3 évnél régebbi cikk

Átadták a Lánczos-Szekfű és Deák Dénes Ösztöndíjakat
Átadták a Lánczos-Szekfű és Deák Dénes Ösztöndíjakat

A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepségsorozat keretében adták át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula és Deák Dénes ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat, amelyet idén Kovács György címzetes igazgatónak adományozott a Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma.

Székesfehérváron élő és tevékenykedő, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók munkáját segíti már évek óta két ösztöndíjprogram. Hagyományosan az augusztusi ünnepségsorozat keretében adják át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat. Ez utóbbiakat évente egy-egy személy veheti át, míg a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjjal több alkotót is segítenek, idén a beérkezett nagy számú pályázatból tizenhét nyert támogatást.

Ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, a járványügyi helyzet miatti jelentős bevételkiesés okán arra kellett kérniük a kuratóriumot, hogy szerényebb összegből osszák ki az ösztöndíjakat. Az idei évben is sok olyan érdekes, izgalmas téma kapott támogatást, amelyek nagyban kötődnek Székesfehérvárhoz.

"Ha van cél, ami nemes és fontos ebben a városban, akkor ezek az ösztöndíjak és az ezek által támogatott munkák azok" - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A Deák Dénes Díjat az idei évben Kovács György címzetes igazgató vehette át Székesfehérvár kulturális életében végzett kiemelkedő alkotó, építő munkássága, valamint közösségteremtő tevékenysége elismeréseként.

Szeredi Merse Pál művészettörténész nyerte el a Deák Dénes Ösztöndíjat, aki a magyar avantgárd művészet befogadástörténete Bécsben és Berlinben az 1920-as évek első felében téma kutatására kapott támogatást.

Polgármesteri keretből dr. Gergely Anna történész részesül támogatásban a „Lakatos Alfréd, „a zsidóság Rembrantja” – egy elfeledett székesfehérvári festőművész pályaképe” téma kutatásához.

A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjak átadása előtt Bobory Zoltán, az alapítvány elnöke köszöntötte a díjazottakat. Alföldi Laura Karcok című kisregényének megjelentetését támogatja az alapítvány.

Büki Zsuzsanna, Székesfehérvár képzőművészeti életének jeles személyisége a „Falak és kapuk” zárt és nyitott… munkacímű elképzeléseinek megvalósításához kért és kapott támogatást.

A Fekete Sas Társaság novelláskötetének nyomdai előkészítését támogatja a kuratórium. A kötet igaz történeteket tár fel a Fekete Sas Szálló múltjából. Gál Csaba Ellenszer című verskötetének megjelentetését támogatja a kuratórium.

„A székesfehérvári káptalan archontológiája és oklevéladó tevékenysége az Árpád-korban” című téma feldolgozására kapott támogatást dr. Kertész Balázs levéltári tudományos munkatárs.

László István Határvonalon – két világ mezsgyéjén című regényének megírásához kapott támogatást.

Megyeri Zoltán a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány mindennapjait bemutató film szakmai munkálatainak - forgatókönyv, vágás, utómunka - megvalósításához kapott támogatást.

Az Orbán Alapítvány halmozottan sérült személyeket támogat. Hitvallásuk, hogy minden embernek joga van örömben, barátokkal körülvéve, gondok, szenvedés és szégyenkezés nélkül élni. Hisznek a rehabilitáció és a fiatal kortól tartó, folyamatos tanulás erejében és ezért kitartóan dolgoznak. Az alkotó önerőből forgatta a filmet, amely a megtett útról szól. A megszólalók szeretettel, hittel, szenvedéllyel megfogalmazott gondolataival.

Nehrer György tizenhárom érdekes novellája kerül egy kötetbe, amelyek története a Fekete Sas Szállodához és Székesfehérvárhoz kapcsolódik.

Ocskó-Kű Kata a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakának hallgatója az elnyert ösztöndíjjal újabb látványtervezői és jelmezkészítői alkotómunkáját valósíthatja meg.

A Primavera Vegyeskórus Egyesület a Magyar Requiem kottagrafikájának elkészítésére adott be pályázatot, amely rendkívül igényes és képet ad a kórus eddigi eredményes, gazdag múltjáról, valamint bemutatja azt az értékmentést, amit a kórus már évtizedek óta elkezdett, és a megvalósítás most egy újabb szakaszához érkezett.

Simek Valéria Hittem, szerettem című kötete megírásához, Szabó Anikó textiltervező „Földek-lakástextil kollekció” elkészítéséhez nyert támogatást. Száraz Pál „Holdfényben” című novelláskötetének megjelentetését is támogatásra érdemesnek találták.

Szelessné Csizmadia Márta gobleinszövés, zászló- és címertervezés, -készítés, történelmi viseletek varrásában teremtett sok-sok értéket. Viselettárát barokk ruházattal szeretné bővíteni.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület a Székesfehérváron élő, nyugállományban lévő, hivatásos katonák életét örökíti meg, és ezzel is hozzájárul városunk katona múltjának feltárásához.

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület tagjai elkötelezettek a művészet, a történelem és a hagyományőrzés iránt. Az egyesület vezetői hiánypótló, értékteremtő, ugyanakkor értékeket és értékes embereket bemutató programsorozatot dolgoztak ki, a Közéleti és Kulturális Szalon folytatásához nyert támogatást.

Vörös Janka, a fiatal énekesnő egy új dalához készít videoklipet, amelynek felvétele fehérvári helyszínen, fehérvári táncosok közreműködésével készül, professzionális formában.

(Forrás: ÖKK)

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek