Clear sky26 °C
2021. június 16. szerda Jusztin
Menü
Házhozszállítás

Forgalmirend-változások és csúszós utak Fejér megyében

A Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatóját kérdeztük a közelmúltban bevezetett és várható forgalmirend-változásokról, illetve azokról az útszakaszokról, ahol nagyobb figyelemmel érdemes közlekedni Fejér megyében.

Egy új év kezdetével a változások sora is elkezdődik: módosulnak a jogszabályok, emelkednek az árak, átalakulnak egyes adózási fajták, csökken az új lakás áfája.

A változás életünk számos területét, így a közúton való közlekedésünket is befolyásolja. Molnár Istvánt a Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatóját kértük meg, foglalja össze, megyénkben mely egyedi útszakaszon történt meg a forgalmi rend felülvizsgálata. 

"Társaságunk - jogszabály alapján - az üzemeltetésében lévő mintegy 1300 kilométer hosszú megyei úthálózat forgalmi rendjét időszakosan, ötévenként felülvizsgálja. Ez történhet külső kezdeményezésre is, a helyi önkormányzat, a rendőrség, a tömegközlekedési szolgáltatók, a civil szervezetek vagy az állampolgárok javaslatai alapján. 

2020 év végén az 1. sz főút, 6.sz főút, 7.sz. főút, 8.sz főút, 61.sz. főút, 62.sz főút, 63. sz. főút, 64. sz  főút, 81. sz. főút, 801 sz. főút, 811. sz. főút felülvizsgálata történt meg, ebben az évben  pedig a mellékutak közül azok kerülnek sorra, melyek a székesfehérvári és a kápolnásnyéki mérnökség területére esnek: ezek nagyjából az M7-es autópályától északra fekvő utak" - mondta el Molnár István.

A megyei úthálózat forgalmi rendjét időszakosan, ötévenként felülvizsgálják (Fotó: fmc.hu)
A megyei úthálózat forgalmi rendjét időszakosan, ötévenként felülvizsgálják (Fotó: fmc.hu)
2020-ban  a következő egyedi helyszíneken történt forgalmirend-változás:
 • A 7. sz. főúton a 8. számú főút felett a felüljárón, az úgynevezett Emmarózai csomópontban. Itt az 50 km/óráról 70 km/óra emelték a megengedett sebességhatárt. Az elmúlt, legalább 5 év baleseti adatai alapján a rendőrség kezdeményezte a változást, az alacsonyabb sebesség már nem volt indokolt. 
 • A 7. sz. főút Agárd, Őrház utcai kereszteződése, itt 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. A változást Gárdony Város Önkormányzat kérte, mivel a Városüzemeltetési Kft. és a VHG Kft. ügyfélszolgálattal együtt az Őrház utcába költözött. Az Őrház utca-7 sz. főút kereszteződése egyszerű útcsatlakozás lakott területen kívül, ezért a forgalom biztonságának növelésére volt szükség.
 • 811.sz. főút 7+468 km szelvényben lévő vasúti átjáró. Burkolata tönkrement, így a 60 km/órás sebességkorlátozás bevezetését tartotta szükségszerűnek a társaság.
 • 81.sz. főút 24+810 km szelvénye Mórnál. Az üzemen kívüli Mór-Pusztavám vasútvonal vasúti átjárója megszűnt, ezért az eddigi 60-40 km/órás korlátozás helyett a 90 km/óra, általános lakott területen kívüli sebességhatár lépett érvénybe. 

Bár a téli időszakban megnő a csúszásveszély az utakon, mi mégis azokra a szakaszokra voltunk kíváncsiak, amelyeket sem az évszak, sem az időjárás nem befolyásol.

"Azok az útszakaszok veszélyesek, ahol két oldalról is takarás van, például szomszédos erdők miatt. Ilyenek a Vértesen áthaladó utak (811-es  főút Vértesacsa és Alcsútdoboz között). Az árnyékhatás miatt a szél és a nap is jóval később tudja felszárítani a burkolatot, mint a nyílt részeken. Könnyen csúszóssá válnak a nagyobb tavak, vízfolyások környezetében (6306-os jelű út Örspusztai halastavak, Dinnyési fertő térsége) található útszakaszok, mert ezeken gyakran kicsapódik a levegő páratartalma.

Főleg téli időszakban fokozott óvatossággal kell áthajtani a nagy hidakon (7-es főút Székesfehérvár elkerülő feletti híd, Dunaújváros Pentele híd). Ezeket nem temperálja a talajhő, alulról hűlő szerkezetek, ennek következtében gyakran csapódik ki rajtuk pára tavasszal és ősszel, télen pedig minden óvintézkedés mellett is könnyen lefagynak.

Számos baleset következik be ívben, különösen külterületen a nem megfelelő sebességválasztás miatt (7-es főút Szabadbattyán és Kőszárhegy között, 1-es főúti Bicske előtt és 8126-os jelű út Vértesboglár utáni íves szakasza) - foglalta össze Molnár István

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
  Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
 • Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
  Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
 • Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
  Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
 • Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
  Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
 • Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
  Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
 • Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
  Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
 • Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
  Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
 • Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció
  Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció
 • Májusban is aktív volt az ingatlanpiac
  Májusban is aktív volt az ingatlanpiac