Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Új bölcsőde épül Maroshegyen

4 csoportszobás, 56 kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek az Úrhidai úton, az új társasházakkal szembeni lévő, üres, önkormányzati telken. A fejlesztéshez több mint 1 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós pályázati forrást nyert el Székesfehérvár.

A fejlesztési elképzelés szerint az új bölcsőde létesítésével 56 férőhely jön létre, 4, egyenként 14 fős csoportra elosztva. Az új bölcsődében helyet kap egy 60 fő ellátására alkalmas főzőkonyha is, ahol speciális igényű, laktóz-, tojás- és gluténérzékeny gyerekeknek is főznek majd. A projekt tartalmazza az üzemeltetéshez és a gondozási feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzését is.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője felidézte, hogy a városrészben, a Harmatosvölgyben számos magántulajdonú beruházás zajlik, a területnek több mint a fele épült be máig, így bőven számolhatunk azzal, hogy sok család költözik még a városrészbe. Elmondta, hogy számos társasház is épül, intenzíven fejlődik a környék, így a következő években nagy szükség lesz a beruházásra. A képviselő nagy lépésnek nevezte a városrész életében, hogy hamarosan egy új intézményt magukénak tudhatnak.

Cser-Palkovics András a fejlesztés kapcsán kiemelte: külön öröm, hogy a gyerekekről, közülük is a legkisebbekről szól a beruházás, és egy olyan városrész életét segíti, mely folyamatosan növekszik. A polgármester hozzátette:

nagyjából annyi bölcsődei férőhely van ma Székesfehérváron, mint amennyi igény, viszont látható, hogy az igény nő, ezért kell bővítésben gondolkodni.

Az épület tervein a Városfejlesztési Kft. tervezői csapata dolgozik. Erdélyi László vezető tervező elmondta, hogy a bölcsőde egyik építészeti különlegessége az a 3, napsárga gömb lesz, melyek alakját acélszerkezet adja majd, a belsejét gipszkartonból, külső burkolatát pedig műanyag lemezből alakítják ki. Az első gömb a bejáratnál kap helyet – ez a szülők fogadótere lesz –, a második a mozgásterápia színhelye lesz, míg a harmadikban sószobát hoznak létre.

"Építészeti karaktere tisztán értelmezhető rendszerre épül, így kívánja megszólítani a legkisebb használóinak nyiladozó esztétikai felfogását. Ebben a sarkos rendszerben viszont szükségesek olyan elemek, melyek a varázslatot jelentik a gyerekek számára, ez történik meg a három egyedi, plasztikus formatestben. Ezek a gömbök idézik meg a gyerekek számára a még érzeteikben jelenlévő anyaméh védelmét" – fogalmazta meg a koncepció lényegét Erdélyi László.

A bölcsőde forgalma nem érinti majd közvetlenül az Úrhidai utat, és saját parkolót is kap. Az épületre napelemeket telepítenek majd, és beépítenek egy modern szellőztetőrendszert is.

Az új bölcsőde engedélyezési tervei elkészültek, jelenleg a kiviteli tervek kidolgozása zajlik. Az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan még idén tavasszal kiírják. Az épület a tervek szerint 2022 végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
  Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”

Eseménynaptár