Heavy rain14 °C
2021. május 7. péntek Gizella
Menü
Házhozszállítás

Próbatermet keres Fehérvár legrégibb versenytánc egyesülete

Próbatermet keres Fehérvár legrégibb versenytánc egyesülete
Papírfejek helyettesítik a közönséget (Fotó: Felicita KTSE)

A versenytáncosok számára is elindultak a zárt kapus versenyek, a felkészülésben azonban óriási nehézségekkel kell szembenéznie városunk neves táncegyesületének.

Négy évtizede viszik Fehérvár jó hírét szerte az országban a Felicita táncosai. Nem csak kitartásra nevelő, közösséget teremtő sporttevékenységet vagy feledhetetlen kedvtelést jelent a klub: sokan családot, barátságokat is köszönhetnek neki.

A tangó, a keringő vagy a Cha-Cha-Cha nem csupán örömteli mozgásforma, korábban is írtunk már róla, hogy milyen kemény versenysport a tánc, és sok gyerek számára a tanulási képességeket fejlesztő, lelket „helyrerázó” terápia, kapaszkodót jelentő közösség.

A versenytánc kemény sport (Fotó: Felicita KTSE)
A versenytánc kemény sport (Fotó: Felicita KTSE)

Nehéz helyzetben van most ez a sportegyesület is, kérdésessé vált, hogy a jövőben hol készülhetnek fel a megmérettetésekre a fiatalok.

A város legrégebbi táncklubja 1977-ben alakult. Húsz éve, 2001. óta egyesületként működik. Előkészítő csoportjaikba hétéves kortól járnak a gyerekek, de a társastáncok, divattáncok alapjait a felnőttek is elsajátíthatják itt.

A versenyzés az egyesület tagjai számára sem állt le a Covid idején.

„Szerencsések vagyunk, hisz 2001. óta sportegyesületté kellett alakulnunk, így versenyzőink leigazolt sportolók, tehát 2020 őszétől folytathatták a karantén ellenére is az edzéseiket” - számolt be Szijjártó Krisztina, az egyesület vezetője.


Papírfejek a közönségben

Nagyon megrettenve mentünk március 7-én a Nyugat-Magyarországi Területi Bajnokságra, hiszen tudtuk, hogy közel sem tudtunk úgy felkészülni, ahogy szoktunk. Szerencsére összefogott a maréknyi kis csapatunk, és csodásan helytálltak, több döntős eredmény született. Látszik, hogy a régi időszakokban történt felkészülések, nem múltak el nyomtalanul” - folytatta a táncpedagógus.

Elmondása szerint a nagy fegyelem mellett is jó hangulatban telt a verseny, alig várják a következőket. A helyszínre ezúttal csak az edző kísérhette be a táncosokat a versenyre és a lelátók székein csak papírfejek mosolyogtak, mégis minden rendben volt. A versenyzők szurkoltak egymásnak, csillogó szemmel léptek újra parkettra, és ismét tele vannak motivációval a következő versenyhez.

Alig várják, hogy újra parkettre lépjenek (Fotó: Felicita KTSE)
Alig várják, hogy újra parkettre lépjenek (Fotó: Felicita KTSE)


Nagyobb baj, hogy utánpótlás csoportunk nem működhet, parkoló pályán van. Interneten tartjuk a kapcsolatot, de a versenytánc helyigényes, online nem tudunk órákat tartani. Egyébként sem divat manapság semmi olyan műfaj, sportág, amibe munkát kell tenni, és nem csak egy videoklipet vagy tiktok videót kell lemásolni. Úgy tűnt a Dancing with the Star műsor segít nekünk, hisz az is a versenytáncot népszerűsítette, de már nem tudtuk kihasználni jótékony hatását” - foglalta össze Szijjártó Krisztina.

A versenytánc egyik jellegzetes problémája az is, hogy a párosok elnövik egymást, más ütemben fejlődnek, szükségesség válhat partner csere, ami most szintén nem megoldható a kezdő csoportok nélkül.

Több versenyző párt azért veszítettek el, mert vidékről nem tudnak bejárni az edzésekre, kerülik a tömegközlekedést, a dolgozó szülő nem tudja őket edzésekre hordani. Kevesebb a motivációi is a fellépések, rendszeres versenyek híján.

Pedig a középiskolások novembertől való otthonléte nagy problémákat okozott lelkileg, még nem is tudjuk, mekkorát! Akikkel tartjuk a kapcsolatot, úgy néz ki, átlendültek a lelki gondokon, és ismét teljes erővel estek neki a versenyekre való felkészülésnek. Az utánpótlás csoportjainkat pedig talán csak ősszel indíthatjuk újra."

A mindezekből adódó bevételkiesések pedig egy olyan alapvető gondot teremtett, hogy nem tudnak hol edzeni.

 

Tükrös terem az álmuk

„1977-tól művelődési házakban bérelünk a táncosaink számára termeket, így jelenleg nincs hol edzenünk. Az önkormányzatnál próbáltunk jelezni, segítséget kérni, teljes elutasítást kaptunk. Edzhetnénk, de nincs hol” - vázolta Szijjártó Krisztina. - „A szülők arany árban bérelnek jelenleg termet heti két alkalommal, mert többre nem telik. Ez a helyiség viszont kicsi, és nincs tükör, ami a táncosok számára nélkülözhetetlen. Jelenleg is keressük azt a helyet, ahol elérhető árban tudnánk biztosítani táncosaink számára a megfelelő teret, ahol úgy tudnának készülni a versenyekre, ahogy régebben is, hisz elkezdődött a zárt kapus verseny sorozat.

Az álom egy 10x20 méteres terem lenne, amit, ha kell, leparkettázhatunk, illetve tükröt rakhatunk bele.

1977 óta a Felsővárosi Közösségi Házban egy 16x8 méteres teremben készültek a táncosok nap mint nap, még ez is megfelelőnek tűnt, hisz több országos bajnoki cím, megszámlálhatatlan mennyiségű területi bajnoki cím, és még több döntős, dobogós országos eredmény született.

Ami még fontos lehet, hogy a terem akkor is elérhető legyen, mikor a gyerekek iskolába járnak, szóval jó lenne, ha nem a város szélére szorulnánk. Igazából akár egy üres raktár helység is megfelelő lenne, amit táncteremmé alakíthatunk.

Úgy érezzük, magunkra maradtunk, hisz sajnos sohasem ismerték el még a városunkban sem a versenytáncosokat sportolónak, pedig nincs sok igényünk, de még ezt a támogatást sem kaptuk meg senkitől, egy üres termet. 44 év után szinte a nulláról kell indulnunk.”

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Néma koszorúzással tisztelegtek a II. világháború hősei előtt
  Néma koszorúzással tisztelegtek a II. világháború hősei előtt
 • Az enyhítések után is marad az időpont-foglalás a fehérvári állatotthonokban
  Az enyhítések után is marad az időpont-foglalás a fehérvári állatotthonokban
 • Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
  Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
 • Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
  Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói

A hét sztorija

 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
 • Újraindulnak a tervezett műtétek
  Újraindulnak a tervezett műtétek
 • Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma
  Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
 • Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
  Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
 • Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
  Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
 • A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak
  A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak