3 évnél régebbi cikk

10 jel, ami arra is utalhat, hogy tünet nélkül átestünk a koronavíruson
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
10 jel, ami arra is utalhat, hogy tünet nélkül átestünk a koronavíruson
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A Mirror állított össze listát azokról az árulkodó jelekről, amelyek utalhatnak arra, hogy komolyabb tünetek nélkül átestünk már a Covid-19-fertőzésen.

A koronavírust vizsgáló tanulmányok áttekintése szerint körülbelül minden ötödik, a Covid-19-et elkapó embernek nincsenek tünetei - írja a Mirror abban a cikkében, amelyben 10 olyan jelet gyűjtött össze, amely arra utalhat, hogy komolyabb tünetek nélkül átestünk már a fertőzésen.

A cikk idézi az angliai Public Health tanulmányát is, amelyben közel 21 000 egészségügyi dolgozót monitoroztak közel öt hónapig. Megállapították, hogy azoknak, akik a koronavírustól szenvedtek és tüneteik voltak, 90 százalékos esélyük volt arra, hogy a következő öt hónapban elkerüljék a betegség miatti ismételt rosszullétet. Amikor azonban a vírust elkapó, de tünetmentes embereket vizsgálták, ez a szám 83 százalékra csökkent.

A jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy átestünk a koronavíruson:

  • Memóriavesztés, romlott koncentrációs képesség; A koronavírus kellemetlen és sok esetben hosszú távú hatása. Sok, a betegségen túljutott ember számolt be arról, hogy hónapokig gondja volt a rövid távú memóriájával és a koncentrációval.

  • Megduzzadt, elszíneződött nyelv; A Covid-19 a nyelven is okozhat elváltozásokat: nyelvfájdalmat, elszíneződést, duzzanatot vagy furcsa textúrát. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ezt a problémát okozhatja a rossz szájhigiénia, a dohányzás vagy az egészségtelen étrend is.

  • Gyomorfájdalom; Többen heteken át tartó gyomorfájdalomról számoltak be, miután elkapták a vírust. Az American Journal of Gastroenterology által közzétett tanulmány is megerősíti, hogy a vírus emésztési problémákat okozhat, például hasmenést. Kínában pedig betegek adatait elemezve kiderült, hogy 48,5 százalékuknak olyan hasi problémái voltak, mint hányás, hasi fájdalom vagy hasmenés, amikor először kórházba kerültek. 
     
  • Gyulladt szem; Ez a tünet viszonylag ritka, az eddigi adatok alapján a koronavírusos betegek körülbelül 3 százalékát érinti. Egyrészt beszámoltak magát a szemhéjat érintő pirosodásról, de kötőhártya-gyulladás jellegű tünetekről is.

  • Hosszú ideig tartó fáradtság, kimerültség; Persze a hosszú ideje tartó letaglózó fáradtság, kimerültség nem feltétlenül Covid-19-tünet, de nagyon sok, a fertőzésen átesett beteg számolt be róla, hogy bénító fáradtság vett rajtuk erőt, ami a legegyszerűbb feladatokat is hatalmas küzdelemmé változtatta. Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a tünetmentesen megbetegedettek a 38 százaléka szenvedhet Covid okozta kimerültséggel.

  • Nehézlégzés; A Covid-19 látszólag enyhe eseteinek tüdőre gyakorolt ​​hatásának kutatása csak most kezdődött. Sok, kezdetben tünetmentes ember számolt be arról, hogy a gyógyulást követően egyszer csak nehezebben lélegezett.

  • Hajhullás; Volt olyan beteg, aki nemcsak jelentős mennyiségű hajat veszített, de a hajszálak elvékonyodását is észlelte. Persze mielőtt pánikba esnénk, hogy a Covid miatt hullik a hajunk, érdemes például a vasszintünket ellenőriztetni.

  • Szorongás és álmatlanság; Gyakori tünetek. Az Oxfordi Egyetem tudósai 69 millió ember elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezték az Egyesült Államokban, köztük több mint 62 000 Covid-19-beteget. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a pozitív koronavírus-tesztet követő három hónapban minden ötödik gyógyultnál diagnosztizáltak szorongást, depressziót vagy álmatlanságot. A kutatók szerint körülbelül kétszer olyan valószínű ezeknek a tüneteknek a megjelenése a Covid-19-en átesetteknél, mint a fertőzést elkerülő embereknél.
  • Halláskárosodás és fülzúgás; Az Anglia Ruskin Egyetem kutatói vizsgálták a Covid-19 betegek hallási problémáit, mind rövid, mind hosszú távon. Az elemzésből kiderült, hogy a betegek 40 százaléka fülzúgást, -csengést és a hallása romlását tapasztalta.

  • Szédülés; A Covid egyik hosszú távon jelentkező tünete a szédülés és bizonytalanság érzése.

Természetesen a felsorolt tünetek megjelenésének hátterében számos más probléma is állhat, nem feltétlenül koronavírus-fertőzés okozza azokat.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek