Partly cloudy15 °C
2021. március 4. csütörtök Kázmér
Menü
Házhozszállítás

Milyen fertőzéseket kaphatunk el a fürdőkben?

Az ősz beköszöntével egyre többen keresik fel a termálvizes fürdőket, wellness központokat és uszodákat, hogy elidőzzenek egy kicsit a meleg vízben. Vajon milyen fertőzésektől kell tartanunk ezeken a közösségi helyszíneken?

Javában tapossuk az őszi faleveleket, s ábrándozva tekintünk vissza a nyárra, amikor még éjszaka is ki lehetett ülni egy lenge ruhában beszélgeti az erkélyre, vagy partit rendezni a barátoknak a családi ház udvarán.

Jó időben a szabadban is élvezhetjük a természetes és a mesterséges vizek frissítő hatását (Fotó: Rabi Flóra)
Jó időben a szabadban is élvezhetjük a természetes és a mesterséges vizek frissítő hatását (Fotó: Rabi Flóra)

Az őszi hónapokban a természetes vizeink, folyóink, tavaink vize túlságosan lehűl ahhoz, hogy strandolni lehessen bennük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a testet-lelket megnyugtató és egyben felfrissítő fürdőzésről, amikor hűvösbe fordul az időjárás!

Itt vannak például az uszodák, a termálfürdők és a wellness központok, melyek népszerűsége pont ilyenkor nő meg. E közösségi vizek olyan pihenési helyszínek, ahol sok ember megfordul. Éppen ezért nagyon fontos bizonyos higiénés szabályok betartása, hogy az élményfürdő valóban élmény legyen, és ne egy betegség forrása.

A termálfürdők és wellnessközpontok népszerűsége a hűvősebb hónapokban nő meg (Fotó: Gráczer Andrea)
A termálfürdők és wellnessközpontok népszerűsége a hűvősebb hónapokban nő meg (Fotó: Gráczer Andrea)

Tudjuk, hogy az uszodák vizét klórozzák, és sokakban az a tévhit él, hogy így elpusztul minden kórokozó, s ebből adódóan egyáltalán nem kell tartani a fertőzésektől. Ez azonban korántsem igaz” – figyelmeztetett dr. Kovács László tüdőgyógyász. – „Szép számmal vannak olyan mikroorganizmusok, melyek ellenállnak a klórvegyületeknek. Sőt, ezek a vegyi anyagok a vízpárával belélegezve irritálhatják a légutakat!

Ezen kívül arról sem szabad elfeledkezni, hogy maga a klóros víz is veszélyforrás lehet: érzékeny bőrűeknek bőrbetegségeket okozhat!”

Az orvos szerint a fertőzések egyik forrása lehet, ha valaki nem egészségesen megy be a vízbe. Problémát okozhat például, ha a fürdőzőnek hasmenése, hüvelyfolyása, vagy valamilyen nyílt sebe van. Utóbbi esetben a seb által nemcsak maga az alany juttathat kórokozót a vízbe, hanem az ő sebe is elfertőződhet.

Nemhiába van kiírva mindenhol, hogy kötelező a zuhanyzás a medencébe lépés előtt, és nem szabad kikerülni a fertőtlenítő lábmosót sem, hogy ne vigyünk a vízbe gombát, baktériumot, egyéb szennyeződést. Ha kijövünk a vízből, ismét zuhanyozzunk le, és töröljük szárazra a testünket, főként a fület és a hajlatokat.

Vigyázzunk gyermekeinkre is, ha közösségi vizekben pancsolunk velük! (Fotó: Tauz Ildikó)
Vigyázzunk gyermekeinkre is, ha közösségi vizekben pancsolunk velük! (Fotó: Tauz Ildikó)

A doktor szerint nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogy a szükségletüket ne a vízben végezzék el! Az egészen kicsikre pedig adjunk speciális nadrágpelenkát.

Azt is el kell magyarázni nekik, hogy ne nyeljék le a vizet, mert megbetegedhetnek, hasmenést kaphatnak tőle (leggyakrabban a kólibaktériumtól).

A kórokozók szaporodásának nagyon kedveznek a sekély és melegebb vizű gyerekmedencék – amelyekbe felnőtteknek tilos belépni! Még inkább igaz ez a termálvizekre, melyekben általában órákig pancsolnak a felnőttek – és a gyerekek egyaránt.  

Dr. Kovács László elmondta azt is, hogy a gyerekeknél gyakoribb – de felnőtteknél sem ritka – a külső hallójárat gyulladása, mivel víz alá merüléskor abba víz kerül és felázik. A fül szárazra törlése ezért különösen fontos.

Amennyiben észleljük a tüneteket (fülfájás, viszketés), ne kezeljük házilag, hanem azonnal forduljunk vele orvoshoz!

A jakuzzik külön veszélyt jelentenek, mert a viszonylag kis térfogatú medencében sokan megfordulnak, ezért vagy túlságosan is vegyszerezik a vizét (és akkor bőrgyulladást okoz), vagy elhanyagolják a fertőtlenítést, mely következménye komoly fertőzés lehet.

Hogy miként kerülhetjük el a leghatékonyabban az említett fertőzéseket, arról lesz szó a folytatásban!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
  Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
 • Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
  Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
 • Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
  Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
 • Felgyorsítják az oltások beadását
  Felgyorsítják az oltások beadását
 • Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
  Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
 • Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
  Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
 • Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
  Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
 • Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért
  Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért

Eseménynaptár