3 évnél régebbi cikk

Étvágycsökkentés, stresszoldás, fájdalomcsillapítás, immunrendszer erősítés - tippek illóolajok használatához
·EgészségIllóolaj·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Étvágycsökkentés, stresszoldás, fájdalomcsillapítás, immunrendszer erősítés - tippek illóolajok használatához
·EgészségIllóolaj·Utolsó frissítés: undefined

Az illóolajok enyhíthetik egészségügyi panaszainkat. Évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, rituálékhoz vagy éppen spirituális célokra. Lényeges, hogy ne használjuk ugyanazt az aromát heteken keresztül megszakítás nélkül, szervezetünkben irritációt válthat ki.

Az aromaterápia a különböző illóolajokkal történő gyógyítás tudománya. Komoly hatása lehet szervezetünkre, lelkiállapotunkra vagy éppen szellemi képességeinkre. Befolyásolhatja érzelmeinket, hangulatunkat, enyhítheti testi, lelki fájdalmainkat és egyéb kellemetlen tüneteinket. Az illóolajokról azt tartják, hogy csökkentik a stresszt, fokozzák a keringést és a méreganyagok kiválasztását.

Az illóolajokat már évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, rituálékhoz vagy éppen spirituális célokra. Gyógyító hatásait az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatással is próbálták bizonyítani: az eredmények ellentmondásosak, az illóolajok hatékonyságát azonban rengeteg feljegyzés és tapasztalat bizonyítja. 

Alkalmazásánál néhány dologra oda kell figyelnünk: soha nem szabad az illóolajokat belsőleg alkalmazni, kivéve, ha azt képzett szakember irányításával és felügyelete mellett tesszük. Lényeges, hogy ne használjuk ugyanazt az illóolajat heteken keresztül megszakítás nélkül. Folyamatos alkalmazása irritációt válthat ki szervezetünkben.

A különböző esszenciák főleg az orrunkon keresztül az agyunkban található limbikus rendszeren keresztül hatnak. Tudtad, hogy 400.000  illatot tudunk megkülönböztetni? Az olajok nemcsak az illatukkal, hanem a tüdőben felszívódva a vérkeringésen keresztül is hatnak állapotunkra.

Mire is hatnak az illóolajok?

Hormontermelésünkre, anyagcserénkre, étvágyunkra, gondolkodásunkra, hangulatainkra, vágyainkra, megérzéseinkre, alkotókészségünkre, stressz-szintünkre, közérzetünkre, még az önbecsülésünkre is. Javítják az életminőségünket, serkentik az immunrendszerünk működését. Segíti a szépség megőrzését, bármilyen bőrtípus kezelésére alkalmas.

Néhány alapvető illóolaj kedvező hatása szervezetünkre.

Levendula

Használható fájdalomcsillapításra, sebgyógyításra és gyulladáscsökkentésre is. Kevés olyan illóolajok egyike, amelyek tisztán, hígítatlanul is a bőrre kenhetők: rovarcsípéseket, égéseket kezelhetünk vele. Stresszoldó és alváskönnyítő, segíthet enyhíteni a migrént és tüneteit. Ha néhány cseppet egy vattadarabra cseppentünk belőle majd a párnahuzatunkba tesszük, biztos, hogy nyugodtabban és mélyebben fogunk aludni. Afrodiziákumként is megállja a helyét, illata felébreszti az érzékeket.

Borsmenta

Segít az izomlazításban és a jobb emésztésben, éberebbé, fókuszáltabbá tesz. Légzéskönnyítő hatása is van, de nagyon kicsi gyerekeknél és asztmásoknál inkább ne használjuk Egy kutatás szerint az illata javítja a sportteljesítményt, különösen a sebességet. A bőrre kerülés előtt mindig hígítani kell, lehetőleg barackmag- vagy jojobaolajjal. De párologtathatjuk a szobában is, influenzaszezonban különösen jól jöhet.

Eukaliptusz

Jót tesz a hangulatunknak, serkenti az immunrendszert és segít ellazítani az izmokat. Bevethető megfázás esetén és köhögéscsillapításra. Forró vízbe csepegtetve gőze segít tisztítani a légutakat és fertőtleníti a levegőt. Ahogyan a borsmentát, az eukaliptuszt se használjuk nagyon kicsi gyerekeknél, és mindig hígítsuk.

Narancs, mandarin, grapefruit

A citrusfélék illatától jobb lesz a hangulatunk. A mandarinolaj szinte az egyetlen olyan olaj, amely a szakértők szerint terhesség esetén is biztonságosan használható. Legjobb, ha a szobáinkat illatosítjuk vele. Az összes citrusolaj közül a grapefruit a leggyengédebb a bőrhöz, segít kiüríteni a testből a felesleges folyadékot, és antidepresszánsként is funkcionál. Fontos, ha bőrre szeretnénk kenni az olajukat, mindenképpen hígítanunk kell. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek