3 évnél régebbi cikk

A Pfizer és a Moderna vakcinájával oltják be a legidősebbeket Fejér megyében is
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined
A Pfizer és a Moderna vakcinájával oltják be a legidősebbeket Fejér megyében is
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined

Február 4-en kezdik a legidősebb regisztráltak oltását, akiket majd a háziorvosuk értesít arról, hogy mikor és hol kapják meg a koronavírus elleni vakcinát.

Február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdik el oltani. Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját.

"A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint, és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Tehát az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak a lista elején, a háziorvosnak velük kell kezdeni az oltást" - olvasható a vakcinainfo.gov.hu-n.

Pfizer és Moderna

A kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A háziorvosok most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követően a 28. napon kell beadni a második oltást.

Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni (pl. akut betegség, akadályoztatás esetén), akkor az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni.

Csak az nem kap oltást, aki lázas, allergiás valamelyik oltóanyag-összetevőre, vagy korábban súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás reakciót váltott nála ki gyógyszer vagy valamilyen védőoltás.

Biztonságos a vakcina

"Csütörtöktől vasárnapig kell megadott listák szerint, előre regisztrált idős embereket oltani. A Moderna és a Pfizer-Biontech-vakcina áll most rendelkezésre, de ez a korosztálynak teljesen biztonságos" - nyilatkozta a Fehérvár Televíziónak Mosolygó Éva Fejér megyei háziorvos, majd hozzátette, most még nem okoz nehézséget a szervezés.

Ez a korosztály nagyon kicsi, praxisonként 0 és 10 között mozog a számuk, ezért még ezen a héten a három nap alatt megszervezhető és beoltható ez a korosztály.

A regisztráltaknak nem kell telefonálniuk, a háziorvosuk keresi majd őket az oltási időpont miatt.

"Mindenki aggódik emiatt, én is számtalan telefont kapok ez ügyben. Az embereknek csak az a dolguk, hogy regisztráljanak. Ez egyrészt azért fontos, mert a regisztráltak közül emelik ki azokat az embereket, akik éppen következnek a sorban. Erről az oltásszervező központok értesítik a háziorvosokat, kapnak a háziorvosok egy listát, és a regisztrációkon megadott elérhetőségeken, a telefonszámot és az emailcímet kellett megadni, mindenesetre megpróbáljuk első körben őket telefonon elérni" - fejtette ki a háziorvos.

Mosolygó Éva azt is elmondta, az oltóanyagokat a háziorvosok szerzik be, nincs más teendője az oltandóknak, mint megjelenni a megadott helyszínen az előre egyeztetett időpontban.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

  • Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha tehetjük kitöltve hozzuk magunkkal a beleegyező nyilatkozatot
  • Gondoljuk végig, hogy: van-e krónikus betegségünk, a közelmúltban volt-e súlyos betegségünk (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedésünk?
  • Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesültünk jelezni kell azt az oltóorvosnak.
  • A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigyük magunkkal a személyazonosító iratainkat és a TAJ-kártyánkat!
  • A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusnak megfelelően – igyunk és együnk! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán ájultunk már el, akkor az oltásra vigyünk magunkkal egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezzük az oltás előtt az oltóorvosnak.
  • Lehetőleg olyan öltözékben érkezzünk a kórházi oltópontra vagy rendelőbe, amiben könnyen szabaddá tudjuk tenni a felkarunkat! 
Borítókép: MTI/Vasvári Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek