Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Saját fizetőeszközt vezet be Székesfehérvár: jön a fehérvári rojál

Székesfehérvár alapításának 1050. évfordulóján érkezik a város első saját fizetőeszköze. A fehérvári rojál váltópénze a vas lesz. Már javában zajlanak az ilyenkor szokásos pénzügyi vizsgálatok, az első bankjegyek remekül teljesítettek a Világbank tapintástesztjén.

Király pénz egy király városnak - röviden így lehetne összefoglalni a tavaly év végén különösebb felhajtás nélkül életre hívott Alba Regia Városi Bank (ARVB) egyik első javaslatát. A városi bank előterjesztése szerint érdemes lenne Székesfehérvár gazdasági politikáját teljesen új monetáris és fiskális alapokra helyezni, melynek végeredményeképpen 2022-től indítványozzák egy saját, városi fizetőeszköz bevezetését. Az ötlet már csak azért sem teljesen légből kapott, mert a világ több államában is működnek országok az országon belül, gondoljunk például csak Monacóra (Franciaország) vagy San Marinóra (Olaszország).

A neve elhallgatását kérő önkormányzati büfés lapunkhoz eljuttatott információi szerint az új városi valuta neve és bevezetésének időpontja is eldőlt már: ezek szerint a fehérvári rojállal és váltópénzével, a fehérvári vassal 2022. január 1-től fizethetünk.

Felkerestük a városi bank elnökét, hogy erősítse vagy cáfolja meg a Székesfehérváron egyre inkább terjedő szóbeszédet. A bank honlapján egyelőre ugyanis semmilyen információt nem lehet még olvasni a rojálról. (Az arvb.hu oldal ritkán elérhető a nagy leterheltség miatt, ezért ha elsőre nem megy, érdemes többször is frissíteni, hátha...) Gamperger Jenőt az egyelőre még új székházat kereső Alba Regia Városi Bank ideiglenes központjában értük utol.

– A hír igaz, jön a fehérvári rojál - erősítette meg lapunknak a pénzügyi vezető a Fecskepart lakótelep 35/C lépcsőházának második emeletén kialakított átmeneti központban. – Terveink szerint a város alapításának 1050. évfordulójától, vagyis 2022 első napjától lehet majd fizetni az új bankjegyekkel és érmékkel. De addig még rengeteg munka vár ránk.

Gamperger elárulta, hogy a fehérvári rojál árfolyamát kezdetben a forinthoz igazítják, vagyis egyszerűen csak százzal osztják a hivatalos magyar fizetőeszköz értékét, a későbbiekben azonban a nemzetközi piacon is szeretnék meghatározó szereplővé tenni a fehérvári pénzt.

A rojál az első kibocsájtás alkalmával 1, 5, 10, 20, 50, 100 és 1000 bankjegyekkel kerül forgalomba. Váltópénze a fehérvári vas 1, 2, 5, 10, 20, 50 érmékkel lesz elérhető.

Az új székesfehérvári pénzek felületeire a városhoz kapcsolható ismert személyek mellett a fehérvári közterek és épületek kerülnek majd. Birtokunkba jutott a 100 rojálos bankjegy tervrajza, melynek frontoldalán Géza fejedelem látható, de feltűnik a háttérben Varkocs György is. A hátlapon a város alapításának dátuma dominál (972), míg a képi világot a Palotavárosi lakótelep panelépületei határozzák meg. 

A fehérvári rojál eleje (Fotó: Szalai Szilvia)
A fehérvári rojál eleje (Fotó: Szalai Szilvia)
A fehérvári rojál hátsó része (Fotó: Szalai Szilvia)
A fehérvári rojál hátsó része (Fotó: Szalai Szilvia)

A rojál váltópénze ehhez képest lényegesen letisztultabb, egyszerűbb fizetőeszköznek tűnik. Az ötös elején csupán az érték és a pénz neve olvasható (5 vas), a hátoldalon pedig a város címere mellett a kibocsátás egyelőre csak tervezett dátuma (2022), a város alapítási évszáma (972) és Székesfehérvár latin neve (Alba Regia) szerepel. 

A fehérvári vas (Fotó: Szalai Szilvia)
A fehérvári vas (Fotó: Szalai Szilvia)

A bevezetésig hátralévő időszak bár elég távolinak tűnik, valójában meglehetősen szűk, árulta el a pénzügyi szakember.

– Már javában zajlik a várostáblákhoz és a város több stratégiai pontjára tervezett rojálváltók tervezése – árulta el Gamperger Jenő. – Ezek olyan kis piros-kék bódék lesznek elképzeléseink szerint, ahol a városba érkező turisták vagy a Fehérváron átutazók gyorsan és kényelmesen tudják beváltani a külföldi (vagy belföldi) fizetőeszközöket. Természetesen a rojált kezelik majd a bankkártyák, már tárgyalunk a legnagyobb piaci szereplőkkel.

A városügyi közgazdásztól azt is megtudtuk, hogy a Világbank szakértői már javában vizsgálják a fehérvári rojál elkészült próbanyomatait. A múlt héten zajlott a tapintásteszt, melyen kiemelkedően teljesített az új bankó. A Világbank érzékelésügyi osztályvezetője "kellemesen szorongatható, selymes, egyszerűen tenyérbe simuló" élménynek írta le a rojált az első teszteken. A japán Kichitoyan A. Milyen véleménye szerint a tapintásteszt alapján az új fehérvári fizetőeszköz érintése leginkább a kuvaiti dínár és a svéd korona között helyezkedik el, míg a zörgési állandója talán a seychelle-i rúpiához hasonlítható.

Ezzel párhuzamosan már kézhez kapták a városi bank vezető tisztségviselői Giovanni Della Lovetta szakértői véleményét is a vasról. Az elismert olasz koinológus "kiegyensúlyozott esésű, írás helyett mégis inkább fej-erős" érmének írta le a vasat. Svájci sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy fehérvári pénzügyi lobbisták segítségével a jövőben néhány nemzetközi sporteseményen érmefeldobásánál is tesztelhetik a végleges forgalomba kerülés előtt. 

Néhány székesfehérvári lakos titkos teszten szintén kézbe vehette a rojált. A visszajelzéseik kivétel nélkül pozitívak voltak:

N. Róbert (35): Király!
Zs.-né Etelka (77): Már a postások és a nyugdíjasok is nagyon várják!
B. Robika (8): Ez hány gombóc fagyit ér?
E. Zsuzsa (43): Szeretem a pénzt!

A városi bank vezetője hozzátette: kifejezetten boldogok, hogy már most ilyen pozitív a fogadtatása a fehérvári pénznek. Kiemelte:

külön öröm, hogy egy ilyen jeles dátumon, vagyis április 1-jén jelenthették be az új fizetőeszköz érkezését.

(Bocs.)

(A soha nem létezett fehérvári rojál és vas tervrajzait Szalai Szilvia készítette. Köszönjük!)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán

Eseménynaptár