak kiemelkedő szerepe van. Márai Sándor szerint a fröccsöt választhatod étkezés előtt, mert "gyomrot csinál”, étkezés közben, mert “helyet csinál” és étkezés után, mert “segíti az emésztést”.

Fröccshatározó

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
Tisza fröccs:  1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

(Forrás: wikipedia.org, spriccer.blogspot.com)

Borítókép: fortepan.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek