3 évnél régebbi cikk

Kerüljük el a tülekedést a boltokban, tervezzünk előre!
·Életmódvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Kerüljük el a tülekedést a boltokban, tervezzünk előre!
·Életmódvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Hol vannak már azok a hónapok, amikor igyekeztünk heti egy bevásárlással letudni a háztartás szükségleteit. Pedig egy kis odafigyeléssel továbbra is csökkenthetnénk a tömeget!

Ha már a mindennapjaink más területein ügyelünk a távolságtartásra, miért ne próbálnánk meg a bevásárlás során is tudatosabbak lenni ebben? Elég néhány dologra odafigyelni, hogy ezt elérjünk.

Mert ha hiányzik is, hogy többet legyünk emberek között, mondjuk egy színházi vagy mozi előadáson vagy bármi egyéb rendezvényen, azt azért nem nagyon hiszem, hogy bárki arra vágynak, hogy egy doboz májkrémért vagy leveskockáért tülekedjen a polcok között, és álljon hosszasan sorban a pénztárnál.

Itt jegyzem meg, hogy azt már a koronavírus-járvány előtti években sem értettem, hogy miért hiszik sokan azt: ha szorosan a másik mögé állnak a pénztári sorban, atttól gyorsabban fog működni az árutovábbító szalag vagy gyorsabban jár szerencsétlen pénztáros keze. Nem, attól nem végzünk hamarabb, ha a egymás nyakára állunk! A pénztár egyszerre egy vásárlót képes kiszolgálni. Ennek ellenére sokan most sem ügyelnek a távolságtartásra, idegbajba kergetve ezzel azokat, akik igyekeznének a járványügyi szabályok betartásával megúszni a bevásárlást.

Legyünk hatékonyak és céltudatosak, növeljük minél ritkábban a tömeget a boltokban. Minél kevesebben vannak azok, akik mindössze egyetlen elfelejtett hozzávaló miatt cikáznak a sorok között negyed órát, annál jobb. De hogyan vehetjük elejét ennek? Például az alábbiak betartásával.


Készítsünk előzetes jegyzeteket

Nyissunk egy jegyzetet a telefonunkban, vagy tegyünk ki egy papírlapot a hűtőre/konyhapultra, amelyik megoldás praktikusabb számunkra. Lényeg, hogy ahányszor feltűnik, hogy fogyóban van valami a háztartásban, mosogatószer, papírtörlő, margarin vagy ketchup, jegyezzük fel. Így kevesebb az esélye, hogy elfelejtünk valamit, mint amikor boltba indulás előtt egyetlen lendülettel akarjuk felmérni, hogy mire is van szükség otthon.

 

Építsük fel tematikusan a bevásárlólistát

Jó eséllyel ismerjük az üzlet felépítését, ahová bevásárolni indulunk. Képzeljük magunk elé, milyen sorrendben is szoktunk végighaladni rajta, és próbáljuk aszerint csoportosítani a bevásárlólistán lévő tételeket, hogy mik találhatóan az üzlet azonos részlegein (például tejtermékek, húsok, szárazáru, péksütemények, tisztítószerek). Így elkerülhetjük, hogy folyton ide-oda cikázzunk a sorok között fölöslegesen túl sokat időzve a boltban.

 

Tervezzük meg, mit főzünk

Ha néhány napra előre ötletelünk a családdal, hogy milyen fogások kerüljenek az asztalra, az is sokat segít a tudatos bevásárlásban. Nézzünk körül a konyha polcain, milyen alapanyagok hiányoznak, így jó eséllyel sikerül mindent egyszerre beszerezni, és nem kell még egyszer boltba menni egyetlen fűszer miatt.

 

Keressünk jó időpontot

Ez az egyik legnehezebb, tudom, a hétköznapok rohanásában olyan időpontot találni, amikor a lehető legkevesebben a boltban. Mégis, akinek olyan az időbeosztása, hogy megteheti, hogy nem feltétlenül hétköznap délután ötkor vagy szombat délelőtt tízkor megy a boltba, az nem csak saját maga, hanem mások dolgát is megkönnyítheti azzal, ha keres egy kevésbé zsúfolt időpontot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek