3 évnél régebbi cikk

15 éves a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, idén önálló fehérvári egyesületté alakultak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Királyi Kardforgatók Rendje
15 éves a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, idén önálló fehérvári egyesületté alakultak

A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének látványos hagyományőrző produkciói bizonyára minden fehérvárinak ismerősek. A csapat immár tizenöt éve színesíti tevékenységével a hazai rendezvényeket.

Az egyesület elnökével, Vidermann Csabával nemrégiben más témában beszélgettünk, az egykori Alba Regia Hotelban töltött emlékezetes éveit idézte fel. Már akkor szóba került, hogy a kardforgató csapat - bár a fellépéseiket és az edzéseket jelenleg nélkülözniük kell, most is aktívan tartják a kapcsolatot, sőt újdonságokról is be tudnak számolni. Mindezekről kérdeztük Vidermann Csabát.

Mióta működik Székesfehérváron a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje?

Csapatunk összességében február 17-én töltötte be fennállásának tizenötödik esztendejét. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje néhány hónapja kilépett a Honvéd Szondi György SE keretéből és önálló egyesületet hoztunk létre, nevünk változatlan maradt. 2020. december 9-én lettünk bejegyezve a Székesfehérvári Törvényszéken, tizenkét alapító taggal.

2021. március 21-én Közgyűlést tartottunk, melyen a beszámolók megtartása után felvettük azt a tíz főt, akik a régebbi egyesületben szakosztályunk tagjai voltak. Így ismét 22 vitézünk van. Egy igazi, lokálpatrióta, középkori harcász egyesülettel gyarapodott Székesfehérvár!

Jelenleg milyen formában tartják a kapcsolatot?

Sajnos a vírus helyzet adta szabályok miatt nem edzhetünk együtt csapatunk tagjaival, de már alig várjuk a feloldásokat, hogy beindulhasson a szervezett élet házunk táján! Addig is Skype-on tartjuk a kapcsolatot rendszeres időközönként.

Mik a legkedvesebb emlékeik az elmúlt másfél évtized fellépéseiről?

Különösen szeretjük a váras helyeket, hiszen a középkori harcászat amivel foglalkozunk igazán illik abba a miliőbe. Megfordultunk a Felvidéki Fülek várában harci bemutatóval, Visegrádon, Nagyvázsonyban, Drégelypalánkon, Zádor várban, a komáromi Csillag- és Igmándi erődben. Szigligeten, Csókakőn "ezer éve" vagyunk évente visszatérő szereplők.

Székesfehérváron pedig elképzelhetetlen az augusztus a kardforgatók nélkül.

Fehérváron a Koronázási Ünnepi Játékok alapcsapata vagyunk, de már előtte a történelmi kavalkádok részesei is voltunk. Ha úgy hozza az élet színpadon is otthonosan mozgunk, a Koronázási Ünnepi Játékok Szent László koronázását felelevenítő előadásában is részt vettünk.

A Pákozdi Katonai Emlékparkban szintén jól cseng a Honvéd Fesztiválok fellépőiként nevünk. 2019-ben, még a vírushelyzet előtti évben észak-dél, kelet-nyugat irányban beutazhattuk a Dunántúlt felkéréseink kapcsán.

Az is érdekes volt, mikor Sopron-Ágfalván képviseltük városunkat és annyira nyugaton állt a táborunk, hogy csak kelet felé láthattuk Magyarországot, mert a többi irányban már mindenhol Ausztriára tekinthettünk.

Számos alkalommal bújtunk más korok mundérjaiba is, hiszen a Pákozdi csatában, a Nagyszebeni csatában, Pápai Történelmi Napokon reformkori, Győrön kuruc kori, és meg se lehet szinte számolni hány eseményen végvári vitézek voltunk.

Azok is szép élmények közé tartoznak, mikor a Felvidéken lévő Palást-Ivánka kastélyban megtartott edzőtáborunk után a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség meghívásának eleget téve az 5 évente tartandó Nagytábor programját gazdagíthattuk. Ezt követően csakhamar a Duna TV Kárpát Expressz című műsorában láthattunk viszont magunkat.

Rengeteg fesztiválon fordultunk már meg, többek között Balatonfüred, Balatonalmádi, Siófok, Csepel, Solt településeken.

A Magyar Honvédség ünnepségeinek is gyakori vendégei vagyunk, a Nagy Sándor József laktanyában, Budapest-Hadikikötőben, Tapolcán és az Összhaderőnemi Parancsnokságon léphettünk fel.

Mik az elképzeléseik a jövőre?

Tervezzük, hogy a XV. század második felének felidézését fejlesszük tovább páncélzat, ruházat, fegyverek, technikai eljárások és táborkép kapcsán.

Alig várjuk, hogy a vírus miatti megszorítások elmúljanak és újra kimehessünk a Vitézfaragó mezőre edzeni, felkészülni a bemutatóinkra, illetve megtarthassuk a bajnokságunk fordulóit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek