Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Minden, amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESZT) tudni érdemes

Minden, amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESZT) tudni érdemes
Az egészségügyi adataink is az online térbe költöznek (Fotó: freepik.com)

Hála a digitalizációnak egy sor hivatalos ügyet tudunk már online is intézni. Azonban ezek ismertsége még mindig nem olyan széleskörű, mint az elvárható lenne. Pedig, ha az ember egyszer rákap az ízére, akkor jön csak rá, mennyire kényelmes! Nézzük, hogyan működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT)?

Azt már talán sokan tudják, hogy létezik az Ügyfélkapu, amin keresztül lehetséges belépni az állami online ügyintézési rendszerbe. Itt egy sor hivatalos ügyet tudunk részben vagy akár teljesen is ügyintézni. Ahhoz, hogy be tudjunk lépni, először is szükséges, hogy egyszer elballagjunk az Okmányirodába, ahol kezdeményezhetjük az Ügyfélkapus regisztrációnkat

Itt a személyazonosságunk igazolását követően egy mail cím megadásával tudjuk kezdeni az Ügyfélkapu regisztrációt. Nyilván a személyes megjelenés és azonosítás az első alkalommal saját biztonságunk érdekében is szükséges.

Ezt követően már csak ismerkednünk kell az online rendszerrel, mely nyilván lehetne sokkal sokrétűbb és több szolgáltatást nyújtó is, azonban a lehetőségek így sem szűkösek. Meglátásom szerint minden állampolgárnak szüksége lenne Ügyfélkapu regisztrációra. Ha másért nem is, az elektronikus adóbevallás és az automatikus mail értesítés a lejáró okmányokról már olyan kényelmi funkció, mely megéri a fáradságot.

Én évek óta használom az Ügyfélkaput, és igaz lehet nélküle élni, de minek, ha egyszer kényelmes! Azonban vannak még olyan területek, melyek nekem is újdonságként jelentek meg az elmúlt hetekben.

Történt ugyanis, hogy D-vitaminra volt szükségem, melyet receptre érdemes felíratni. De mivel napjainkban a személyes orvoslátogatás nem preferált, így éltem az online világ adta lehetőséggel és e-receptet kértem. Ennek előnye ugye, hogy otthonról telefonálva megkértem a háziorvos asszisztensét, hogy legyen kedves a “felhőbe” küldeni egy D-vitamin receptet.

Azonban az élet úgy hozta, hogy nem én mentem a patikába, hanem a feleségem. Ekkor szembesültünk csak azzal, hogy e-receptet nem is oly egyszerű kiváltani, ha nem magunk megyünk érte. És itt jön a patikus figyelmessége és tudása, aki felhívta a figyelmünket a címben is szereplő EESZT-re, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre.

Személyes egészségügyi információk online

Az EESZT rendszerébe való belépéshez az Ügyfélkapus azonosítónkra és jelszavunkra valamint a taj-számunkra lesz szükség. Ezek ismeretében van lehetőségünk az online egészségügyi rendszer használatára.

A belépést követően van lehetőségünk több kényelmi funkció beállítására is. Így például tudunk meghatalmazást adni általunk kiválasztott személyek részére e-recept kiváltására, tudunk megadni vészhelyzeti kapcsolattartó személyt, de mail címünk megadása esetén kérhetünk értesítést is a kiállított e-receptek, beutalók, leletek beérkezéséről is. Így a megadott e-mailre szinte azonnal kapjuk az információkat.

De a rendszer ennél többet is tud. Nem csak lakossági ügyfélként használható a rendszer, de az orvosok is használhatják a beteggel való kapcsolattartásra. Én például a magán fül orvosom felkeresése után nem sokkal kaptam az e-mailt, hogy leletem érkezett az EESZT rendszerébe, ahol azt a belépést követően el is tudtam olvasni. Sőt, az online térbe feltöltött adatok több évre visszamenőleg kereshetők is.

Így például meg tudom nézni, hogy az elmúlt években mikor voltam orvosnál, milyen recepteket váltottam ki, és milyen vizsgálatokon vettem részt, de az esetleges laboreredmények is visszakereshetők.

Sőt, amennyiben Covid-19 tesztre van szükségünk, annak eredményét is itt tudjuk megnézni.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
  Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”

Eseménynaptár