3 évnél régebbi cikk

Hogyan termesszünk chilit?
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Istella Zoltán
Hogyan termesszünk chilit?
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Hova vessük el a magokat? Milyen fényigénye van a chilinek? Hogyan történik a palántázás? Szükség van-e trágyázásra? – Kiderül az alábbi cikkből!

A múltkor már említettem, hogy a chili paprikának nagyon sok fajtája van: jelenleg nagyjából 2000 változata ismert a világon. Mindegyiknek különböző a színe, az alakja, az íze és a csípőbőségük is változó.

A chili termesztése nem túl bonyolult, ráadásul ma már a legegzotikusabb fajták magjait is könnyű beszerezni.  Ezért is fogom most elárulni egy szakértő segítségével, hogy miként varázsolhatunk dúsan termő, egészséges chilit a kertünkbe.

Hogyan varázsolhatunk dúsan termő, egészséges chilit a kertünkbe? (Fotó: Istella Zoltán)

Van, aki a chilit kis cserepekbe veti, mivel úgyse nő gyorsan. Mások egyből a kertbe szórják a magot, mert nem akarnak az átültetéssel bajlódni. Ez utóbbit viszont csak azoknak ajánlott alkalmazniuk, akiknek bőséges magkészletük van ahhoz, hogy nyugodtan hagyják elveszni a növények egy részét, ha veszélyhelyzet áll fenn.  E mondat valószínűleg eléggé meggyőzött mindenkit, hogy a cserepeket helyezze előtérbe. Egy cserépbe természetesen több magot is tehetünk.

„A chili-palánta hőigénye a fejlődési fázistól függően alakul” – tudtam meg Istella Zoltántól, aki már régóta foglalkozik e növény termesztésével. – „Csírázáskor a hőmérséklet-szükséglete magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb hőre van szüksége. Csírázáskor 28-32 Celsius-fokot kíván, a szikleveles fázis során 17-22 Celsius-fokot, a lombleveles növényeknél pedig 20-24 Celsius-fokra van szükség. Az optimálisnak számító páraérték 70-80 %.”

A chili-palánta hőigénye a fejlődési fázistól függően alakul (Fotó: Istella Zoltán)

Figyelmeztetett arra is, hogy a fényhiány miatt a növények érzékenyebbek lesznek, gyakran előfordulhat gombás betegség. A kiültetés után a palánta megéghet, megdőlhet, mivel nehezen szokja meg a klímaváltozást, a szabadföldi időjárást. Sokan ezért úgy gondolják, hogy a palánta neveléséhez elég egy déli fekvésű ablakpárkány, mert előnyösen hat a fejlődésre, és ennél többre nincs is szükség. Ez azonban nagy tévedés.

Fontos például, hogy az ültetőedények áteresszék a folyadékot, mert a chili nem szereti a pangó vizet. A vetési mélységet a chili fajtája határozza meg. Minél nagyobb a vetőmag, annál mélyebbre kell ültetni. Nagyobb magok esetén 1–1,5 cm az ültetőmélység, apró magoknál pedig 0,5–1 cm mélység ajánlott. A magok elvetése után langyos vízzel locsoljuk át a tartályokat!

A chili-palánták kiültetése (Fotó:  Istella Zoltán)

„Sajnos a szobai izzók fényhőmérséklete nem elegendő a növényeknek. Legalább 6500 Kelvines, hideg színhőmérsékletű (cool daylight) izzókat/fénycsöveket kell alkalmazni, illetve, ha maximalisták akarunk lenni, akkor beszerezhetünk akár egy kifejezetten növekedést serkentő piros/kék fényt sugárzó LED lámpát is” – tanácsolja Istella Zoltán.

Amikor a levelek kifejlődtek a palántákon, bátran szelektáljunk, s csak az erőseket hagyjuk meg! Ha szaporító ládát használunk, akkor 4-6 kifejlett levélnél tegyük csak végső otthonukba őket. A kiültetés ideje változó lehet – függ a hőfoktól is –, és mindenképpen várjuk meg, míg 10-15 cm magasra nőnek!

Ha sok mulcsot és komposztot kap, akkor csodálatos növekedésnek indul a chili (Fotó: Istella Zoltán) 

Kiültetés előtt öntözzük meg a palántákat, hogy ne essen szét a föld, amikor kivesszük a cserépből. Ültetéskor szilárdítsuk meg a tőnél a földet, kapjon egy kis vizet – és már a készen is vagyunk! A chili sokféle talajhoz képes alkalmazkodni. A termékeny földet természetesen sokkal gazdagabb gyümölccsel hálálja meg.

Ha sok mulcsot és komposztot kap, akkor csodálatos növekedésnek indul. A mulcs megvédi a terméketlenné válástól is – miközben javítja a talaj minőségét. Ha a talaj szegény, akkor trágyázni szükséges. Ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy szereti a káliumot. Ha túl sok nitrogént kap, akkor nem hoz termést, levelei puhák lesznek.

Ha sok paprikát hoz, akkor könnyen letörhetnek a gyenge szárak. Ezért jó, ha megtámasztjuk őket. Jól jöhet például egy cölöp, mely az eldőlést is megakadályozza. (Ez gyakran előfordulhat, mert gyökérrendszerük sekély.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek