3 évnél régebbi cikk

35. születésnapjára készül a Fehérvár Rugby Club
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
35. születésnapjára készül a Fehérvár Rugby Club

A kezdetekkor még Fehérvár Áruház SE néven aratták sikereiket a rögbisek, 1995 óta már Fehérvár Rugby Club néven számítanak megbecsült egyesületnek a sportág hazai társadalmában.

A klub alapításának pontos dátuma 1985. szeptember 15-re datálódik, ekkor honosodott meg a városban a rögbi.

1986-ban már Fehérvár Áruház SE néven vitték a célba a labdát a piros-kék színeket viselő fehérváriak.

A név egészen 1995-ig változatlan maradt, az egyesület ekkor vette fel ma is használt nevét, a Fehérvár Rugby Club elnevezést.

A klub otthonának, a legendás Köfém pályának öltözőjében büszkén díszelgő vadkan után becenevet is kapó egyesület más szempontból is úttörőnek számít, hiszen az országban elsőként alakított ki saját utánpótlás nevelő rendszert 1990-ben, majd szintén elsőként indított el női csapatot 2000-ben.

Az eredmények sem maradtak el, hiszen a klub utánpótlás szinten közel 20 bajnoki címet nyert, míg a felnőttek mezőnyében 11 bajnoki elsőséget mondhat magáénak.

Az FRC rengeteg játékost adott és ad a magyar válogatottaknak, köztük az olimpiai sportágnak számító 7’s Rögbi magyar női válogatottnak. A fehérvári lányok a 7’s pontvadászat legutóbbi két kiírását egyaránt a harmadik helyen zárták.

1999 óta a fehérvári iskolákkal is szoros az FRC kapcsolata, a tanintézményekben rendszeresek a rögbi edzések.

2012-ben egy új szakosztály is elindult az egyesület berkein belül, a súlyemelők is csatlakoztak a klubhoz.

A különböző versenyeken eredményesen is szerepelnek a fehérváriak, Gyolcsos Ferenc masters eredményeit világszerte megismerhette a súlyemelő társadalom. Az utánpótlás versenyzők is kitettek magukért, az idei, szombathelyi országos bajnokságon például 5 bajnoki címet gyűjtöttek be a fehérvári fiatalok.

A klub az eredmények mellett hamarosan infrastruktúra terén is előreléphet, hiszen megújulhat a Köfém pálya.

Az EMMI pénzügyi támogatásával felújítás a tervek szerint több lépcsőben valósul meg: megtörténik a pálya felújítása, a felülfüvesítés és az öntözőrendszer kiépítése. A környék futóinak nagy örömére a létesítmény egy 400 méteres salakos futókörrel is bővül. A későbbi tervek közé tartozik a 25 éves pályavilágítás tervezett cseréje és az öltözők felújítása is.

A 35. születésnapot a klub is megünnepli, szeptember 19-én egész nap úton lesz majd a tojáslabda a Köfémen. Utánpótlás fiú és lány mérkőzések mellett ekkor rendezik meg a 7’s női bajnokság első fordulóját is, majd a meccsek után a klub vendégül látja azokat az egykori játékosokat, edzőket, segítőket és szurkolókat, akik részt vállaltak a fehérvári rögbi elmúlt 35 évének sikereiben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek