3 évnél régebbi cikk

Ötmillió forint értékű kézfertőtlenítőt adományoztak az Öreghegyi Plébániának
Ötmillió forint értékű kézfertőtlenítőt adományoztak az Öreghegyi Plébániának

A koronavírus-helyzetre való tekintettel 12.644 db kézfertőtlenítőt és 2000 db szájmaszkot ajándékozott a PatikaPlus cégcsoport a Székesfehérvár-Öreghegyi Plébániának. A több mint 5.000.000 Ft értékű adomány szétosztásával Tornyai Gábor atya a plébánia karitász csoportját bízta meg.

„A koronavírus elleni védekezés egyik hatékony eszköze a kézfertőtlenítő, mely megvásárlását nem minden család engedheti meg magának. Ezért döntöttünk úgy, hogy kézfertőtlenítőkkel és arcmaszkokkal támogatjuk a rászorulókat. Elsősorban a nehéz anyagi helyzetben lévő nagycsaládosokra és a kisnyugdíjasokra gondoltunk most, hogy segítséget nyújtsunk a higiénés szabályok betartásában” – kezdte a témában rendezett sajtótájékoztatót Dr. Selyem Bernadett, a PatikaPlus Gyógyszertárak kereskedelmi igazgatója.

Kifejtette, a székesfehérvári székhelyű cégcsoport az Öreghegyi Plébániának 5.000.000 Ft értékű kézfertőtlenítőt és 2000 db egyszer használatos szájmaszkot adományozott. A speciális kézfertőtlenítő adagonként csomagolt, így használata rendkívül egyszerű és praktikus: folyékony kesztyűként funkcionálva több órás védelmet nyújt a vírus ellen.

A PatikaPlus már korábban is támogatta az Öreghegyi Plébániát különböző formában: többek között nyári táborozásokhoz adott gumicukor vitaminokat a gyerekeknek. A koronavírus-helyzet kapcsán pedig már a kezdetekor az élen járt az adományozásban: két darab Hamilton C6 típusú lélegeztető géppel gazdagodott a Szent György Kórház a cég felajánlásának köszönhetően. A közel húsz millió forint értékű gépek egy svájci székhelyű, amerikai vállalat felső kategóriás csúcsmodelljének számítanak.

A mostani felajánlást Tornyai Gábor atya nagy örömmel fogadta. Mint mondta, fontosnak tartja azokat a kapcsolatokat, amelyeken keresztül nemcsak a léleknek, hanem a testnek is segíthet az Öreghegyi Plébánia. Az adomány szétosztásával az atya a plébánia karitász csoportját bízta meg.

Bíró Beáta, az önkéntesek vezetője elmondta, hogy csoport 70 nehéz sorsú családot pártfogol. Köztük vannak egyedülálló édesanyák, kisnyugdíjasok, s több gyermeket nevelő szülők is. Rajtuk kívül a székesfehérvári Anyaotthon is részesül majd az adományból. Ezt az intézményt két éve támogatja az Öreghegyi Katolikus Karitász Csoport tisztító- és tisztálkodási szerekkel, élelmiszerekkel, karácsonykor szaloncukorral.

"Az intézményünkben rászoruló anyukák élnek gyermekeikkel életvitelszerűen. A védekezés az Anyaotthonra is nagy terhet ró, így felbecsülhetetlen segítséget jelentenek ezek az eszközök" – mondta Erdélyi Zsuzsanna, a Családok Átmeneti Otthonának vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg a járványhelyzet miatt nem tudnak személyes átvétellel adományokat fogadni, ezért is örömteli számukra a cégcsoport felajánlása.

Az Öreghegyi Plébánia egyébként a napokban hirdette ki az immár hagyományossá vált húsvéti élelmiszergyűjtő akcióját. Ennek során minden évben tartós élelmiszereket várnak a jószívű adományozóktól, akik a plébánián adhatják le felajánlásaikat. Tavaly a Covid-19 járvány ellenére is volt élelmiszerosztás, ami a karitász csoport önkéntesei házhoz vittek a támogatott családoknak: konzerveket, lisztet, cukrot.

Jelenleg csak adományosztást tudunk végezni, programokkal sajnos most nem kedveskedhetünk a rászorulóknak” – mondta az Öreghegyi Karitász vezetője – „Ennek ellenére bizakodóan nézünk a 2021-es évre, s reméljük, hogy idén meg tudjuk tartani az egyhetes karitász gyerektábort a plébánián és a nagycsaládosoknak tervezett balatoni táborozást, amit tavaly el kellett halasztanunk. Ezen kívül terveink között szerepel több kulturális program és családi délután is a nyugdíjasokra gondolva.”

Borítókép: Temesvári Márta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek