Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Karácsonyi beszerző(tor)túra - így készülj az ünnepekre, hogy a pénztárcád is meghálálja

Bő egy hónap múlva karácsony, így biztos vagyok benne, a legtöbben már azon kattognak, hogyan osszák be az ajándékokra szánt összeget. Hogy egy kicsit megkönnyítsük a számokkal való játszadozást, mutatunk néhány tippet és trükköt, amellyel nagyban megkönnyíthetitek az ünnepi vásárlást és a meglepetések kiválasztását.

Nos, pár nap múlva lesz advent első vasárnapja (november 29.), ezzel pedig hivatalosan is ráfordulunk sokak kedvenc ünnepére, a karácsonyra.

Persze ahogy nincs szenteste Kevin nélkül, úgy ajándékok nélkül sem, így a legtöbben már azon agyalnak, hogy kit milyen aprósággal lepjenek meg a szeretet ünnepén.

De mennyi is az annyi, amiből lehet gazdálkodni?

Az idén átlagosan 52 300 forint fejenként a karácsonyi ajándékokra szánt átlagos keret, ez 8 százalékkal több, mint tavaly - ismertette a Világgazdasággal Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója az Árukeresővel közös kutatás eredményeit.

Mivel a laptopok, háztartási gépek, okostévék, játékkonzolok és egyéb számítástechnikai kiegészítők iránti kereslet a vírus hatására már tavasszal tetőzött, ezúttal nagyobb szerep juthat a játékoknak, könyveknek, ruházati cikkeknek és szépségápolási termékeknek.

Ez mind szép és jó, de mire elég ez az összeg?

Ha igazán jól matekoztok, akkor lényegében egészen sok mindenre - majdnem kipipálhatjátok vele a teljes listát tokkal, vonóval. Viszont érdemes néhány tippet és trükköt észben tartani, mielőtt elszabadulnátok a beszerzőkörúton.

Ne halogasd, de ne is siesd el!

Szerintem mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, amikor sokan olyannyira kényelmesre veszik a figurát, hogy folyamatosan tologatják az ajándékok beszerzését. Majd miután szembesülnek vele, hogy (legrosszabb esetben) holnap karácsony, felvásárolnak mindent, ami az útjukba kerül.

Nos, az effajta kései vásárlás túlköltekezést eredményezhet, viszont ha túl korán álltok neki szemezgetni a sapkás manók között, akkor esetleg lemaradhattok a legjobb falatokról. Nehéz ügy, de a fokozatosság elve itt is kifizetődő lehet.

Mondjuk ezzel kicsit magam ellen beszélek, ugyanis a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság miatt én odáig merészkedtem, hogy már november végére megvettem mindenkinek mindent. Úgyhogy hátradőlve várom a szentestét.

Egyen ajándék

Ki ne örülne egy olyan ajándéknak, amelyből akár az egész család kiveheti a részét, majd az ünnepek hátralévő rész közösen flangálhattok benne, ezzel is jelezvén az összetartozást. Egyen póló? Szerintem sima!

Add tovább!

Biztos vagyok benne, hogy már mindannyian kaptatok olyan csecsebecsét, amelyet érdeklődés hiányában a sufni mélyére suvasztottatok, netalántán már volt belőle készleten, így szintén a nemkívánatos tárgyak között végezte.

Nos, van egy jó hírem: ezeket a kütyüket simán továbbadhatjátok, így újabb forintokat spórolhattok. Mondjuk az nem szerencsés, ha olyasvalakit céloztok meg vele, akitől jó pár évvel ezelőtt kaptátok. Úgyhogy erre figyeljetek!

Digitálisnak áll a világ

Manapság már minden is megtalálható az interneten, így akár a digitális világ igencsak széles választékában is elmerülhettek a karácsonyi ajándékok kigondolása közben. Vannak ott e-könyvek, online nyelvórák vagy tánckurzusok, és különböző honlapokra, netalántán streamingszolgáltatókhoz való előfizetések is. Szóval a lehetőségek végtelenek, úgyhogy irány a világháló!

Ki tudna ellenállni egy jól megtermett növénynek?

Mondjuk én simán, de hát ízlések és pofonok. Bár ha jobban belegondolok, igencsak elférne a szobámban még jó pár növény. Az egzotikus műfám nem számít, úgyhogy írok is a Jézuskának. Emellett minél több a virág a lakásban, annál oxigéndúsabb lesz a levegő. Hát még a pénztárcátokat hogy kíméli!

Kérdezd meg, ki minek örülne!

Bár sokan elsiklanak felette, minden ajándékozást azzal az egyszerű kérdéssel kéne kezdeni: ki minek örülne a legjobban? Ezzel az apró gesztussal felesleges köröktől kímélnétek meg magatokat, nem beszélve arról, hogy nem szórnátok a pénzt olyan mütyürkékre, amik jó esetben csak a polcon landolnak.

Árkövetés

Manapság már léteznek olyan applikációk, amelyek egy-egy kiválasztott termék árának a változását figyelik. Így ha becsusszan egy leértékelés, akkor azonnal értesítést kaphattok róla, és a pénztárcátok is sóhajthat egy jó nagyot.

Kuponok

A legközkedveltebb spórolási módszer abszolút a kuponozás, amely során begyűjtitek a különböző üzletek áruira vonatkozó akciós szelvényeket, így ha bevásárlókörút kerül sor, akkor kedvezményesen juthattok hozzá a kiszemelt holmikhoz. Mondanom sem, hogy karácsonykor ez extrán aranyat érhet!

Házhozszállítás

Ha az interneten szereznétek be a karácsonyi ajándékokat, akkor - főleg a koronavírus-járvány idején - érdemes olyan oldalról megrendelni azokat, ahol ingyenes házhozszállítással kecsegtetnek. Persze előfordulhat, hogy keményebb pénzeket kérnek egy-egy csomag leszállításáért, ilyenkor a személyes, netalántán a manapság egyre jobban előtérbe kerülő csomagautomatás átvétel lehet a nyerő.

DIY

Jó móka a DIY (vagyis csináld magad!) karácsonyi ajándékok készítése mindenféle otthon is található kütyüből! Na jó, macerás is, de a szépséges apróságok kárpótolnak az elfúrt ujjakért, a sérült asztalokért és az összetört kellékekért. A lényeg, hogy szívből jöjjön!

(GIF-ek forrása: GIPHY)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?